MXGP: Na dirki v Argentini brez slovenske udeležbe

2. 3. 2018 | Jaka Završan
Deli
MXGP: Na dirki v Argentini brez slovenske udeležbe (foto: Ray Archer (KTM), hondaproracing.com, osebni arhiv tekmovalcev)
Ray Archer (KTM), hondaproracing.com, osebni arhiv tekmovalcev

Težko pričakovana uvodna dirka za svetovno prvenstvo v motokrosu je tu. Ta vikend se bodo motokrosisti pomerili v Argentini in tako odprli novo sezono, a na žalost brez slovenskih predstavnikov. 

Gostitelj uvodne preizkušnje prvenstva je bil že nekaj let Katar, a se je letos poslovil s koledarja. Tako je čast pripadla stezi v Nequenu, ki je bila lani ocenjena kot ena izmed najbolje organiziranih dirk. Čeprav bodo v tej sezoni v najelitnejšem razredu slovenske barve zastopali trije slovenski tekmovalci, se prav nihče od njih ne bo pomeril v Argentini.

Timu Gajserju je nastop onemogočila poškodba, saj je na pripravljalni dirki v Italiji padel in si zlomil čeljust. »Stanje se iz dneva v dan izboljšuje. Razočaran sem, ker ne morem nastopiti na prvi dirki v Argentini, a vem, da bom kmalu spet na motorju in da bo letos še precej priložnosti, da se dokažem. Počasi že začenjam fizične in kondicijske treninge, ki jih iz dneva v dan stopnjujem," je povedal mladi Makolčan, ki se bo najverjetneje v karavani znašel že na drugi dirki sezone.

 

Klemen Gerčar bo letos nastopal na dirkah, ki bodo na evropskih tleh, tako kot lani bo tekmoval v lastni ekipi 62 Motorsports. »Sezono bom začel v Valkenswaardu. Cilj na prvih tekmah je ujeti tekmovalni ritem in ga nato stopnjevati skozi celotno sezono. Glede na to, da sem zadnji dve sezoni zaradi poškodb zaključil predčasno, si vidne rezultate obetam predvsem v drugi polovici sezone.«

Jernej Irt bo letos znova tekmoval pod okriljem madžarske ekipe Husqvarna Maurer Gep. »Zaradi nižjega proračuna ekipe bom letos odpeljal nekoliko manj tekem kot lani. Kandidiral bom za nastop na dveh dirkah MXGP-ja v Italiji, v Nemčiji in na Češkem, seveda pa so nastopi odvisni tudi od tega, ali bom sprejet na dirko. Pričakovanja ostajajo enaka lanskim, in sicer znova redno osvajati točke, torej uvrščati se med 20 najboljših. Trenutno smo z ekipo na dobri poti, zato v novo sezono stopamo zelo optimistično.«

Antonio Cairoli je tisti, ki ga letos čaka najtežje delo, in to je ubranitev naslova svetovnega prvaka. Glede na Italijanovo vožnjo in njegove rezultate na pripravljalnih dirkah njegova forma ostaja visoka. Izjemno močan bo tudi njegov timski kolega Jeffrey Herlings, prav tako ne smemo pozabiti na Romaina Febvreja, ki je naslov prvaka osvojil leta 2015. Od letošnjega leta si lahko veliko obetajo tudi angleški navijači, saj je Max Anstie na pokalu narodov lani pokazal neverjetno hitrost, ki jo bo najverjetneje brez težav prenesel v leto 2018.

Foto: Ray Archer (KTM), hondaproracing.com, osebni arhiv tekmovalcev

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"