Akrapovič pokal: Nadaljevanje v prahu

V Prilipah se je v nedeljo, 18. maja, odvila druga dirka v seriji pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu za pokal Akrapovič v organizaciji AMD Brežice.

19. 5. 2008

Na prenovljeni dirkalni progi se je prašilo. Kljub napovedi vremenoslovcev, da bo dežna nedelja, je padla le ploha. Vzdušje je bilo kljub temu enkratno. Še posebej so gledalce in ostale ljubitelje motokrosa razveselili najhitrejši slovenski motokrosisti, še najbolj Jaka Može (AMD Trebnje) in pa brata Jernej in Peter Irt (AMD Sitar Dunlop Racing) ki so v sami špici državnega prvenstva. Fantje so izkoristili prost vikend in se predstavili na pokalnem prvenstvu. Skupno število voznikov je bilo 153, katere je gledalo okoli 1000 gledalcev.

MXA OPEN r1

Jaka Može (AMD Trebnje) je po dirki komentiral » S tekmo sem zelo zadovoljen, saj je to skoraj domač teren. V prvi vožnji mi je šlo odlično, v drugi pa nisem imel dobrega oprijema. Štart mi tudi ni uspel najbolje, med dirko pa mi je še ugasnil motor.« Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični) je zasedel drugo mesto, za njim pa je bil njegov klubski kolega Borut Koščak (AMD Šentvid pri Stični).

MX 125 r1

»Dirko pokala Akrapovič sem vzel kot trening dirko. Zelo mi je všeč, ker dirkamo skupaj s kategorijo OPEN, v kateri imajo tekmovalci močnejše dirkalnike. V drugo se mi je zelo dobro posrečil štart in sem tudi s šibkejšim motorjem prišel na prvo mesto in tempo sem moral držati. Nisem se smel zmesti in preveč pospeševati, da mi ne bi zmanjkalo moči.« je po dirki povedal Jernej Irt (AMD Sitar Dunlop Racing), zmagovalec druge vožnje in skupni zmagovale v kategoriji MX 125 R1. Irt je suvereno odpeljal obe vožnji in dokazal, da ni vse odvisno od moči motorja. Aleksander Žafran (Geodrill racing team) je zasedel drugo mesto, na tretjo stopničko pa je stopil Kristjan Tadič (MTD Racing).

Dirka MX OPEN R2 –

»Prva vožnja je bila boljša kot druga. Ni bilo nekih velikih napak. Že takoj po štartu sem si nabral veliko prednost. To, da mi je vmes ugasnil motor, mi ni preprečilo, da bi skozi cilj prišel prvi. V drugo sem storil večjo napako in izbral napačno linijo in malce tvegal, da sem prišel spet nazaj na želeno mesto. Ker nisem imel mehanika, nisem točno vedel, na katerem mestu sem vozil. Vseeno sem pritiskal in to je zadostovalo za skupno zmago.« S temi besedami je bil zadovoljen Dominik Potočnik (AMD Slovenjske Konjice), ki je zmagal obe vožnje v tej kategoriji, ki prav tako slovi kot zelo zastopana. Tekmovalo je 30 dirkačev. Peter Šilc (AMD Šentvid pri Stični) se končno vrača v svojo lansko formo. Dve drugi mesti sta ga pripeljali na skupno drugo mesto. Tretji in četrti sta imela enako število točk. Sebastjan Stubelj (Motoklub Rihemberk) je bil drugo vožnjo pred Gregorjem Medetom (AMD Trebnje). Tako je Stubelj stopil tudi na podij.

Dirka MX 125 R2 –

To je ena od najštevilčnejših kategorij amaterskega pokalnega prvenstva. Na štartni rampi se je zbralo 46 tekmovalcev, kar priča o priljubljenosti tega športa. Martin Trefer (Avstrija) je dvakrat dokazal, da mu ni bilo para. V prvo se je takoj po štartu odlepil od skupine in zasluženo zmagal. Drugi štart mu ni popolnoma uspel, vendar je na sredini dirke kmalu prevzel vodstvo pred Rokom Virantom (AMD Šentvid pri Stični), ki je v drugo povedel. Virant se je srčno boril, vendar več kot drugo mesto ni moral iztisniti iz sebe in dirkalnika. Dvakrat tretji je bil Andrej Gregorič (ABC Sport). Barve domačega kluba je zastopal Benjamin Cirenski (MD Brežice), ki je star znanec motokros dirkališč. Cirenski že dve leti ne tekmuje več aktivno. S skupnim četrtim mestom je bil po dirki zelo zadovoljen: »Bilo je zelo naporno, saj so se naredile velike luknje. Na dirko sem prišel zaradi stare volje.« Zaradi manjše plohe med dirko je proga postala zelo spolzka in to je botrovalo številnim padcem, ki pa niso terjali težkih poškodb.

Dirka MX 85 / MX 85 junior –

Peter Irt (AMD Sitar Dunlop Racing) ni pustil kakršnegakoli presenečenja in vodil obe dirki od štarta do cilja. Z vsakim krogom je prednost povečeval. Trenutno vodeči v skupnem seštevku Dejan Zver (TRK Tajfun šport) je sicer zasedel skupno drugo mesto, vendar se je za to moral pošteno potruditi, saj so sotekmovalci neusmiljeno napadali. Ob napaki po štartu je moral le te najprej prehiteti. Skupno tretje mesto je iz Prilip odnesel Luka Kutnar (AMD Šentvid pri Stični). Kutnar je bil prvo vožnjo četrti in drugo tretji. Po prikazanem je bil zadovoljen, saj se po enoletni pavzi in nedavnem zlomu roke več kot uspešno vrača na dirke. Z istim številom točk je dirko končal še Miran Kovačič (AMD Trebnje) - zaradi slabše druge vožnje je za las zgrešil zmagovalni oder. Med podmladkom je bil najhitrejši ter obenem najsrečnejši Rok Majerič (TRK Tajfun šport) pred Rokom Rusom (AMD Šentvid pri Stični). Tudi ta dva tekmovalca sta imela enako število točk, v drugo pa je Rus napravil preveč napak in tako rekoč prepustil zmago Majeriču. Treje mesto je osvojil Matevž Jerebic (Geodrill racing).

Dirka MX 65 junior –

Med najmlajšimi je tekmovalo devet tekmovalcev na skrajšani progi. Čeprav je Nick Škorja (TRK Tajfun šport) med vsemi najhitrejši, se mu drugi štart ni ravno posrečil. Hitro je nadoknadil zamujeno in kasneje prehiteval sotekmovalce tudi za en krog. Z dvema zmagama je pobral 50 točk. Dvakrat drugi je bil Denis Vačovnik (MK Slovenj Gradec). Tudi tretje mesto je dvakrat osvojil Matic Milec (Hrvaška).

Dirka MX Veterani –

Kot vse kaže je Igor Pancar AMD (Šentvid pri Stični) letos v odlični formi. Tudi to nedeljo je bil najboljši. Skupino 35 tekmovalcev je povedel v obeh vožnjah in na tem mestu ostal do konca. Tako je stal na zmagovalnem odru najvišje v kategoriji MX Veterani 35. Branko Peršoh (MD Slovenjske Konjice) je v tej kategoriji osvojil drugo mesto, za njim pa je stal na podiju Alojz Vogrinc (TRK Tajfun Šport), kateremu je to mesto pripadlo po smoli Boštjana Kermavnerja (MK Notranjska) takoj v prvem krogu druge vožnje. Kermavner je tako preveč zaostal, da bi ponovil tretje mesto iz prve vožnje. V kategoriji MX Veterani 45 je še enkrat kraljeval Silvinj Vesenjak (MK Enduro šport Maribor). Kljub padcu in odrgninam na roki je uspel pripeljati najhitreje med starejšimi veterani. Drugo mesto je zasedel Stane Pečjak (AMD Šentvid pri Stični) in tretje Miloš Sojer (AMD Buhc).

Naslednja dirka iz serije Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu za pokal Akrapovič sledi naslednji mesec, točneje 08. junij 2008 v Vrtojbi pri GAS Vrtejba.

Matjaž Košir

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri