Medvode gostile največje legende slovenskega motociklističnega dirkanja

21. 1. 2020 | Primož Jurman
Deli

Redko se zgodi, da bi se na enem mestu zbrale različne generacije slovenskih cestnohitrostbih dirkačev. Ravno to se je na pobudo nekaterih dirkaških navdušencev zgodilo sredi januarja zgodilo v prostorih Moto Road Racing Cluba v Medvodah. 

Če danes slovenska cestnohitrostna scena, kljub dostopnosti strojev, z izjemo nekaterih amaterskih dirk in vpetosti v Alpsko-jadransko prvenstvo, bolj kot ne životari, je bilo v preteklosti drugače. Takrat, pred in drugi svetovni vojni ko so bili dobri stroji velika redkost, je veljalo, da so imeli cestnohitrostni dirkači status asov, junakov, herojev. Dirke s množično udeležbo (tudi tujih dirkačev) so bile vzorno organizirane denimo v Škofji Loki, Kamniku, Murski Soboti, Portorožu, na prelaz Ljubelj – če omenilo le najbolj odmevne.

Kljub zapostavljenemu odnosu družbe in medijev se je na dirkah zbralo več tisoč ljudi, ki so bili kljub podhranjeni tehniki nad srčnostjo in borbenostjo slovenskih asov navdušeni. In nekaj teh nekdanjih herojev z dirkaških steza se je na pobudo ljubiteljev (Repovš, Pristov, Pintar, Rotar) sredi januarja zbralo v Medvodah. Skupaj so obujali spomine in dirkaške zgodbe, med ostalimi večkratni državni prvaki, legende in udeleženci mednarodnih, celo dirk svetovnega prvenstva, Leon Pintar, Silvo Habat, Peter Verbič, Janko Štefe, Gašper Čarman, Milan Špendal, Roman Jelovčan. Večer nepozabnih dirkaških izkušenj, ki ga bo le težko ponoviti.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"