5. dirka PP MX: Slovenjske Konjice

Peta dirka iz koledarja za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu, ki je bila izvedena v Škednju v organizaciji AMD Slovenske Konjice, je prinesla obilo prahu.

14. 9. 2009

Še malce več, kot ga je bilo spomladi na prvi dirki na tem dirkališču. Deževne napovedi, ki so grozile cel teden pred dirko se niso uresničile in dirkalni motorji so presušeno zemljo mleli v prah, ki se je dvigoval pod viaduktom Škedenj. Tekmovalci so letos takšnih razmer navajeni, saj tudi trenirajo v podobnih pogojih in do neljubih situacij zaradi zmanjšane vidljivosti ni prihajalo. Na zmagovalnih stopničkah sta zmagovalce s pokali razveseljevala rokometaša, slovenska reprezentanta in člana Celja Pivovarne Laško, Aleš Pajovič in Miledin Kozlina.

Kategorija MX 65 junior / 6 tekmovalcev

Skromna udeležba v tej kategoriji, vendar toliko bolj prisrčna, saj so to najmlajši tekmovalci in tekmovalka na tem prvenstvu. Tokrat je dirko najbolje odpeljal Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki je bil najdalj časa na prvem mestu. Že v prvi vožnji je povedel, vendar ga je po polovici časa ujel in prehitel Luka Milec (MTD racing team). Na tretjem mestu je končala obe vožnji Staša Braniselj (MSK Notranjnska), ki je na koncu zasedla skupno tretje mesto. Obakrat si je to pozicijo priborila, saj ji štarti niso uspeli in je na poti do stopničk prehitela Jako Završana (MK Notranjaska), Uroša Mijatoviča (GAS Vrtejba) in po enkrat Mileca in Jana Hribarja (AMD Šentvid pri Stični). Prav Jan Hribar je stal na drugem mestu pred Branisljevo Stašo med podelitvijo. Hribar si je to mesto pripeljal s četrtim mestom v prvi vožnji in odlično drugo vožnjo, ki jo je končal na drugem mestu. Zaradi težav Mileca je Pancar v drugi vožnji zmagal brez konkurence in tako slavil skupno zmago.

Kategorija MX 85 junior – MX 85 / 16 tekmovalcev

Mlajši fantje, ki spadajo v podmladek in starejši med člani so se spopadli v prahu. Zanimiv je štart teh dveh voženj. Oba je dobil podmladkar Luka Križnik (Hrvaška), ki je prehitel člana Luko Kutnarja (AMD Šentvid pri Stični). Kutnar je s svojim znanjem, izkušnjami in močjo že v četrtem krogu prevzel vodstvo, v drugi vožnji pa že v drugem. Vseeno pa je to dober trening, saj mlajši in tudi lažji Križnik na štartni ravnini dobro izkorišča prednost; kratka štartna ravnina in nekaj manj kilogramov, katere mora peljati dirkalnik. Križnik vsekakor ne dosega teh rezultatov po sreči saj je obe dirki zaključil pred večino konkurence.

V svoji kategoriji MX 85 junior je Križnik še enkrat odnesel popoln izkupiček 50 točk in s tem prvo mesto. Matic Milec (MTD racing team), Nejc Čuk (GAS Vrtejba) in Anej Braniselj (MSK Notranjska) so se izmenjavali na drugem, tretjem in četrtem mestu skozi dve vožnji, končali pa tako kot so navedeni zgoraj. Petouvrščeni v obeh vožnjah in tudi na koncu je bil Miha Bubnič (MK Beli Kamen).

Člane MX 85 pa je še enkrat »pospravil« Luka Kutnar. Daleč za njim na drugem mestu je bil njegov klubski sotekmovalec Aljaž Lampret (AMD Šentvid pri Stični) in tretji Miran Kovačič (AMD Trebnje), ki je ravno ta dan praznoval 14. rojtni dan in je poleg pokala prejel še torto.

Kategorija MX 125 R1 / 8 tekmovalcev

Med močnejšimi motocikli se je odlično znašel Kristijan Tadič (MTD racing team) in potrdil dobro formo že na treningu z najbolšim časom med 250 F motorji. Borut Bele in Dejan Zver (oba TRK Tajfun šport) sta bila še med najhitrejšimi tremi jutranjega treninga. Tadič je bil v množici v prvi vožnji med to konkurenco še vedno vodilni, Zver in Bele pa sta se zamenjala v pozicijah s treninga. V drugo se je izkazal Borut Bele. Po napaki Tadiča je vozil takoj za »močnejšima« Smrekarjem in Žafranom. Končal je na prvem mestu za seboj pa pustil večino tekmovalcev na močnejših motorjih in s tem dokazal, da proga v Slovenskih Konjicah zahteva znanje dirkača in ne moč motorja. Kristijan Tadič se je v drugo v svoji konkurenci pripeljal kot drugi in s tem osvojil skupno zmago. Tretji in pa vidno utrujen je bil Dejan Zver. Četro in peto mesto sta zasedla Virant rok (AMD Šentvid pri Stični) in Niko Topolovec (AMŠD Radenci). Virant je peljal z levjim srcem, saj je bil imel slabe štarte in se prebijal naprej, medtem ko je Topolovec štartal skupaj s prvimi in konstantno vozil celo dirko.

Kategorija MX 125 R2 / 42 tekmovalcev

Že na treningu je bil najhitrejši Anej Doplihar (MK Rihemberg). Za njim sta bila razvrščena povratnika, domačin Peter Gselman (AMD Slovenske Konjice) in Jaka Juvan (Geodrill racing). Matic Berzin (AMD Slovenske Konjice) in Žiga Petrič (ŠD Inoterm racing team sta bila še med prvimi petimi. Anej Doplihar je že v prvo zmagal. Izmed najhitrejših s treninga se je izkazal še Matic Berzin z dobrim štartom na drugem mestu. Tretje mesto je zasedel Cvitkovič Roman (MK Bela Krajina). V drugi vožnji je Doplihar še enkrat za seboj pustil konkurenco že v drugem krogu. Po dirki je dejal: »Šlo je super, skoraj ža šalo«. Berzin je še enkrat potegnil prvi, klonil pred Dopliharjem in ostal na drugem mestu in s tem zanesljivo osvojil skupno drugo mesto. Staš Goričar (AMD Šentvid pri Stični), ki je na treningu postavil šele sedemnajsti čas, je na dirki dokazal da zasluženo prejema odličja za zmagovalce, saj je skupno tretje mesto osvojil s dvema konstantnima četrtima mestoma iz posameznih voženj. Tretji v prvi vožnji je bil Roman Cvitkovič v drugo pa se je trji skozi cilj pripeljal Matjaž Janežič (AMD Šentvid pri Stični). Ta dva tekmovalca sta se skupnno uvrstila na četro in peto mesto.

Kategorija MX Open R1 / 13 tekmovalcev

Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični) je še enkrat postavil najhitrejši čas treninga v tej kategoriji. Sekundo in pol je bil hitrejši kot domačin Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice). Tretji s treninga Aleksander Žafran (Geodrill racing) pa je povedel prvo dirko. Sicer le za en krog, saj je Smrekar takoj prevzel vodstvo. Dobro je v prvo štartal Borut Koščak in se vozil na tretjem mestu vendar to mesto izgubil. Povsem nakoncu vožnje ga je prehitel Boris Cerar (AMD Lukovica). Theo Urbas je padel pred prvim ovinkom in nekaj sotekmovalcev je šlo čez njega. Zadnji, s katerim je imel Theo stik je bil njegov brat Miha, Theo pa je z bolečim zapestjem zapustil progo in v drugo ni štartal. V drugo je spet potegnil Žafran in spet kmalu izgubil vodstvo, ker ga je Smrekar prehitel. Tokrat pa je Smrekarju na enem izmed ovinkov ugasnil motor in Žafran je še enkrat prešel v vodtvo. Tokrat je imel prednosti več kot štartno ravnino. Vendar je Smrekar stisnil zobe, napel svoje moči in spet ujel in prehitel Žafrana in sto odstotno zmagal dirko. Žafran se je zadovoljil z skupnim drugim mestom. Koščaku pa je uspelo to kar mu ni v prvi vožnji. Na cilj se je pripeljal tretji in stopil na zmagovalni oder, kot tretje uvrščen. Zanimiv je tekmovalec na skupnem četrtem mestu. To je domačin in lanskoletni osmoljenec v amaterski kategoriji MX Open R2 Dominik Potočnik (AMD Slovenske Konjice). Potočnik se po prestani poškodbi vrača v prestižno MX Open kategorijo in nad njo je navdušen, celo do te mere, da se bo poizkusil tudi na zadnji dirki Državnega prvenstva. Na petem mestu pa lanskoletni prvak amaterske Open kategorije Dejan podgornik (AMD Tolmin), ki letos tudi ni v sviji najboljši formi, saj ima ključnico povezano s titanom.

Kategorija MX Open R2 / 35 tekmovalcev

Za Martinom Skelo (TRK Tajfun Šport), ki je postavil najhitrejši čas na trenigu so šli tekmovalci na štartno rampo. Za njim Uroš Horjak (TRK Tajfun Šport) in Sebastjan Stubelj (MK Rihenberg). Peto uvrščeni s treninga Roman Cerar (AMD Lukovica) je potegnil najbolje, vendar tempa fizično ni izdržal. Najprej je šel mimo Horjak in kmalu za tem še Skela. V sedmem krogu je Skela prehitel tudi Horjaka in se z zmago oddolžil zvestim navijačem. Zmago je Skela napovedoval že pred dirko, saj na tej progi največ trenira in jo najbolje pozna. Pred drugo vožnjo je bil umirjen saj se je zavedal, da mu štart med prvo deseterico prinese veliko možnosti za skupno zmago. Cerar je tudi v drugo «odštartal« prvi, zobe pa mu je tokrat pokazal Peter Šilc (AMD Šentvid pri Stični), ki nikakor ni našel prave motivacije za to dirko, saj je že na treningu zaostal za vodilnimi in izbiral štartno mesto šele kot deveti. Šilc je v tej drugi vožnji dokazal zakaj je v vodstvu tega prvenstva in do konca ostal na prvem mestu. Martin Skela je štartal šele kot štiriindvajseti. Vendar se ni dal in več kot potrdil svojo napoved. Skozi cilj je pridirkal kot drugi in zasluženo slavil skupno zmago. Šilc je stal na stopnički št.dve. Tretji pa je bil skupno Uroš Horjak, ki je imel v drugo precej borb s Leonom Feršem (MTD racing team), ki je skupno končal dirko kot četrti. Tokratni »holeshot« mojster Roman Cerar je prejel pokal za petouvrščenega in ta povratnik se počasi vrača med najhitrejše.

Kategorija MX Veterani 35 - 45 / 23 tekmovalcev

Veterani so še enkrat orali ledino z vodo namočene proge. Ta je brez prahu zdržala samo njihovo vožnjo saj je sonce neusmiljeno pripekalo. Najizkušenejši vozniki slovenskega motokrosa. Vsaj nekateri. Mlajši veteran Cerar Boris (AMD Lukovica) je ugnal konkurente v obeh vožnjah. V mu holeshot je poizkusil odzeti starejši Bojan Škufca (¸NIX Motoklub Semič), ki je pred leti redno štartal kot prvi. Tokrat je bil za las prepočasen. Cerarjev najhujši konkurent je bil tokrat seveda domačin Branko Peršoh (AMD Slovenske Konjice), ki je po štartu moral prehiteti še Igorja Pancarja (AMD Šentvid pri Stični). Do cerarja je bila razlika prevelika in Peršoh je končal na drugem mestu, Pancar pa tretji. Med »starejšimi« veterani je bil najbolje rangiran Pečjak Stane (AMD Šentvid pri Stični), za njim je bil tokrat Tomaž Hren (ŠD Inoterm racing team) in tretji Vojko Križan (MK Lukovica). Gospodje so se obe vožnji pripeljali v tem vrstnem redu in tako stali tudi na zmagovalnem odru. Cerar pa je Peršoha ugnal tudi v drugi vožnji. Sicer sta se v vodstvu enkrat izmenjala, vendar je Cerar bolje pripravljen in tako zmagal. Pancar je zanesljivo osvojil tretje mesto.

Besedilo in foto: Matjaž Košir

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri