Ekipa GetLow na Vranskem z žensko predstavnico v kategoriji »Big Foot«

25. 8. 2015 | Matevž Hribar
Deli

Predzadnji vikend v avgustu je bil poligon varne vožnje na Vranskem dirkaško obarvan, saj je organizator, društvo AMD Orjaki, v dveh dneh združil tekmovanja v panogah minimoto, skuter, supermoto in starodobniki, poleg tega pa je dirka veljala tudi za regijsko prvenstvo Alpe Adria. Sobotne treninge je žal zaznamovala zadnja vožnja šestdesetletnega člana AMD Kranj, Nika Sodnikarja. Večkratni državni prvak in prejemnik kristalne čelade je med prostim treningom ustavil svoj starodobni dirkalnik in se zgrudil ob stezi, kasneje pa je na poti v bolnišnico umrl. Člani ekipe GetLow družini in prijateljem izrekajo iskreno sožalje.

Zaradi neljubega dogodka se je organizator odločil odpovedati nadaljnje vožnje v soboto, kar je pomenilo tudi odpoved prostih treningov v panogi supermoto. »Vsi člani ekipe GetLow smo progo na Vranskem obiskali prvič, zato bi nam spoznavanje proge prišlo zelo prav, tako pa smo odpeljali le prvi desetminutni trening,« je dejal Marko Ukota. »Do kvalifikacij sem se kar dobro spoznal s progo in čas kroga popravil za sekundo, kar je bilo dovolj za pričakovano tretje mesto nekaj desetink sekunde za Anžetom Mlakarjem. V prvi dirki je vodilni Tine Saražin štartal slabše in z Mlakarjem sva lahko potegnila v ospredje. Tine me je v drugem krogu prehitel; nekaj časa sem mu poizkusil slediti, a se je pri vožnji na meji pričelo pojavljati tresenje prednjega kolesa.« Ukota je do konca prve vožnje ohranil tretje mesto ter enako uvrstitev ponovil še v drugi vožnji. »Vmes sem poizkusil izboljšati nastavitev vzmetenja in žal dosegel ravno nasprotno – dirkalnik mi je v pričel poskakovati skoraj v vseh zavojih. Z dirko sem sicer zadovoljen, tudi proga je z izjemo kratkega terenskega dela lepa in res je škoda, da se ta poligon ne izkoristi bolj pogosto.«

Najmlajši član ekipe, Tržačan Sean Pelegrin, je prav tako pogrešal več treninga na poligonu. »Do kvalifikacij sem vendarle dojel linije ter postavil najhitrejši čas v svojemu razredu in sedmega med vsemi tekmovalci. V prvi vožnji sem nekaj časa izgubil zaradi padca moštvenega kolea Erika pred mano in kasneje na polovici dirke zaradi še enega stika s sotekmovalcem, a sem jo na srečo obakrat odnesel brez padca. Najbolj sem bil zadovoljen, ker sem v drugi vožnji kar lep čas lahko sledil Vukašinu Bajiču, srbskemu dirkaču, ki tekmuje v konkurenci Alpe Adria. To mi je pomagalo, da sem v drugi vožnji izboljšal čase krogov,« je po dirki dejal zmagovalec razreda Amater.

Tretji član ekipe Andrea Tull je tako kot Ukota tekmoval v kategoriji Open. »Ja, kot sta povedala že kolega, smo res pogrešali več treninga in časa za nastavitve. A ker smo bili pogoji za vse enaki, se ne smemo pritoževati,« je bil z dirkaškim koncem tedna zadovoljen Tull, ki je čas med obema dirkama izkoristil za uspešen popravek pri nastavitvi prednjega vzmetenja in s tem izboljšal čase krogov v drugi vožnji. V obeh vožnjah je suvereno končal na četrtem mestu.

Fantje so tokrat pod svoj šotor sprejeli nežnejšo predstavnico motošporta. »Pred dvema letoma sem dirkala v supermotu, zdaj pa so me vprašali, če bi poizkusila vozit 'big foot'. 'Zakaj pa ne' sem si rekla,« je razlog za obisk Vranskega pojasnila 24-letna Italijanka Arianna Marocchi iz 500 kilometrov oddaljenega Desenzano di Garda. »Prišli smo v petek ponoči, ob dveh ponoči s fanti zamenjali gume in prednjo zavoro na moji 250-kubični Hondi za motokros in to je to. Z vsakim krogom sem pridobivala zaupanje v motor in gume. Super je bilo, škoda le, da ni bilo več tekmecev.« Arianna je bila v kategoriji 'big foot', v kateri vozniki (ali voznice!) lahko tekmujejo z enduro in motokros motorji s cestnimi plašči, brez konkurentov in tako na koncu nasmejana stopila na najvišjo stopničko. Pravi, da bo še prišla.

Naslednja dirka bo 13. septembra na hrvaškem dirkališču Grobnik, prav v teh dneh pa potekajo usklajevanja o morebitni udeležbi slovenske ekipe na pokalu narodov, ki bo 4. oktobra. Predvideno je bilo, da bo dirka na slovenskim supermotašem dobro znani progi v Ottobianu, a ta trenutek prizorišče letošnjega pokala narodov še visi v zraku.

Matevž Hribar za GetLow Racing Team

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"