Dakar del svetovnega prvenstva, reli vse bolj podoben MotoGP

4. 9. 2019 | Tina Torelli
Deli
Dakar del svetovnega prvenstva, reli vse bolj podoben MotoGP (foto: Marcin Kin/RBCP)
Marcin Kin/RBCP

Srečanje med FIM ter organizatorji vztrajnostnih relijev za svetovno prvenstvo je obrodilo tudi nekaj zanimivih sadov. Dakar kot del svetovnega prvenstva je le ena od njih.

 

Na srečanju, ki mu je ob boku predsednice FIA Jutte Kleinschmidt načeloval predsednik FIM Jorge Viegas, se je razpravljalo o poenotenju pravilnikov FIM in FIA, uvedbi novih kategorij, koledarju relijev ter tudi o dolgoletni žgoči temi: vključitvi relija Dakar v svetovno prvenstvo vztrajnostnih relijev FIM ali, uradno, FIM Cross-Country Rallies World Championship.

 

Tri nove kategorije, ki naj bi prispevale predvsem k večji varnosti, bodo RallyGP (Pro in izkušeni vozniki), Rally2 (tako imenovani "rookiji") ter Rally Adventure Trophy (privatniki brez asistence).

 

Provizoričen koledar za leto 2020 gre v nekoliko nepričakovano smer, saj na njem manjka dirkačem ljub reli Atakama, ki se ravnokar odvija v Čilu. Je tudi  bolj natrpan, saj Silk Way Rally šteje za dva (in se točkuje za enega in pol), poleg tega pa se karavana po mnogih letih premora očitno vrača (še) v Brazilijo. Rally dos Sertoes bo tudi edini reli na koledarju, na katerem se bodo pomerili le motoristi in vozniki štirikolesnikov. Dirkači bodo seveda navdušeni, a ne (le) zaradi dirke.

Koledar za leto 2020:

Abu Dhabi Desert Challenge: 20 - 26/03
Rally Kazakhstan: 24 - 29/05
SilkWay Rally: 03 - 17/07
Rally dos Sertoes - avgust oz. september
Rallye du Maroc: 08 - 13/10

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja