Moto GP: ZDA Laguna Seca

22. 7. 2008
Deli

Po pričakovanjih se je doslej najbolj vroča dirka v tej sezoni zgodila v Združenih Državah, kjer je po dramatični borbi slavil italijan Valentino Rossi.

Dirkaški konec tedna se je pričel z očitno premočjo dirkačev, ki vozijo na Bridgestoneovih pnevmatikah, saj je drugi gumar, francoski Michelin, s seboj pripeljal povsem nekonkurenčne gume. Nekateri dirkači so samo za ogrevanje gum morali prevoziti tudi do sedem krogov.

Drama se je pričela takoj po štartu, kjer je s prvega mesta povedel Stoner, a se je Rossi, ki je štartal z drugega mesta, že po prvem ovinku prilepil na zadek Ducatija. Medtem je Fiatova Yamaha v pesek katapultirala Lorenza, ki je po več metrih letenja obsedel z zlomljeno nogo. Dvoboj Rossi-Stoner se je nadaljeval vse do konca dirke, na koncu pa je ciljno črto povsem zasluženo prevozil Rossi, ki je večino dirke uspešno blokiral napade Stonerja, tudi z vožnjo izven idealne linije. Da sta se prva dva praktično vso dirko vozila povsem na meji pove podatek, da sta imela po enajstih 'kvalifikacijskih' krogih več kot 20 sekund prednosti pred zasledovalci. Prednosti je bilo celo dovolj, da je Stoner po padcu uspel pobrati motor in še vedno obdržal drugo mesto.

Tretje mesto očitno postaja stalnica Suzukijevega dirkača Chrisa Vermeulena, s četrtim mestom pa je v ogorčenem dvoboju odlični Dovizioso deklasiral favorita in nekdanjega svetovnega prvaka Nickya Haydena. Haydena, ki to dirkališče pozna kot lasten žep, je na Michelinovih gumah in s satelitsko Hondo ugnal novinec v letošnji sezoni.

Dani Pedrosa na tokratni dirki zaradi poškodb ni mogel nastopiti in s tem zapravil dragocene točke. Ker je bilo po dirki največ povedanega prav v zvezi z dvobojem Stoner-Rossi, je prav, da tudi na straneh Motomagazina povzamemo stališča obeh dirkačev. Stoner je bil nekajkrat zares grobo zaustavljen, zaradi česar se je po koncu dirke tudi sporekel z Rossijem, po drugi strani pa je potrebno razumeti tudi Rossija. Če bi dovolil, da zmaga Stoner, bi prednost v skupnem seštevku znašala le še 15 točk, če bi zaradi padca oba odstopila, bi bila njegova prednost 20 točk, če bi zmagal bi prednost znašala 25 točk. Vožnja na robu zmogljivosti je torej povsem logična taktična poteza, ki pa je z vidika dirkanja pohvale vredna.

Prvenstvo se bo nadaljevalo čez slab mesec dni, ko bo po poletnem odmoru sledila dirka na dirkališču Brno na Češkem. Prva bitka je odločena, vojna pa se je šele dobro začela.

Matjaž Tomažič

Razvrstitev dirkačev v skupnem seštevku:

1. Rossi 212

2. Stoner 187

3. Pedrosa 171

4. Lorenzo 114

5. Dovizioso 103

6. Edwards 100

7. Vermeulen 89

8. Hayden 84

9. Toseland 72

10. Nakano 70

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol