MotoGP, VN Avstralije, Phillip Island: V znamenju številke 25

29. 10. 2018 | Primož Jurman
Deli

Yamaha je v razredu motoGP dolgih 25 dirk trpela zmagovalno sušo. Ni in ni šlo. Do stopničk morda, do zmage pač ne. No, na letošnji dirki za veliko nagrado Avstralije pa je vendarle zmagal njen tovarniški dirkač Maverick Vinales. Njegova številka? 25! Usoda? Morda. Uspeh modrih? Zagotovo!

A najprej o popularnosti in spremljanju razreda motoGP. V nedeljo zgodaj zjutraj, ko smo po dirki v močnem dežju rinili v Polhograjce, smo se zaustavili v eni izmed brunaric, kjer so možakarji na toplem, ob šanku, modrovali prav o dirki »tam spodaj«. Slišimo prav? O ja, o dirkah je tekla beseda in imeli so dovolj mesa za glodanje. Dirka še zdaleč ni bilo dolgočasna kot tista pred tednom na Japonskem, razplet je bil nepredvidljiv, v boju za najvišja mesta so bili tudi dirkači, ki se zanje praviloma ne potegujejo. A razburljiv je bil že začetek dirkaškega vikenda.

V roke sta segla KTM in Pedrosa    

Že v petek je dirkaški svet obkrožila novica, da se po letošnji sezoni tovarniški dirkač Honde Dani Pedrosa seli k avstrijskemu KTM-u. Kot testni dirkač je z oranžnimi podpisal dvoletno pogodbo. Vsekakor poteza ni popolno presenečenje, seštevek glavnega sponzorja energijskih pijač ter prihod vodje ekipe Leitnerja k ekipi KTM pred časom je že pred tem dajal slutiti Danijev premik. A trdnih nakan še ni bilo zaznati. Do zdaj. KTM bo z njegovim prihodom vsekakor dobil prvovrstnega razvojnega dirkača, ki bo po letih službovanja pri Hondi znal primerjati stroje in svetovati pravo pot napredka. Menda bo na KTM RC16 sedel lahko že na prvih testih po koncu sezone v Valencii. Napredka pa na zadnjih dveh dirkah ne bo videl Cal Crutchlow, ki je v petek v prvem zavoju pri veliki hitrosti padel in si zlomil gleženj. Kot pravijo dobro obveščeni viri, ga bo vsaj na naslednji dirki v Maleziji nadomestil Stefan Bradl.

Rdeča in odtenki modre

Tudi v tovarniški ekipi Ducatija so zaradi poškodovanega Lorenza v ekipi gostili nadomestnega dirkača. K njim se je za dirko v Avstraliji preselil Bautista in kljub sobotnemu padcu v kvalifikacijah na dirki opravil odlično delo, saj se je skozi celotno dirko boril za najvišja mesta. Na koncu mu je za stopničke zmanjkalo sape, a je dokazal, da je vrhunski voznik in s pravim strojem nevarno hiter. V naslednji sezoni se seli v razred Superbike, kjer bo tovarniški voznik Ducatija. Hladen veter in spremenljive razmere na stezi so dirkačem skozi celoten dirkaški vikend povzročali obilo težav, pravi izbor gum je bil loterija.

Najbolje je razmere v nedeljo na dirki izkoristil Maverick Vinales, ki se je v ospredje prebil po tem, ko je na ciljni ravnini pri hitrosti okoli 300 kilometrov na uro v zadek Marquezove Honde trčil Zarco (Yamaha). Francoz se je brez poškodb skotalil v pesek, novopečeni svetovni prvak pa je s polomljenim zadkom Honde razočaran odstopil. To pa ne zmanjša Vinalesovega uspeha, saj je v kozji rok ugnal Iannoneja na svetlo modrem Suzukiju, Doviziosa (Ducati), Bautisto (Yamaha) in preostale. Zmaga za Yamaho je sicer slaba, a dobrodošla tolažba za neuspešno sezono, zato pa je bilo veselje v ekipi temno modrih toliko bolj pristno. Rossi je bil s šestim mestom razočaran, saj je na Phillip Islandu pričakoval več.

Rezultati

VN Avstralije, Phillip Island, 28. 10. 2018:

  1. Maverick VIÑALES, Movistar Yamaha, 40'51.081
  2. Andrea IANNONE, Team SUZUKI ECSTAR, +1.543
  3. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team, +1.832
  4. Alvaro BAUTISTA, Ducati Team, +4.072
  5. Alex RINS, Team SUZUKI ECSTAR, +5.017

Skupna razvrstitev po 17 dirkah od 19: 

  1. Marc MARQUEZ, Honda, 296 točk
  2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati, 210 točk
  3. Valentino ROSSI, Yamaha, 195 točk
  4. Maverick VIÑALES, Yamaha, 180 točk
  5. Cal CRUTCHLOW, Honda, 148 točk 

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel