Marc Coma v Sloveniji

13. 7. 2011
Deli

Marc Coma, trikratni zmagovalec Dakarja je na povabilo Henkla Slovenija obiskal Maribor.

S tem je podprl prizadevanja študentov strojne fakultete v Mariboru, ki so za posebno mednarodno tekmovanje v 'formuli študent', izdelali čisto pravo dirkalno formulo. Ob tej priložnosti se je srečal tudi s Silvinom Vesenjakom, nekdaj uspešnim motokros in enduro voznikom, danes pa promotorjem 'cross countryja' najbolj množičnega motošportnega tekmovanja pri nas.

"Slovenija me je takoj navdušila, predvsem imate tu v Mariboru čudovito zeleno pokrajino in odlične terene za vožnjo z motorjem" je pod vznožjem Pohorja svoja opažanja na kratko strnil Marc. Z Vesenjakom sta tudi poklepetala o slovenskem 'cross countryju'. Predvsem o tem, da se v skrbi za okolje samo prvenstvo trudi narediti vse, da dvigne nivo kulture vsem, ki se vozijo s terenskimi motorji.

Silvin tudi ugotavlja, da je na račun štirih dirk, ki so že za njim, najmanj 200 od skupnih 300 registriranih tekmovalcev, prišlo iz nenadzorovanih voženj v naravi v nadzorovano okolje, kjer lahko varno in neškodljivo za okolje sprostijo adrenalin in se pomerijo s prijatelji ali z asi kot so Miran Stanovnik, Toni Mulec, Miha Špindler in Roman Jelen.

V Španiji je tovrstno tekmovanje tudi zelo priljubljeno, celo sam Marc ima svojo lastno 'junior ekipo', kjer s svojimi izkušnjami, znanjem in poznanstvi skuša pomagati mladim in obetavnim tekmovalcem v sam španski in kasneje tudi svetovni vrh. Zanimivo, prav v Španiji se je po Marcovih besedah veliko spremenilo na račun tekmovanj, saj so pred desetletjem strogo prepovedali vožnje v naravi, kar pa ni prineslo vidnih rezultatov. Sedaj je dovoljeno več, a z velikim poudarkom na ozaveščanju vseh, ki se navdušujejo nad terenskimi vožnjami, da si okolje delijo z drugimi in da se ja pač temu potrebno prilagoditi, predvsem pa spoštovati naravo in ljudi v njej.

Marc Coma še dodaja: "Dirke in prireditve so v Španiji tako tudi orodje, ki ga država poleg promocije (turizem, vojska,…) uporablja za izobraževanje in skrb za okolje. Čeprav se morda sprva ne sliši tako, a v zadnjem desetletju se je to potrdilo kot uspešen pristop."

Silvin je zvezdniku dakarskega relija ob tem priložnostnem srečanju izročil še posebno darilo: par dodatnih stopalk Crossplus za terenski motor, ki dopušča vožnjo s sopotnikom. Daleč stran od civilizacije je ob okvari motorja to več kot dobrodošla rešitev, ki omogoča sopotniku, da se varno in predvsem neutrujajoče z nogami na stopalkah pripelje do prve pomoči ali servisa. Crossplus je sicer inovativni izdelek in plod domačega znanja ter kreativnosti.

Koledar preostalih dirk za Slovenski 'cross country' pokal:
17.09.: Orehova vas
01.10.: Paha
09.10.: Dolina pod Kalom

SXC PR

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol