Dirkaški vikend na Vranskem: minimoto, skuter, trial in starodobniki

24. 4. 2013
Deli

AMZS Center varne vožnje na Vranskem je bil 20. in 21. aprila prizorišče pestrega avtomoto športnega dogajanja, saj so športniki pomerili v več panogah.

Sobota je bila namenjena motociklistom in sicer v panogah minimoto, skuter, trial in starodobniki. Tisti, ki so se odločili za ogled dirk, pa so bili priča tesnim obračunom. Še posebej to velja za razred minimoto open 1, v katerem je bila razlika med primorskima voznikoma Janijem Medošem (AMD Orjaki) in Janom Poropatom (Minimotoklub obala racing) minimalna. V prvi vožnji je tako Medoš slavil s prednostjo petih stotink, v drugem nastopu pa je bila razlika po dvanajstih odpeljanih krogih vsega 11 stotink.

Tudi boj med Andrejem Aristovnikom (MD Mach 5) in Nejcem Golobom (AMD Orjaki) v kategoriji minimoto open 2 je bil tesen, v prvo je bil Aristovnik hitrejši za osem desetink, v drugi pa le za dve. V starejši otroški kategoriji sta se za zmago potegovala predvsem Bor Klemenc in Lovro Gobec (oba AMD Orjaki). V prvi vožnji je po padcu Klemenca slavil Gobec, v drugi pa je bil Klemenc zanesljivejši in skozi cilj zapeljal s sedmimi desetinkami prednosti in si tako tudi privozil skupno zmago na dirki.

V kategoriji mlajših otrok je obe vožnji zmagal Enej Logar (ŠKD GAS Vrtejba) pred Blažem Jermanom (MD Depala vas), sinom enega najboljših slovenskih cestnohitrostnih dirkačev Igorja Jermana, ki je praktično istočasno nastopal na dirki svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem motociklizmu. In to uspešno, saj je tako kot Blaž osvojil drugo mesto! Precej navdušenja je bil deležen najmlajši tekmovalec v kategoriji otrok, pet in pol letni Etian Božič Kantar (Minimotoklub obala racing).

Najštevilčnejša je bila kategorija skuterjev in sicer predvsem pa zaslugi številnih voznikov iz Italije, ki so se letos odločili nastopati na dirkah v Sloveniji. V močnejšem razredu, skuter 70, Mihael Martin (AMTK Koper) ni pustil presenečenja in zmagal v obeh vožnjah. Več dela je imel v drugi, ko so tekmeci zaostali manj kot dve sekundi. Skupno drugo mesto je na dirki osvojil Aleks Ugrin (AMTK Koper), na tretje mesto pa se je uvrstil Boris Poštič (AMD Domžale). Najzanesljivejši zmagi je v obeh vožnjah dosegel Tomaž Ahčin (AMD Orjaki), ki je bil nepremagljiv v amaterskem razredu.

Med vozniki starodobnega motociklizma je obe vožnji dobil Tomaž Jesenek (MK Leteči Kranjci). V prvi vožnji mu je pot k zmagi s padcem olajšal Tomaž Kljun,tako da je drugo mesto osvojil Vid Resnik, pred Matevžem Cerarjem. V drugi vožnji je Kljun v cilj zapeljal na drugem mestu in tako ujel skupno tretje mesto in uvrstitev na najnižjo stopnico zmagovalnega odra.

Na zemeljskem delu poligona pa je potekalo tekmovanje v trialu. Proga za trial je pred dirko dobila nekaj novih ovir, ki bodo v pomoč pri organizaciji tekmovanj v tej panogi. Letos so tako predvidene še tri tekme na Vranskem. V najmočnejšem razredu, ki je prvič razpisan za državno prvenstvo, je ovire najuspešneje prevozil oz. preskakoval Severin Sajevec (MK Slovenj Gradec), ki je šest sekcij uspel odpeljati brez napake. Družbo na zmagovalnem odru sta mu delala Danijel Prodan in Uroš Bucaj (oba Enduro klub Koper).  V razredu expert je slavil Jaka Ogris, v razredu sport zamejec Andrea Rebez in v razredu hobi Gregor Skopec.

Naslednja motošportna prireditev na Vranskem bo 16. junija, ko bo potekala dirka evropskega prvenstva v supermotu, poleg tega pa se bodo za točke državnega prvenstva potegovali tudi vozniki starodobnega motociklizma.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel