Finale ekipnega SP v speedwayu v Lublinu

Potem ko se je v soboto zvečer v poljskem Torunu končalo svetovno prvenstvo posameznikov v speedwayu, je vodstvo tekmovanja določilo tudi novo prizorišče ekipnega SP. Letos bo odločitev o prvaku padla v poljskem Lublinu 16. in 17. oktobra.

Finale ekipnega SP v speedwayu v Lublinu (foto: Uroš Modlic in Žare Modlic) Uroš Modlic in Žare Modlic
4. 10. 2020

Kazalo je že, da bo v letošnji sezoni, ki jo je močno zaznamovala pandemija koronavirusa, to tekmovanje odpadlo. Že marca so namreč odpovedali predtekmovanja oziroma polfinalne obračune, ki bi jih morala gostiti nemški Landshut in latvijski Daugavpils, potem so odpovedali tudi finale, pa ga pozneje prestavili v Manchester.

Sredi septembra je zaradi poslabšanja zdravstvenih razmer v Veliki Britaniji odpadla tudi možnost, da bi Manchester lahko gostil skrajšano različico tekmovanja s samo finalnimi obračuni. V tolažbo je Britancem ostalo zagotovilo, da bodo gostili tekmovanje naslednje leto.

Zdaj so v vodstvu tekmovanja našli rešitev

Tako kot v SP posameznikov, kjer je bila večina od osmih dirk sezone na Poljskem, bo ta država zdaj dobila še izvedbo ekipnega SP.

Prizorišče bo Lublin, gostitelj pa tamkajšnji klub poljske ekstralige v speedwayu Motor Lublin, za katerega je v letošnji sezoni nastopal tudi slovenski dirkač Matej Žagar.

Na Poljskem je za zdaj na športnih prireditvah dovoljen obisk gledalcev z določenimi omejitvami. Prav v Lublinu pa so navijači tamkajšnjega kluba v teh koronskih časih poskrbeli za prepoznaven slog podpore. Na nekaterih tekmah so namreč najeli avtodvigala s košarami, jih parkirali pred stadionom in si nato kljub omejitvam ogledali dirke z višine.

Na ekipnem SP se bodo za naslov prvaka merile gostiteljica Poljska, Rusija, Avstralija, Danska, Švedska, Velika Britanija in Češka.

V soboto si je naslov svetovnega prvaka med posamezniki, drugega po letu 2019, zagotovil Poljak Bartosz Zmarzlik. Žagar je letošnjo sezono končal na 11. mestu v seštevku SP.