Znana je trasa relija Dakar 2019: (le) 3.000 peščenih kilometrov s polnim plinom

19. 7. 2018 | Tina Torelli
Deli
Znana je trasa relija Dakar 2019: (le) 3.000 peščenih kilometrov s polnim plinom

Danes je ASO, organizator relija Dakar, končno obelodanil ruto Dakarja 2019. Udeležence najbolj nenavadnega Dakarja v zgodovini čaka pet tisoč večinoma peščenih kilometrov, od katerih jih bo treba tri tisoč prevoziti s polnim plinom. Mnogo manj, kot smo vajeni, a pozor: boj za prva mesta bo potekal med najpogumnejšimi in najhitrejšimi specialisti za pesek. Ne bo lahko!

Sprintersko naravnan reli Dakar v mehkem belem pesku Peruja ne bo le tehnično zelo zahteven, ampak tudi izjemno nevaren. Spomnimo se, da je od letošnjih dakarcev največji davek zahteval prav Peru. Iz boja je izločil tudi Sebastiena Loeba in Daniela Eleno ter branilca naslova v motociklistični kategoriji Sama Sunderlanda.

Motoristi so na nepredvidljivih sipinah izjemno previdni, je pa res, da je ugrezajoč se pesek Peruja še toliko večji izziv za avtomobile in tovornjake. Pričakovati je, da se bo naslednje dakarske edicije udeležilo veliko več tekmovalcev kategorije SXS ali 'side by side', tako iz praktičnih kot finančnih razlogov, in pričakovati je, da bo ta trend v prihodnjih letih še močno zrasel. Za SXS se namreč odloča tudi vedno več legend − Peterhansel je denimo že potrdil svojo prisotnost na reliju dakarske serije Desafio Inca septembra v Peruju, kjer bo nastopil s svojo Andreo Mayer.

Dakar 2019 dan za dnem:

7. januar: Etapa 1: Lima–Pisco
8. januar: Etapa 2: Pisco–San Juan de Marcona
9. januar: Etapa 3: San Juan de Marcona–Arequipa
10. januar: Etapa 4: Arequipa–Moquegua (Maraton)
11. januar: Etapa 5: Moquegua–Arequipa (Maraton)
12. januar: Dan počitka: Arequipa
13. januar: Etapa 6: Arequipa–San Juan de Marcona
14. januar: Etapa 7: San Juan de Marcona–San Juan de Marcona
15. januar: Etapa 8: San Juan de Marcona–Pisco
16. januar: Etapa 9: Pisco–Pisco
17. januar: Etapa 10: Pisco–Lima​

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"