19 MotoGP dirk v 2018 - v 70. sezoni FIM prvenstva tudi na Tajskem

8. 9. 2017 | Matevž Hribar
Deli

Po besedah dirkačev naj bi bilo 20 dirk na leto zgornja meja. Po Tajski se pridruži še Finska!

Medtem, ko se fenomenalna sezona svetovnega prvenstva v razredu MotoGP še odvija, je že jasno, kje bodo svetovni asi dirkali v letu 2018, ko se bo odvila jubilejna sedemdeseta sezona svetovnega prvenstva pod okriljem svetovne motociklistične zveze F.I.M.

Ne smejo promovirati lokalnega piva

Novo prizorišče na MotoGP koledarju je Tajska, velik motociklistični trg z močno razvitim turizmom, saj je Dorna podpisala triletno pogodbo z dirkališčem Buriram, torej se bodo dirke tam odvile v sezonah 2018, 2019 in 2020. Dirkališče Buriram Circuit je bilo zgrajeno leta 2014 in že naslednje leto gostilo svetovno prvenstvo Superbike. Dirka bo uvrščena v zadnji del prvenstva kot del 'azijske turneje' (Japonska, Avstralija, Malezija). Na Tajskem se bodo odvila tudi zimska testiranja in sicer v mesecu februarju.

Zanimivo je, da je uradno ime dirkališča Chang International Circuit, a se zaradi omejevanja reklamiranja alkoholnih pijač takšno ime v nekaterih državah ne sme uporabljati – Chang je namreč tajski proizvajalec piva.

Marquez: 20 je zgornja meja

Z 19 dirkami bo to najdaljša sezona v zgodovini MotoGP prvenstva, a vrhunec še ni dosežen – če dirke ne izgubi katero od zdajšnjih prizorišč, bodo dirkači leta 2019 dirkali na kar 20 dirkah, saj se takrat kot organizator pridružuje še Finska z dirkališčem Kymiring (o tem smo že pisali po dirki v Brnu). To pa naj bi bila po besedah dirkačev tudi zgornja meja. »Mislim, da je 20 dirk na leto največ, kar lahko zmoremo,« je dejal Marc Marquez. »V F1 imajo več dirk, a manj testiranj. Oni veliko testirajo v simulatorjih, česar si mi ne moremo privoščiti. Že 18 dirk je veliko, še dve lahko sprejmemo, več pa ne.«

Matevž Hribar
foto: Dorna

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja