MotoGP - VN: Kaj se je v resnici zgodilo

6. 6. 2016 | Primož Jurman
Deli

Če je bila prejšnja dirka v Mugellupolna izzivanja, je bilo na dirki v Barceloni precej bolj mirno. In žalostno. Celoten vikend jezaznamovala nesreča Luisa Saloma v razredu Moto2, v kateri je mladi Španec izgubil življenjem.To pa je bil povod za nove nesporazume med dirkači razreda MotoGP. Na dirki je slavil Rossi.

Strah, da bodo po Italijanskem izzivanju Maruqeza in Lorenza Španci popenili ni bil upravičen. K umirjeni, celo komorni atmosferi, jepripomogla tudi nezgoda Luisova smrt. »Nogometni« pristop je v pogovoru z nami kritiziral tudi Smith (Yamaha), ki velja za enega najbolj analitičnih dirkačev. »To ni dobro za naš šport, s tem ga uničujemo«, je bil neposreden.

»Mislim, da bi morali fantje nagovoriti svoje navijače in jim odkrito povedati, da tako pač ne gre,« je dodal. »A tega enostavno ne naredijo,« pristavi. Se pa Anglež veseli prestopa v KTM, saj bo tako prišel do želenega tovarniškega sedeža, družbo pa mu bo delal dosedanji moštveni kolega Pol Espargaro. Kritičen je tudi do krilc, ki po njegovem ne pripomorejo k ničemur, so celo nevarna: »Ko sem vozil za Ducatijem, me je zaradi krilc in toka zraka pošteno premetavalo. Njihov razvoj tudi ne pripomore k znižanju stroškov, k čemur naj bi stremela Dorna.« O gumah: »Michelin je na splošno bolj mehak, vseskozi moram loviti motocikel, pospeševanje iz zavoja je kasnejše. Še vedno se privajam,« je dejal. Pri Hondi so pred dirkov Španiji objavili, da Marquez ostaja z njimi vse do sezone 2018. Menda pa pogajanja niso bila čisto enostavna, saj Marquez s Hondo ni (bil) najbolj zadovoljen.

Zaplet in italijanski uspeh

V četrtek pred dirkaškim vikendom smo bili na Monsterjevem stolpu nad dirkališčem na Rossijevi predstavitve nove video igre Valentino RossiThe Game. Predstavitve so se poleg šefa Dorne Ezpelete udeležili tudi Monsterjevi dirkači Rossijeve Akademije. Petkova tragedija na treningu, v kateri je Salom izgubil življenje – iz do sedaj neznanega razloga je padel v zavoju 12,nato ga je skupaj z motociklom s hitrostjo okoli 170km/h odneslo preko asfaltirane izletne cone v zaščitne blazine(pesek bi ga morda ustavil oz. zmanjšal hitrost), pri tem pa je usodno trčil v motocikel – je bila vzrok, da so pred soboto spremenili potek kroga. Dirkači so tako po novem vozili po konfiguraciji proge za Formulo 1, z dvema dodatnima spremembama. V zraku je bilo celo vprašanje ali speljati dirkaški vikend do konca. Lorenzo (Yamaha), ki za spremembo menda ni vedel, je v soboto izrazil dvom ali je bilo smotrno spremeniti tudi vhod v zavoj 10. Tako speljana steza naj bi bolj odgovarjala Hondi. V petek je bil na treningih najhitrejši, v soboto je sprva vse»nažgal«Vinales (Suzuki), nato pa je bil v kvalifikacijah na spremenjeni progi presenetljivo najboljši Marquez (Honda). Tudi Rossi se je tokrat pridružil moštvenemu kolegu. Pol Espargaro je bil do Rossija za italijansko televizijo v soboto hudo kritičen, padle so hude besede. A Doktor je na dirki postavil vse na svoje mesto, po ogorčenem boju z Marquezom je zmagal, Pedrosa pa je bil tretji.Prva dva sta si po dirki spravno segla v roke. Lorenza je iz dirke izrinil Iannone, morda v zahvalo, da ga bo Španec zamenjal naslednje leto pri Ducatiju. Pri Yamahi so po analizi podatkov v Mugelluodbjavili, da je bil vir eksplozije agregatov elektronika, ki menda ni preprečila oz. zaznala vrtenja v rdeče polje. Tudi podpredsednik Hondinega športnega oddelka HRC Nakamoto je prepričan, da vir njihovih letošnjih težav leži prav v uporabi obvezne elektronike: zato naj bi Marquez v Mugellu izgubil dirko po izhodu ob pospeševanju iz zadnjega zavoja, kjer ga je ugnal Lorenzo.

Luis Salom (1991-2016)

K sreči smrt na najvišji stopnji svetovnega dirkanje ne brusi kose prav pogosto, njena žetev pa je vedno zelo boleča. Ko je 24-letni Salom na petkovem treningu padel in so ga oživljali, nato pa prepeljali v bolnišnico, ni kazalo dobro. A nihče ni mislil, da bo tako hudo, zato je bila novica, da je izgubil boj za življenje, precejšnji šok. V »paddocku« dirkališča v Barceloni je bilo v petek zvečer nenavadno tiho. V poklon in zaradi spoštovanja na pokojnega »Mexicana«. Luis je prvič nastopil na dirki za VN leta 2009 v 125-kubičnem razredu, v sezoni 2012 je bil v Moto3 skupno drugi, naslednje leto pa tretji. V Moto2 je bil v 41-ih nastopih trikrat na stopničkah.

Primož Jurman

Foto: Dorna, ekipe, Primož Jurman

VN Katalonije, Barcelona, 5.6.2016

Rezultati:

1. Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP - 44'37.589

2. Marc MARQUEZ Repsol Honda Team - 44'40.241 + 2.652

3. Dani PEDROSA Repsol Honda Team - 44'43.902 + 6.313

4.Maverick VINALES Team SUZUKI ECSTAR - 45'01.977 + 24.388

5. Pol ESPARGARO Monster Yamaha Tech 3 - 45'07.135 + 29.546

Vrstni red po sedmi dirki/18:

1. Marc Marquez Honda 125 točk

2. JorgeLorenzo Yamaha 115

3. Valnetino Rossi Yamaha 103

4. Dani Pedrosa Honda 82

5. MaverickVinales Suzuki 72

Primož Jurman

Foto: Moštva, Primož 'PJ' Jurman

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja