Daytona 2013: Skubic odstopil zaradi tehnične okvare

17. 3. 2013
Deli

72. ponovitev motociklistične dirke v Daytoni na Floridi se ni končala po pričakovanjih 39-letnega ljubljančana Boštjana Skubica. Član moštva Inotherm Yamaha je dirko končal v drugem krogu takoj po štartu zaradi napake na motociklu.

Skubic, ki je dirko začel s 16. štartnega mesta, si je nadejal dobrega rezultata in uvrstitve med deseterico najboljših, a se je žal od dirke poslovil predčasno zaradi tehnične napake. Slovenec je bil po dirki razumljivo razočaran, saj se mu je morda izmuznil rezultat kariere.  Prestižno dirko 200 milj Daytone je letos prvič dobil mladi američan Cameron Beaubier, drugo mesto je osvojil Garett Gerloff, tretjega pa Bobby Fong.  Vsi dirkači do petega mesta so letos sedeli na motociklih znamke Yamaha.

Boštjan Skubic, Inotherm Yamaha team: »Kaj naj povem po dogodku kot je bil ta? Sem brez besed. Zelo sem razočaran. Lahko celo rečem, da je tole najbolj grenka izkušnja v moji dirkaški karieri. Obetal sem si dober rezultat, morda celo rezultat kariere. Danes bi lahko posegel med deseterico najboljših in morda bi dirko lahko končal celo okrog petega mesta, če sodim po časih kakršne so dirkači vozili v dirki. A tako razmišljati je brez pomena. Dejstvo je, da Daytono ponovno zapuščam z grenkim priokusom, a tokrat smo povsem sami krivi za to.

Cel teden nam je šlo vse gladko in dobro. Motor je deloval odlično in na stezi sem se počutil super. Vse od prvega treninga naprej sem bil hiter. Celotni treningi in kvalifikacije so potekali brez težav in tudi včeraj smo dobro vadili postanke v boksu. Za dolivanje goriva in zamenjavo kolesa smo porabili le 15 sekund in tak postanek ponovili večkrat. Ekipa je bila uigrana in res smo pred dirko računali na dober rezultat.

Sprva je kazalo super, saj sem dobro štartal in zadržal svoje 16. mesto, ki sem ga privozil na kvalifikacijah. V prvih dveh krogih sem brez težav sledil skupino dirkačev pred menoj in celo pridobil eno mesto v uvodnih metrih. Potem pa mi je v šikani pred vzponom na oval motor nenadoma ugasnil. Z ugasnjenim motorjem sem obstal ob stezi. Trudil sem se ugotoviti kaj je šlo narobe in odpraviti napako, a to ni bilo mogoče. Dirke je bilo zame konec in s kamionom so me na motociklu odpeljali nazaj v garažo, tam pa so moji mehaniki takoj razdrli motor. V nekaj minutah so ugotovili, da se je iztaknil vtič kabla pod posodo za gorivo, ki z elektriko napaja bencinsko črpalko. Ker je črpalka ugasnila, je pogonski agregat ostal brez goriva in motor je obmolknil. Ko smo kable ponovno staknili skupaj, je motor vžgal in sedaj dela kot ura.

Dirke nisem mogel nadaljevati, saj si avtomatsko diskvalificiran, ko enkrat zapelješ v garažo.

Smola, ki se mi je pripetila, je splet nesrečnih okoliščin oziroma malomarnosti pri sestavi motocikla, ki smo ga tokrat najeli od ene izmed ameriških ekip. Za napako ne morem kriviti nikogar, ker se takšna stvar lahko pripeti komurkoli, zagotovo pa ostaja grenak priokus in jeza ob izgubljeni priložnosti za uspeh. A tudi to je del dirkaškega športa,« je povedal Boštjan Skubic.

foto: Bor Dobrin

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja