MotoGP (avstralija in Malezija): Kaj se je v resnici zgodilo!

26. 10. 2015 | Primož Jurman
Deli

Vrhunski šport je krut. Če je v igri še denar, ne, veliko denarja, je še huje. Tam ni prijateljev. Samo interesi. In boj, neusmiljen boj. Verjeli smo že, da je svetovna motociklistična scena drugačna. Da so dirkači vitezi na stezi, pripadniki športa, ki ne pozna obračunavanj s pestmi, težkih besed in dogovorjenih igric. Kako naivni smo bili!

Razred MotoGP je špica motociklističnega dirkanja – takšni naj bi bili tam tudi dirkači. A letošnji zaključek sezone, kjer se za naslov kosata Rossi in Lorenzo (Yamaha) pušča grenak okus. Začelo se je po dirki na PhillipIslandu. Dirka je bila vrhunska predstava, tisto pravo dirkanje . mož na moža. 52 prehitevanj to potrjuje. Marquez (Honda), Lorenzo in Rossi ter Iannone (Ducati) so se na stezi konkretno udarili, leteleo je perje. Dobesedno. Iannoneje namreč trčil v galeba, in do konca dirke je po trku v njegovem oklepu zevala luknja. V vodstvu je bil zdaj eden, zdaj drugi. Iannone ni pustil dihati Rossiju, s katerim sta se vseskozi prehitevala, vmes je vpadal Marquez. Do takrat, ko se ta ni podal v lov za Lorenzom in ga v zadnjem krogu tudi prehitel. Mladi Španec je zmagal, Lorenzo je bil drugi, odščipnil nekaj točk Rossiju v boju za naslov, Ianone je Ducatiju pripeljal težko pričakovane stopničke. Rossi je končal na četrtem. Nekoliko razočaran. Cel teden do četrtka je bilo o dirki slišati slavospeve kako »huda« je bila, najboljša v zadnjih letih, menda celo zgodovinska. Nato je na tiskovni konferenci pred dirko v Maleziji udaril Rossi.

Začne se vojna

Doktor v zanj neznačilnem slogu izrazil dvom o pošteni vožnji Marquza in njegovi vlogi v boju za naslov svetovnega prvaka. Analiza časov naj bi to tudi dokazovala. Bil naj bi ljubosumen na Rossija, kuhal zamere(dotik letos v Assnu) v resnici nikoli naj ne bi njegov oboževalec ( »Ima res moje posterje v svoji sobi?«) in zato dela v korist Lorenza. Takšna naj bi bila po njegovem tudi Marquezova vožnja v Avstraliji. V ozadju je bilo še namigovanje o španski zaroti proti Italijanu. Marquez mu je odgovoril, naj se raje ubada z Lorenzom kot z njim, ta pa je povedal, da je Rossi izgubil kompas. Kvalifikacije so minile v poštenem boju, Rossi je v zadnjem krogu ukradel tisočinko Lorenzo, najhitrejši je bil Pedrosa (Honda). V soboto je bilo 1:0 za Italijana. Dirka se je začela po pričakovanjih, Pedrosa se je počasi odlepil, sledil ga je Lorenzo, nato Marquez in Rossi. Medtem ko se je vodilni par oddaljeval, sta se rivala prehitevala, nekajkrat tudi precej blizu. Italijan mu je signaliziral, naj se Španec »skulira«. Rossiju se je mudilo ujeti Lorenza, Marquez pa je bil (pre)hitra ovira. Štirinajst krogov pred ciljem pa je Rossi po notranjosti pripeljal mimo Marca, močno zaviral in oba je odneslo proti robu steze. Marquez je hotel ujeti linijo in... Od to naprej so razlage in videnja različna, kamere pa žal niso dale pravega odgovora. Dejstvo je, da je trznila Rossijev noga, Marquez pa je padel. Ga je Rossi odrinil? Je Marquez silil vanj? Po dirki je dirkaška žirija Rossiju prisodila tri kazenske točke – ob že eni iz Misana, naj bi štartal v Valencii kot zadnji. Po dirki je vsak prodajal svojo zgodbo, dejstvo je, da je del dirkanja danes umrl.

Vsi zorni koti dvoboja med Rossijem in Marquezom

Nič več ne bo tako kot je bilo

Ne glede na to kdo ima »prav«, pa je dejstvo je, da je med ljubitelji motociklizma z dirko v Maleziji nekaj izginilo. Morda tisto iskreno, morda romantično navdušenje nad dirkami, dirkači... Po spletu se formirajo takšne in drugačne skupine v podporo enemu in drugemu. Prepričani prepričujejo prepričane. Aha, na dirki pa je zmagal Pedrosa, Lorenzo je bil drugi, Rossi tretji – razlika med njima je le še sedem točk. Na pokojnega Simoncellija, ki je preminil v Maleziji prav pred štirimi leti pa se po koncu dirkaškega vikenda ni spomnil nihče.

Rezultati VN Avstralije, PhillipIsland:

1. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team - 40'33.849

2. Jorge LORENZO, Movistar Yamaha MotoGP - +0.249

3. Andrea IANNONE, Ducati Team Ducati - +0.930

Rezultati VN Malezije, Sepang:

1. Dani PEDROSA, Repsol Honda Team - 40'37.691

2. Jorge LORENZO, Movistar Yamaha MotoGP - +3.612

3. Valentino ROSSI, Movistar Yamaha MotoGP - +13.724

Vrstni red pred zadnjo dirko v Valencii 8.11.2015:

1. Valentino ROSSI, Yamaha - 312

2. Jorge LORENZO, Yamaha - 305

3. Marc MARQUEZ, Honda - 222

Primož Jurman

Foto: Dorna, ekipe, youtube

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"