Cairoli konkurenci vrgel rokavico, Herlings poškodoval zapestje

29. 1. 2017 | Jaka Završan
Deli
Cairoli konkurenci vrgel rokavico, Herlings poškodoval zapestje (foto: moštva)
moštva

Težko pričakovana uvodna dirka za italijansko odprto prvenstvo v Rioli Sardo na Sardiniji je za nami. V elitnem razredu je s konkurenco pometel domačin Antonio Cairoli in dokazal, da kljub svojim letom še zmeraj velja za favorita.

Kot že velikokrat omenjeno, gredo tekmovalci med zimo na priprave na Sardinijo, kot zaključek teh priprav in nekakšen uvod v sezono pa je italijansko odprto prvenstvo, katerega se udeležijo vozniki vseh držav. Ta vikend je italijanski otok na peščeni progi v Rioli Sardo gostil prvo preizkušnjo. Za tekmovalce so tekme pred začetkom svetovnega prvenstva izredno pomembne, saj se lahko primerjajo z drugimi tekmovalci, prav tako pa je vsaka tekma odličen trening.

Herlings na treningu poškodoval zapestje

Vsi smo na štartu pogrešali lanskoletnega prvaka Jeffreya Herlingsa, ki se zaradi poškodbe zapestja tekme ni udeležil. Čast KTM-a je tako moral braniti Sicilijanec Antonio Cairoli, kar mu je brez večjih težav tudi uspelo. Z odličnima štartoma je prevzel pobudo v obeh vožnjah, v nekaj krogih naredil ogromno razliko in s pametno vožnjo le še pripeljal do cilja. Ne preseneča, da je kot skupno drugi končal Jeremy van Horebeek, saj prihaja iz Belgije - domovine peščenih prog.

Lanskoletni prvak razreda MXGP Tim Gajser je končal kot tretji in konkurenci nakazal, da bo tudi letos kandidat za naslov prvaka. Ni pa šlo vse tako gladko za Romaina Febvreja, ki je v drugi vožnji grdo padel in obležal. Čez nekaj časa se je le pobral in sam zapustil progo, upajmo, da ni nič hujšega. Brez padca, a s porazno dirko pa se je dan končal za Francoza Gautierja Paulina, ki je Husqvarni privozil le 17. mesto.

Še dva slovenska nastopa

V elitnem razredu sta poleg Tima nastopila še Klemen Gerčar in Jernej Irt. Klemen se je z dobro vožnjo uvrstil na glavno dirko in končal kot 25. Povedal je, da je s samo dirko in svojo vožnjo zadovoljen, prav tako pa je videl, na katerih stvareh morajo z ekipo še delati, in da se naslednje preizkušnje že zelo veseli. Jernej Irt pa je zagotovo tisti, ki bo hotel današnjo dirko kar se da hitro pozabiti. Na kvalifikacijah je grdo padel in le s težavami in veliko bolečino v prsih in hrbtu prvo dirko končal na 23. mestu, druge pa se zaradi bolečin ni udeležil. Jerneju želimo hitro okrevanje, veseli pa nas krstni nastop Maksa Mausserja v kategoriji do 125 cm3, ki je s 16. mestom naznanil svoj prihod v močnejši razred.

Zavedati se moramo, da je bila to le prva dirka, ki ne šteje za nič in da nekateri tekmovalci zagotovo še niso pokazali vsega!

Jaka Završan
Foto: moštva

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol