MotoGP, VN Češke – Zmaga za KTM v Brnu v znamenju afriških ritmov

10. 8. 2020 | Primož Jurman
Deli

Tretja dirka letošnjega svetovnega prvenstva je postregla s tolikimi presenečenji, da smo jim bili le stežka kos. KTM je zablestel z novincem, užnoafričanom Binderjem in ubral prvo zmago, drugi Morbidelli (Yamaha) je meril celo na zmago, tretji Zarco (Ducati) je bil najhitrejši v kvalifikacijah. Favoriti so pogrnili na celi črti.

Da bo razplet češke dirke nenavaden je bilo slutiti po prvem štartnem položaju Zarca, ki je na poltovarniškem Ducatiju v rog ugnal vse tovarniške ase. Dirka, tudi ta je minila brez gledalcev, je bila napeta že od štarta, ko je pobegnil Morbidelli, ostali so mu sledili.

Po dobri polovici dirke so njegove gume začele kazati znamenje obrabe, podobno je bilo z njegovim moštvenim kolegom Quartararojem, ki je ob odsotnosti še vedno poškodovanega Marqueza (Honda) računal na dober točkovni izplen. Ni mu uspelo in dirko je končal kot sedmi. Na splošno se vsi tovarniški vozniki tokrat niso izkazali. Razen seveda enega!

Prva je najslajša

Brad Binder, tovarniški dirkač ekipe iz Mattighofna je tokrat v vročem peklu Brna Oranžnim pripeljal prvo, tako pričakovano, malce nenadejano, a hudo zasluženo zmago. V svoji tretji dirki je ponovil uspeh Marqueza, da je kot novinec razreda MotoGP stopil na najvišjo stopničko. In to na motociklu, ki je vendarle še v fazi razvoja.

Po dirki je sicer vedno nekoliko zadržani Brad navdušeno povedal: »Uresničile so si mi moje otroke sanje. Žal mi, da ne slavim tega uspeha z mojima staršema, ki sta me vedno podpirala.« Sedaj, ko je KTM zmožen zmagati, se Binderjevemu kolegu Polu Espargaroju kolca, da je morda prehitro podpisal pogodbo za Hondo naslednje leto. Biti moštveni kolega Marquezu vendarle ni lahko. In tudi njemu ne bo. Je bil pa dirki nadvse zadovoljen Franco Morbidelli, ki je tako prvič stopil na stopničke v najmočnejšem razredu.

Dirkači so imeli v vročini zopet težave z pregretimi gumami. Herojsko dirko je še vedno poškodovan odpeljal Rins (Suzuki), ki je ciljno črto prečil kot četrti, za njim je v cilj pripeljal Rossi, s štirinajstim mestom pa je popolnoma razočaral Vinales (Yamaha).

Podobno slaba kot Vinales sta bila tovarniška voznika Ducatija. Oba sta v cilj pripeljala izven prve deseterice - Dovizioso je diko končal na enajstem mestu, Petrucci pa mesto za njim. Nekateri zato že špekulirajo, da si je s tem rezultatom dokončno zapravil zaupanje vodilnih mož v Bologni in da mu zato naslednje leto ne bodo ponudili podaljšanja pogodbe.

Bodo pa zato pričakovanje pri KTM-u po ponovitvi uspeha na naslednji, zanje domači dirki v Zaltwegu naslednji konec tedna, toliko večje. Marqueza tam še ne bo.

Rezultati:

1. B. BINDER - Red Bull KTM Factory Racing - 41:38.764
2. F. MORBIDELLI - Petronas Yamaha SRT - +05.266
3. J. ZARCO - Esponsorama Racing - +06.470
4. A. RINS - Team SUZUKI ECSTAR - +06.609
5. V. ROSSI - Monster Energy Yamaha MotoGP - +07.517
6. M. OLIVEIRA - Red Bull KTM Tech 3 - +07.969
7. F. QUARTARARO - Petronas Yamaha SRT - +11.827
8. T. NAKAGAMI - LCR Honda IDEMITSU - +12.862
9. J. MILLER - Pramac Racing - +15.013
10. A. ESPARGARO - Aprilia Racing Team Gresini - +15.087

Vrstni red (po treh dirkah od predvidenih trinajstih):

1. Fabio QUARTARARO - Yamaha - 59 točk
2. Maverick VIÑALES - Yamaha - 42 točk
3. Franco Morbdelli - Yamaha - 31 točk
4. Andrea DOVIZIOSO - Ducati - 31 točk
5. Brad Binder - KTM - 28 točk
6. Johan Zarco - Ducati - 28 točk
7. Valentino ROSSI - Yamaha - 27 točk
8. Takaaki NAKAGAMI - Honda – 27 točk
9. Jack MILLER - Ducati - 20 točk
10. Alex Rins - Suzuki - 19 točk

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"