"Če želiš zmagati na Dakarju, se moraš temu popolnoma posvetiti"

17. 1. 2020
Deli

Ne le, da je postal prvi zmagovalec relija Dakar v Saudski Arabiji, hkrati je Hondi prinesel prvo zmago po več kot treh desetletjih postal prvi Američan z zmago na tej prestižni dirki. Kakšna so bila torej njegova občutja tik po dirki?

Prvi reli Dakar v Saudski Arabiji je z današnjo 12. etapo naposled prišel do konca. Generalno gledano je bil reli uspešen, jasno, za nekatere bolj, spet za druge nekoliko manj. Vseeno pa si upamo trditi, da je bil izmed vseh zmagovalcev v skupno petih razredih zagotovo najbolj srečen Američan Ricky Brabec. 28-letni Američan, tekmovalec ekipe Monster Energy Honda je namreč do cilja prišel po treh zaporednih odstopih, poleg tega pa je Hondi prinesel ne le prvo zmago v sedmih letih od povratka na Dakar pač pa kar prvo zmago za japonsko znamko po 31. letih!

Kako se počutiš v tem trenutku (tik po končani dirki in doseženi zmagi)?

Zaenkrat se nikakor še ne zavedam vsega, kar se dogaja in še vedno se mi zdi, kot da sem na progi, da dirkam! Resnično lepo je videti, da se je težaško ekipno delo končno poplačalo. To smo naredili za Ameriko in za Hondo. Tega ne bi mogel doseči brez podpore vseh sodelujočih, še posebno pa članov ekip Honda, Monster Energy in AlpineStars.

Kam zmago na Dakarju uvrščate na lestvici dosedanjih zmag v svoji karieri?

To je vrhunec vseh dosedanjih dosežkov v vseh dirkaških kategorijah v katerih sem nastopil. Reli Dakar je naporen, saj zajema daljšo razdaljo kot katerakoli dirka na svetu in resnično dober občutek je, ko prideš do konca. Za nami je 12 dni in ogromno kilometrov, puščave, hladnih juter, vročih dni ter celo dežja. Tako dober občutek je, da se je to zgodilo.

Kaj je bil po vašem mnenju vrhunec letošnjega Dakarja po Saudski Arabiji?

Celotno dogajanje v minulih dveh tednih je bilo neverjetno, a nedvomno je bila zmaga vrhunec. Tekom poti smo imeli nekaj res dobrih dni. Pot, teren, konkurenca – vse skupaj je bila izjemna izkušnja. Vsakdo ima kdaj slab dan, a to je pač dirkanje. Sploh pa je ta dirka enostavno tako dolga, da je nemogoče, da bi jo kdo odpeljal popolno. Ne glede na to pa je zmaga – in v tem primeru še na prvem Dakarju v Saudski Arabiji – precej neverjetno.

In še za konec nekaj besed o ekipi in njeni podpori, ciljih za prihodnost...

Sodelovanje celotne ekipe je bilo neverjetno. Ekipa je v tem letu dobila novega vodjo in v minulih dveh tednih smo se prav vsi med seboj razumeli odlično. Kot prvo je potrebno izpostaviti dejstvo, da smo vsi prišli do konca celi in nepoškodovani, kar je nedvomno vzpodbudno; in resnično upam, da nam ta val, to dobro energijo uspe ohraniti tudi do prihodnjega leta, do Dakarja 2021¸. Želim se vrniti in vse skupaj ponoviti, ne mislim se ustavljati. Uživam v vožnji z motokros in ostalimi motorji. Cilj smo dosegli, sedaj pa se mora vse skupaj še usesti. Še nekaj časa bo namreč trajalo, preden bo zmagal še kakšen Američan. Sam želim v svoji karieri doseči vse kar se da, ta zmaga pa je dosedanji vrhunec. Če želiš zmagati na Dakarju, se moraš temu popolnoma posvetiti in vesel sem, da mi je končno uspelo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol