Obetavni spidvejist Nick Škorja: "Konec maja bo jasno, če bom dirkal za angleško ekipo!"

9. 4. 2017 | Jaka Završan
Deli
Obetavni spidvejist Nick Škorja: "Konec maja bo jasno, če bom dirkal za angleško ekipo!"

Pogovarjali smo se z Nickom Škorjo, ki je motokros zamenjal za spidvej in pokazal, da mu gre (tudi ta) panoga odlično od rok.

Nick Škorja je osemnajstletni fant, ki se že od malih nog ukvarja z motošportom. Njegova pot se je začela z motokrosom, ko mu je bilo le pet let. Zelo kmalu je začel kazati znake ogromnega talenta, to pa so potrjevali tudi rezultati. Do svojega petnajstega leta starosti se je Nick lahko pohvalil že kar s petimi naslovi državnega prvaka. Splet okoliščin je Škorjo pripeljal v spidvej, kjer je v rekordnem času osvojil še kako zavidljive rezultate.


Kako si se navdušil za spidvej, kaj je bil tisti prelomni trenutek?

Ko sem še treniral motokros, sem včasih po televiziji gledal spidvej, a mi nikoli ni bil zanimiv. Poleti leta 2014 pa je imel spidvej klub Ljubljana v Šiški dan odprtih vrat. S prijateljem sva se zmenila, da greva bolj kot ne za hec poiskusiti nama takrat še neznan šport. Tisti dan sem se prvič usedel na spidvej motocikel in svoje mnenje o tem športu sem takoj spremenil, a se je vseeno zgodba začela razvijati šele leto zatem. Še nekajkrat sem se udeležil treninga v Ljubljani in kot kaže so opazili moj talent, saj so mi v klubu pomagali. Razložili so mi ogromno stvari o tem športu, me vzeli pod svoje okrilje in me tudi finančno podprli.   

Dejstvo je, da si v zelo kratkem času osvojil odlične rezultate. Kdaj se je vse skupaj začelo?

Tekem sem se začel udeleževati leta 2015, že v uvodni sezoni mi je uspelo osvojiti naslov državnega podprvaka, a sem že naslednje leto stopil na najvišjo stopničko, prav tako mi je lani uspelo zmagati na kvalifikacijah za finale evropskega prvenstva. Na žalost v samem finalu v Franciji nisem imel športne sreče, saj sem se že v prvi vožnji zapletel s sotekmovalcem in padel. To je na meni in motociklu pustilo kar nekaj posledic, a sem tekmo vseeno končal na 15. mestu.

Kakšni so cilji za letos?

V prvem planu je trenutno velika nagrada Krškega, ki bo 29. aprila. Nedavno smo izvedeli, da sem jaz tisti, ki bo nastopil kot 'Wild card' in če povem po resnici, tega še zdaj nisem čisto dojel, saj so to sanje vsakega spidvejista. Gre za najmočnejšo konkurenco na svetu, zato bi bil vesel vsake točke. Udeležil se bom tudi finala evropskega in svetovnega prvenstva do 21 let, a se moram prej izkazati še na kvalifikacijah. Nastopal pa bom tudi na tekmah državnega prvenstva.

Si že razmišljal o tujini?

Že lani sem dobil ponudbo iz Anglije, da bi vozil za eno izmed njihovih moštev. Po tehtnem premisleku sva z očetom sklenila, da je bolje, da počakam vsaj še eno leto, saj bi se tako lahko na Otok odpravil polnoleten, z že narejeno srednjo šolo. Ti dve normi sem sedaj izpolnil, prav tako pa vabilo, ki sem ga prejel lani, še velja. Do konca meseca maja bo jasno, ali se bom preselil v Anglijo in s tem športom nadaljeval tam ali pa bom ostal doma. Večja verjetnost je, da bom odšel, a trenutno tega še ne morem zagotoviti.

Jaka Završan
foto: Sašo Ključarič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"