Hitri Argentinec Kevin Benavides (končno) zmagal na reliju Atakama

18. 8. 2018 | Tina Torelli
Deli

In ne le zmagal – še do nedavnega večno drugi Kevin Benavides je z današnjo (sladko) zmago na reliju Atakama prevzel tudi vodstvo na lestvici svetovnega prvenstva v cross country relijih. Drugo mesto si je pridirkal Toby Price, ki danes praznuje 30. rojstni dan, medtem ko je bil aktualni svetovni prvak Pablo Quintanilla tretji. 

Devetega avgusta so se v rudarskem mestu Copiapo na obrobju Atakame v Čilu znova zbrali ekipe in posamezniki, ki med dvema Dakarjema tekmujejo na svetovnem prvenstvu v cross county relijih. Na dan, ko so za večino ljudi počitnice v polnem teku, so se za njih končale dolge počitnice – zadnja dirka za svetovno prvenstvo je bila namreč v Katarju konec aprila, pa še to so tovarniške ekipe izpustile zaradi zapletene logistike in prevelikih stroškov. Na startu najbolj nenavadne dirke za svetovno prvenstvo v Katarju je bil tako le en tekmovalec – sicer še mladinec, Poljak Maciej Giemza (Orlen KTM), ki je zaslužene počitnice užival kot vodilni v skupnem seštevku, in to v članski konkurenci, saj je v Katarju zmagal. To se sliši nekoliko hecno, a nobenega zagotovila ni, čeprav si edini tekmovalec na reliju, da boš reli tudi končal. Giemza ga je, a je danes seveda pričakovano izgubil svoje vodstvo, se je pa zato izkazal s športno potezo in v cilj zadnje etape 'pošlepal' Oriola Meno (Hero), ki ga je izdal motocikel.

V najbolj suhi puščavi na svetu, kjer so še pred kratkim potekale legendarne dakarske etape, se je tako 13. avgusta začel že tradicionalno izjemno težak reli, ki sta ga kot vsako leto še nekoliko otežila prav tako tradicionalna zimska puščavska megla in mraz. Po drugi strani pa je organizator letos reli kar precej olajšal za člane ekip, spremljevalce in novinarje, saj je reli štab postavil v Copiapo, od koder so se tekmovalci podali na pet etap.

Glavni favorit za zmago je bil lokalni heroj Pablo Quintanilla, aktualni svetovni prvak v vzdržljivostnih relijih iz Valparaisa. Pablo je na reliju Atakama zaporedoma zmagal kar petkrat – svojo zmagovalno serijo je začel leta 2013 in nato nadaljeval s polnim plinom do lani.

V ekipi Husqvarne, ki ji po novem načeljuje Pela Renet - Pela, se je lani prav v Atakami zaradi hude poškodbe vratu moral posloviti od dirkaške kariere, so bili kljub temu z napovedmi zadržani, saj se je Quintanilla na startu relija pojavil neposredno po poškodbi hrbtenice, s katero se je domov v Čile vrnil z zadnjih ekipnih testiranj v Španiji. Kot glavni tekmec Quinitanille je v Čilu nastopil Joan Barreda, zmagovalec letošnje Merzouge, ki pa očitno res nima sreče – že na prvi etapi je padel in si zlomil roko. To pomeni, da ga zagotovo ne bo na naslednji dirki za svetovno prvenstvo Desafio Ruta 40, ki se bo v argentinskem Tucumanu začela 25. avgusta, pod vprašajem pa je tudi reli Maroko v začetku oktobra. S padcem v tretji etapi in zlomljenim prstom na nogi pa se je od Čila in Argentine žal poslovil tudi Sam Sunderland.

Reli sta najhitreje in s precejšnjim naskokom pred tekmeci začela Benavides in Quintanilla. Benavides je bil po prvih dveh etapah v vodstvu, dokler ni v tretji povedel Quintanilla. Ta je nato v četrti etapi naredil večjo navigacijsko napako in izgubil precej časa, kot zmagovalec četrte etape pa je (končno) proslavil zmagovalec Dakarja 2018 Matthias Walkner (KTM). Toby Price (KTM) je bil ves čas relija za petami vodilnih in je reli zaključil na drugem mestu, za Benavidesom in pred Quintanillo, ki je v zadnji etapi nadoknadil precej časa in si kljub napakam priboril stopničke. Matthias Walkner (KTM) je bil na koncu četrti, Franco Caimi (Yamaha) pa peti.

Danes dirkače čaka zabava na trgu mesteca Terra Amarilla, nato pa bodo odleteli v Santiago na nekajdnevni počitek, dokler se v Tucumanu ne začne spet vse od začetka: 'shake-down', administrativni pregled, tehnični pregled, prolog ... Tako je to v – reliju.

 

 

 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel