Antonio Cairoli: "Ta naslov posvečam tistim, ki so me kritizirali in niso verjeli vame"

12. 9. 2017
Deli
Antonio Cairoli: "Ta naslov posvečam tistim, ki so me kritizirali in niso verjeli vame"

Kaj je po osvojenem naslovu, že devetim v karieri, povedal skoraj 32-letni Sicilijanec.

Kljub temu, da so nekateri pred letošnjo sezono Sicilijanca že odpisali za boj v samem vrhu, je Cairoli letos poskrbel za senzacijo in z neverjetnimi vožnjami utišal prav vse in dokazal, da so njegove izkušnje še kako pomembne.

Cairoli se je v letošnji sezoni na podium zavihtel kar dvanajstkrat, od tega dvakrat na tretje mesto, štirikrat na drugo, medtem ko se je na najvišjo stopničko povzpel kar šestkrat. V celotni sezoni je posamične vožnje dobil devetkrat in dirko pred koncem v skupnem seštevku nabral 710 točk. Za primerjavo je lani Tim Gajser po osemnajstih tekmah prvo mesto zasedal z 731 točkami.

Cairoli je letos igral tudi na karto "ostati nepoškodovan", saj je prav v vsaki vožnji pridno nabiral točke. Njegova najslabša uvrstitev na dirki je bila sedmo mesto v Argentini in na Švedskem. Podatek, ki dokazuje, kako brezhibna je bila sezona Italijana, je njegova povprečna uvrstitev na dirki, ki znaša 2,83, a se Antonio lahko pohvali tudi s povprečnim izkupičkom 39,4 točke na dirko.

Antonio Cairoli po dirki: "Osvojitev tega prvenstva je bila zame še kako pomembna, ker na začetku sezone nisem bil favorit, zato ta naslov posvečam predvsem tistim, ki so me pred sezono kritizirali in niso verjeli vame. Vem, kaj vse je potrebno storiti za konstantno dobre rezultate v prvenstvu, to nam je uspelo in nad tem sem zelo navdušen. Letošnja sezona je bila neverjetna, mislim, da kar najboljša do sedaj in zanimivo se mi zdi, da se po petnajstih letih v svetovnem prvenstvu še vedno lahko izboljšujem. Ponosen sem nase in na celotno ekipo, prav tako pa mislim, da se lahko v prihodnosti še malo izboljšam, a si trenutno želim le uživati v trenutkih sreče. Ta naslov je zame nekaj posebnega tudi zato, ker je prvi, ki sem ga osvojil na KTM-u 450 SX-F."

Sicilijanec, ki bo naslednji teden praznoval svoj 32. rojstni dan, je s svojim devetim naslovom potrdil, da gre za enega izmed najboljših motokrosistov vseh časov. Ali bo Cairoli stremel k desetici ali pa bo boj prepustil mlajšim generacijam, pa so trenutno le ugibanja.

Jaka Završan
foto: Ray Archer / KTM Images

Video po osvojenemu naslovu:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja