MotoGP, VN Amerik: Austin, kraj (ne)srečnega imena

15. 4. 2019 | Primož Jurman
Deli

Tako bi lahko parafrazirali našega največjega poeta in naslov postavili v kontekst razburljivega dirkaškega vikenda v Teksasu.

Vikend se je v tej ameriški državi začel vremensko razburljivo, po Teksasu je namreč pustošil tornado z orkanskim vetrom, ki je na posameznih predelih pihal s hitrostjo več kot 200 kilometrov na uro. Ošvrknil je tudi Austin, kjer se je odprlo nebo, močno se je bliskalo, močan dež je konkretno zalival stezo. V takšnih razmerah je zato odpadel tretji sobotni trening, zanimivo pa je, da je na isti dan v Assnu zaradi sneženja in nizkih temperatur odpadla prva dirka razreda WorldSBK.

Marquez v sedlu

Aktualni svetovni prvak Marquez (Honda) je prišel v Austin samozavestno obranit dosedanjih šest zmag na tem dirkališču, drugi, predvsem Rossi (Yamaha) in Dovizioso (Ducati), so upali na čim boljši razlet. V petek, ko so se dirkači prvič podali na stezo, so ugotovili, da je ta precej grbinasta. To je povzročilo nekaj negodovanj in opozoril, da steza ni (več) varna. Neravnine, predvsem na dolgi zadnji ravnini, so na četrtem prostem treningu, ko je bilo na stezi še nekaj posameznih luž, dirkačem povzročale težave; motocikli, recimo Marcova Honda, so pri visokih hitrostih nevarni nihali.

A Španec se ni dal in tudi v kvalifikacijah z drzno vožnjo pokazal, kdo je šerif. Rossi je bil presenetljivo drugi, Crutchlow tretji, Doviziosu se ne uspe prebiti v prvo kvalifikacijsko skupino. Potem ko razsodišče pred tedni ni ugodilo pritožbam, da Ducati uporablja nedovoljen dodatek, »žlico« pred zadnjim kolesom, so v Ameriki podobne rešitve preizkušali tudi drugi.

Rins vrže laso in ujame zmago 

V nedeljo smo pričakovali dolgočasno dirko, vse je kazalo, da bo Marquez pobegnil, drugi pa se bodo borili za drugi dve stopnički. Takšna pričakovanja so se v prvi polovici dirke uresničila, vse do 12. zavoja v 12. krogu, ko se je po ravnini Marquez zapletel, odneslo mu je sprednje kolo. Pade. Z nespretnim manevrom dvigne motor, zaplete se in ponovno pade. Odstopi. Da bo Hondina mera polna, kmalu zaradi težav z motociklom odstopi še Lorenzo. Na stezi se začne vrhunec dirke, ko se za zmago udarita Rins (Suzuki) in Rossi (Yamaha).

Mladi Španec je hitrejši od italijanskega veterana, z odlično vožnjo ga užene v kozji rog in zabeleži prvo Suzukijevo zmago v letošnji sezoni in prvo po Vinalesovi za modre leta 2016. Suzuki postavi ob bok najboljšim ekipam. Tretji v cilj pripelje vse boljši Miller (Ducati). Odstop Marqueza je premešal situacijo tudi v skupnem seštevku, kjer je pred naslednjo dirko, ki bo v Jerezu na začetku maja, v vodstvu Dovizioso.

VN Amerik, Austin, 14. 3. 2019:
1. Alex RINS Team SUZUKI ECSTAR 41'45.499
2. Valentino ROSSI Monster Energy Yamaha MotoGP +0.462
3. Jack MILLER Pramac Racing +8.454
4. Andrea DOVIZIOSO Mission Winnow Ducati +9.420
5. Franco MORBIDELLI Petronas Yamaha SRT +18.021
6. Danilo PETRUCCI Mission Winnow Ducati +21.476
7. Fabio QUARTARARO Petronas Yamaha SRT +26.111
8. Pol ESPARGARO Red Bull KTM Factory Racing +29.743
9. Francesco BAGNAIA Pramac Racing +30.608
10. Takaaki NAKAGAMI LCR Honda IDEMITSU +31.011

Vrstni red (3 dirke/19):  
1. Andrea DOVIZIOSO, Ducati, 54 točk
2. Valentino ROSSI, Yamaha, 51
3. Alex RINS, Suzuki, 49
4. Marc MARQUEZ, Honda, 45
5. Danilo PETRUCCI, Ducati, 30
6. Jack MILLER, Ducati, 29
7. Takaaki NAKAGAMI, Honda, 22
8. Cal CRUTCHLOW, Honda, 19
9. Pol ESPARGARO, KTM, 18
10. Fabio QUARTARARO, Yamaha, 17   

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"