Bliža se začetek pokalnega prvenstva v motokrosu

9. 3. 2011
Deli

Serija Pokalnega prvenstva Slovenije v motokrosu 2011 se bo odvijala na sedmih prizoriščih. Od konca meseca marca pa do začetka oktobra se bodo tekmovalci lahko pomerili na osmih dirkah v desetih kategorijah.

Lansko sezono je zaključilo tekmovanje 270 tekmovalcev. Od 100 do 150 se jih povprečno zvrsti na posamezni dirki prvenstva. Nastopajo v naslednjih kategorijah. Najhitrejši se pomerijo v kategoriji MX Open R1 in MX 125 R1. Amaterji tekmujejo v kategoriji MX Open R2 in MX 125 R2. Začetniki imajo svojo kategorijo MX R3. Mladinci so razdeljeni v kategoriji MX 85 in MX 85 podmladek in tem sledijo najmlajši v kategoriji MX 65. Svoji dve kategoriji imajo tudi veterani. Veterani 1 so tekmovalci nad 40 let in Veterani 2 so tekmovalci nad 50 let.

Začetek prvenstva bomo tudi letos doživeli v Vrtojbi, kljub temu da je bila proga že večkrat pred zaprtjem. Članom društva GAS Vrtejba je uspelo obdržati svoje motokros dirkališče in tako bo v nedeljo 27. marca otvoritev sezone za vse amaterske tekmovalce motokrosa.

Naslednji mesec, točneje v nedeljo 10. aprila, bo gostitelj dirke društvo z dolgoletno tradicijo prirejanja motokros dirk. Člani AMD Slovenske Konjice bodo na svojem dirkališču Škedenj poleg dirke za državno prvenstvo in mednarodne dirke letos izpeljali tudi dirko za pokalno prvenstvo.

V petem mesecu se bo v nedeljo 15. maja dirka za pokalno prvenstvo odvijala na kraljici slovenskih prog, ki je prepletena po obronkih Radizlja. AMD Orehova vas je eno najstarejših društev, ki prireja motokros dirke v Sloveniji. V letošnji sezoni poleg dirke za državno prvensvo in svetovno prvenstvo MX3 razreda, po nekaj letni odsotnosti na koledarju tudi dirka za pokalno prvenstvo.

V začetku šestega meseca v nedeljo 05. junija se bo serija nadaljevala z dirko v Lembergu. Člani TRK Tajfun šport, ki so se v lanski sezoni prvič preizkusili z organizacijo dirke, so na koledarju tudi letos.

Konec šestega meseca v nedeljo 19. junija bo dirka v Stranski vasi. Dirkališče NIX Semič je stalno prizorišče dirk za državno in pokalno prvenstvo. S to dirko se bo končal prvi del prvenstva.

Nadaljevanje sledi v septembru. V nedeljo 04. septembra bodo motocikli hrumeli v Prilipah na dirkališču AMD Brežice, ki leži ob avtocesti Lj. –Zagreb in je prireditelj dirk za državno in evropsko prvenstvo.

Samo štirinajst dni kasneje v nedeljo 11. septembra se bodo tekmovalci še enkrat preizkusili v Škednju pod okriljem AMD Slovenske Konjice.

Gostitelji zadnje dirke prvenstva bodo člani AMD Šentvid pri Stični. V nedeljo 02.oktobra bo to njihova tradicionalna jesenska dirka v Dolini pod Kalom, kjer je lokacija dirkališča. To bo njihova tretja letošnja izvedena dirka, ki bo sledila dirki državnega prvenstva in dirki za evropsko prvenstvo mladincev.

Besedilo in foto: Matjaž Košir

Koledar dirk:

datum / oznaka / kraj - društvo

27.03 / MXP-01 / Vrtojba - GAS Vrtejba

10.04. / MXP-02 / Škedenj - AMD Sl. Konjice

15.05. / MXP-03 / Radizel - AMD Orehova vas

05.06. / MXP-04 / Lemberg - TRK Tajfun šport

19.06. / MXP-05 / Stranska vas - NIX Semič

04.09. / MXP-06 / Prilipe - AMD Brežice

11.09. / MXP-07 / Škedenj - AMD Sl. Konjice

02.10. / MXP-08 / Dolina pod Kalom - AMD Šentvid

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"