MotoGP Misano: kaj se je v resnici zgodilo?

17. 9. 2013 | Primož Jurman
Deli

Lorenzo je ponovno dokazal, da mu prog av Misanu leži. A v resnici se je poleg dirke, ki smo jo lahko spremljali v živo ali prek TV zaslonov, v ozadju dogajalo marsikaj.

V Misanu je Yamahi nastopila prvič s svojim »seamless« menjalnikom in kot kaže Lorenzova zamaga se jim je obrestoval. Marquez (Honda) je belžil kopico padcev, zadnji v nedeljo na jutranjem ogrevanju. Na dirki je njegova forma nihala, Pedrosa mu ni dal dihati, Rossi (Yamaha) je dosegel manj od pričakovanega, na delu smo prvič videli njegovega polbrata Luco Marina v Moto3.  Smo pa slišali, da bo Hayden (Ducati) v sezoni 2014 vozil Apriliin stroj v Ekipi Aspar. Menda manjka samo še podpis.

Slovenci smo bili deležni posebne pozornosti, najprej zaradi zmage na Bridgestonovem natečaju za najboljšo fotografijo, ki je šla v roke fotografu Boru Dobrinu (čestitke)! A mnogo več prahu je vzdignila zgodba z Ducatijem in novim izpuhom! Tovarniška Ducatija sta imela namreč povsem nova izpušna sistema, ki zelo spominjata na tiste s katerimi vozijo pri Yamahi. Na vprašanje, če bodo namesto Termignonijevih odslej uporabljali Akrapovičeve »rore«, so pri Ducatiju odgovorili, da testirajo različne konfiguracije izpuhov v duhu preobrazbe stroja in ekipe. O imenih proizvajalca niso govorili, uradne potrditve torej ni. Je pa oblika izhodov precej podobna tisti, ki jo uporabljajo dolenjski mojstri - ti zadeve ne komentirajo, uradno opremljajo le Yamahin GP stroj. Pričakovati pa je vendarle, da bo (tak ali dugačen) logo kmalu zasijal na novih izpuhih, ki so niso tako kričavi kot Termignonijevi in povzduočajo manj vibracij. Toliko je  o njih je povedal v petek pred dirko Dovizioso. Oglejte si tri fotografije: tovarniški Ducati, satelitski Ducati in Yamaga (vsi v istem ovinku) in presodite sami!

Rezultati

1. Jorge Lorenzo       44.05.522      ŠPA     Yamaha

2. Marc Marquez      +3.379                       ŠPA     Honda

3. Dani Pedrosa        +7.368                       ŠPA     Honda

Primož Jurman

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol