Daytona 2013: Skubic s 16. štartnega mesta

15. 3. 2013
Deli

Slovenski motociklistični dirkač Boštjan Skubic bo s 16. štartnega mesta začel jutrišnjo, že 72. dirko 200 milj Daytone, v Daytoni na Floridi.

Ljubljančan je s svojim moštvom Inotherm Yamaha že več kot desetleteje  redni udeleženec te preizkušnje, ki velja za edino motociklistično dirko, ki se vozi na znamenitem ovalnem dirkališču, kjer sicer vozijo avtomobilistični dirkači v ameriški seriji Nascar. Potem, ko je na včerajšnjih prostih treningih osvojil 13. mesto, je Skubic danes skoraj v celoti izpustil dopoldanske kvalifikacije, saj je bilo zjutraj premrzlo in vožnja po prehladnem asfaltu ni imela nikakršnega smisla. Večina dirkačev je tako trening presedela v garažah, le proti koncu so se nekateri odpravili na stezo in preverili razmere na asfaltu.

Popoldan so imeli dirkači v razredu Daytona Sportbike 600 še en poizkus. Tokrat je bilo drugače. Ozračje se je že dodobra segrelo in sonce je poskrbelo za topel dan.  Razmere za dirkanje so bile dobre in na stezi je bilo živahno. Skubic je v gneči med hitrejšimi dirkači nanizal nekaj dobrih časov, na veliki finale pa je računal v zadnjih krogih treninga, ki pa je bil slabih 10 minut pred koncem predčasno prekinjen zaradi padca in razlitega olja. Nadaljne dogajanje je bilo odpovedano.

Prvo štartno mesto in s tem prestižno tradicionalno nagrado, zlato in unikatno uro znamke Rolex je tokrat prejel Yamahin tovarniški dirkač, mladi Cameron Beaubier. Boštjan Skubic tako jutrišnjo dirko začenja iz 4. štartne vrste, kar je lahko izhodišče za dober rezultat.

72. Ponovitev dirke Daytona 200 bo na sporedu ob 14. uri po lokalnem času, dirka bo dolga 57 krogov oziroma 322 kilometrov.

Boštjan Skubic - 16. Štartno mesto ( 1.53.497): "16. štartno mesto je sicer slabši rezultat od 13. časa, ki sem ga naprostih treningih dosegel včeraj, a sem vseeno zelo zadovoljen. Svoj čas kroga sem v primerjavi z včerajšnjim še popravil in to za skoraj sekundo in pol.

Vem, da še imam nekaj rezerve zato verjamem, da se bom v dirki lahko vozil s časi nekje okrog 1 minute in 52 sekund za krog. Danes nam je šlo dobro in brez zapletov. Steza je bila še vedno precej hladna in veliko je bilo padcev. S fanti iz moje ekipe smo se odločili, da začnemo previdno in nato stopnjujemo tempo. Prvotni cilj je bil odpeljati dober kvalifikacijski čas brez tveganja, nato pa v zadnjem delu treninga zamenjati gume in poizkusiti odpeljati na vse ali nič.

A zaradi padca je bil trening prekinjen ravno v zadnjih 7 minutah. S tem smo bili prikrajšani za predvideni finale. A nič zato. Osvojili smo 16. mesto in jutri moram štartati dobro.  Verjamem, da v dirki lahko še napredujem in z nekaj sreče bi lahko končal med deseterico najboljših. Upam, da bo sreča tokrat na moji strani."

Yamaha Inotherm
foto: Bor Dobrin

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja