MotoGP, VN Češke: muhasto vreme, nenavaden Ducati, morje slovenskih navijačev

7. 8. 2017 | Primož Jurman
Deli

V Brnu je razplet dirke zopet krojilo vreme in medtem, ko je Marquez prav pri menjavi motocikla verjetno dobil dirko, jo je Rossi pri tem manevru izgubil.

Po poletnem premoru, ki so ga bolj ali manj vsi izkoristili za oddih in priprave na nadaljevanje sezone, so se dirkači razreda MotoGP zbrali v Brnu. Tam jih je ponovno pričakalo spremenljivo vreme, ki je posredno vplivalo tudi na sam potek dirke. V Brnu smo ponovno videli tudi invazijo slovenskih navijačev.

Minuta molka za preminulega Nieta

Tik preden so na Češkem zahrumeli stroji, je motoristično dirkaško javnost pretresla smrt trinajstkratnega (»12+1« kot je, vraževeren, govoril sam) svetovnega prvaka, špansko legendo, Angela Nieta, ki je zmagoval tam v sedemdesetih v nižjih kategorijah. Po neštetih kilometrih na stezah je bila za sedemdesetletnika usodna vožnja s štirikolesnikom, v katerega je na Ibizi trčila nemška turistka. Dirkaški svet se mu je poklonil z minuto molka v nedeljo, na dan VN Češke.

Ducatijevi usmerjevalniki zraka za boljši občutek na prednjem kolesu

Pred drugo polovico sezone so (bili) favoriti za naslov v Brnu štirje: Marquez (Honda), Dovizioso (Ducati), Rossi in Vinales (oba Yamaha). Yamahina voznika, predvsem Vinales, z ritmom razvoja in občutki na letošnji Yamahi po odličnem začetku sezone ob poletnem premoru nista bila zadovoljna. Tudi pri Hondi s formo skačejo, relativno konstanten je Dovizioso z Ducatijem. Rešuje jih Marquez z vožnjo na meji in preko nje.

Italijani še naprej z novostmi hodijo na meji dopustnega. V Brnu, ki je bil preplavljen s Slovenci, smo tako videli nova 'krilca', ki jih je sicer uporabljal samo Lorenzo (testiral jih je tudi Petrucci), močno pa spominjajo na sprednji del Ferrarijevega dirkalnika za F1. Lorenzo je povedal, da ima z njimi boljši občutek na sprednjem kolesu, Dovi je bil hiter tudi brez njih. Ostali so jih močno kritizirali. Pred finalom sezone vsi iščejo rešitve, pri Yamahi so na testiranjih razmišljali o uporabi lanskih okvirjev, Aprilia je v Brno pripeljal cel kup novih delov, kar kaže, da njihovi inženirji niso imeli počitnic. Je bila pa na Češkem poostrena varnost pred boksi, zmanjšano je število ljudi, ki se lahko med treningi in kvalifikacijami gibljejo tam (novinarji, fotografi), vsi pa morajo nositi čelade.

Kot kaže bo od leta 2019 na koledarju ponovno VN Finske na popolnoma novem dirkališču KymiRing (še v gradnji) blizu mesta Litti. Starejši se spominjate, da je bila nekoč hudo atraktivna dirka v Imatri, ki pa je bil zaradi cestne konfiguracije opuščena.

Razplet dirke pri menjavi gum

Tako kot že nekaj dirk letošnje sezone je tudi dirko v Brnu v prvem delu skrojilo vreme, saj je v začetku rahlo pršilo. Dirkači so v prvih krogih menjali motocikle, na katerih so bile gume brez profila - tam je bil najbolj uspešen in pravočasen Marquez, ki je dirko tudi dobil, medtem ko je Rossi zamujal in tam verjetno dirko tudi izgubil. Prepozno je zapeljal v bokse, zamenjal motocikel, tekmeci so mu pobegnili, tako se je moral zadovoljiti s četrtim mestom, tik za moštvenim kolegom Vinalesom. Drugi je bil Pedrosa. Boj se že prihodnji vikend nadaljuje v Avstriji.

Rezultati: VN Češke republike, Brno 6.8.2017

1. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team - 44'15.974
2. Dani PEDROSA, Repsol Honda Team - +12.438
3. Maverick VIÑALES, Movistar Yamaha MotoGP - +18.135
4. Valentino ROSSI, Movistar Yamaha MotoGP - +20.466
5. Cal CRUTCHLOW, LCR Honda - +20.892

Vrstni red:

1. Marc MARQUEZ, Honda - 154 točk
2. Maverick VIÑALES, Yamaha - 140 točk
3. Andrea DOVIZIOSO, Ducati - 133 točk
4. Valentino ROSSI, Yamaha - 132 točk
5. Dani PEDROSA, Honda - 123 točk

Primož Jurman
Foto: Dorna, Monster Energy, Primož Jurman

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja