Hells Gate: V cilju samo Jarvis in Walker, Špindler do konca izmučen odstopil

Dirka, ki se je enajsto leto zapored odvijala v osrčju toskanskih hribov je ponovno dokazala, da jo lahko štejemo za eno najtežjih, če ne celo prav za najtežjo na svetu. Nedvomno pa je to najtežja dirka, ki jo je naš 'jekleni mož' Miha Špindler vozil doslej v svoji karieri. Zmaga je šla v roke Grahamu Jarvisu na Husqvarni, ki je z ogromno prednostjo 22 minut ugnal mladega Johnyja Walkerja na KTM-u. To je bila že četrta zaporedna zmaga za Jarvisa in prva za Husqvarno.

Hells Gate: V cilju samo Jarvis in Walker, Špindler do konca izmučen odstopil (foto: Foto: PEK BAK, GAP) Foto: PEK BAK, GAP
17. 2. 2014

'Mislil sem, da letos ne bo tako težko, saj nismo imeli ne snega ne ledu, a ker je bilo na progi toliko vode so bile skale zelo spolzke' je po prihodu v cilj dejal Jarvis, ki je s to zmago odlično začel sezono ekstremnih enduro preizkušenj za svetovno prvenstvo.

V finalnem delu je Jarvis odpeljal kroge s tako prednostjo, da je dva kroga pred koncem izločil vse razen štirih tekmovalcev, no v zadnjem krogu pa sta odpadla še Cody Webb in Andreas Lettenbichler, saj sta na kontrolni točki zaostajala že več kot 30 minut za vodilnim Jarvisom. Še Johny Walker je za dobrih pet minut komaj ujel štart v zadnji – peti krog.

Na dirki smo imeli tudi slovenskega predstavnika. Miha Špindler se je v popoldanski del dirke dobro pognal s štarta, kjer se je trideset najhitrejših v stilu supermoto dirke pognalo v boj s peklensko progo. Prvi krog je pridobil deset mest in se odlično držal na virtualnem 16. mestu, a po polovici drugega kroga ga je začela zdelovati izčrpanost. 'Ko nisem imel več moči sem začel sedeti namesto stati na motorju in takrat je bilo vsega konec saj me je motor dobesedno vozil, moralo pa bi biti ravno obratno. Nisem si niti približno predstavljal, da bo že dopoldanski del tako težak, finale je pa ubijalski. Zanimivo je, da je sama proga speljana tako, da je prevozna, a tempo je nenormalno hiter. Spočit bi recimo brez težav speljal krog, utrujen pa nimaš nobenih možnosti več, saj se napake kar vrstijo. Česa takega še nisem doživel, da bi se recimo kilometre in kilometre vozil po 'kaskadah', po hudourniški strugi kjer te ves čas premetava. Po moje je to kar najtežja dirka v mojem življenju.'

Miha, ki je sicer uspešno dirkal na tako ekstremnih dirkah kot so Romaniacs, Sea To Sky in Erzberg je priznal, da mu Hells Gate ostaja izziv, predvsem pa nikakor ni bil razočaran, saj se je dobro spopadel s svetovno elito ekstremnih enduro voznikov. Za njim so namreč ostali tudi tovarniški vozniki.

Njegova naslednja dirka bo 'the Tough one' v Angliji.

Peter Kavčič

Foto: Peter Kavčič, ekipe