MotoGP, VN Španije: Marquez v ospredju, za njim drama

7. 5. 2018 | Primož Jurman
Deli

Dirkači svetovnega prvenstva razreda MotoGP so odpeljali svojo prvo letošnjo evropsko dirko. Dirkališče v Jerezu, ki odslej nosi ime »12+1« svetovnega prvaka Angela Nieta, je podobno kotlu ali nogometnemu stadionu, kjer si razgreti španski navijači dajo duška. In letos so bili priče pravi dirkaški drami.

Napeto je bilo že na treningih in kvalifikacijah, kjer je vse v kozji rog z rekordom steze ugnal angleški »buldog« Cal Crutchlow. Marquez je bil znova večkrat na tleh, tudi tako je testiral meje na novo preplastenega dirkališča. Presenetil je Lorenzo; Jerez je sicer steza, ki mu zelo ustreza, a četrto mesto v kvalifikacijah je bilo letos zanj uspeh. Jerez je tudi steza, ki naj bi najbolj ležala Yamahi, a razen Zarca na poltovarniški, ki je bil tretji, Yamahi v Španiji ni šlo: Vinales in Rossi sta bila deseti in enajsti. Po uspehu Vinalesa v ZDA so modri znova v krizi.

Leteči dečko Marc

V krizi pa očitno ni Marquez, ki je v nedeljo na dirki silovito krenil in kmalu prehitel vodilnega Lorenza, ki ga je po nekaj krogih vse bolj izdajala zadnja guma. Mladi Španec se je vse bolj oddaljeval, boj za drugo mesto se je razvil med Doviziosom, Lorenzom (oba Ducati) in Pedroso (Honda). V medsebojnem prehitevanju sta bila Ducatijeva dirkača predolga na zaviranju, luknjo je izkoristil Pedrosa na idealni liniji, a je vanj trčil Lorenzo, ki ga je odbilo v Dovija in vsi trije so se znašli v španskem pesku ob stezi. Žirija je na koncu razsodila, da v incidentu ni krivca, s tem pa se dirkači po dirki niso strinjali, saj so s prstom kazali drug drugega. Marquez je zmagal, za njim sta se na stopničke uvrstila srečneža Zarco (Yamaha) in Iannone (Suzuki).

Francoz na Yamahi bo naslednje leto v tovarniški ekipi KTM, potrditev smo dobili tik pred dirkaškim vikendom v Španiji, prav tako pa tudi izjavo Zarcovega menedžerja, da naj bi Rossi blokiral vse možnosti, da bi Francoz lahko sedel na tovarniški Yamahi.

Na dirkah okrog sveta

Čeprav sta bili Yamahi v Jerezu v ozadju (Rossi peti, Vinales sedmi), je Rossi zabeležil zanimiv mejnik: v 23 letih tekmovanj na najvišjem nivoju je odpeljal 40.075 dirkaških kilometrov, s to razdaljo pa bi lahko obkrožil svet. A to mu letos ne pomaga kaj dosti, pri Yamahi so imeli veliko upanja za Jerez, kjer so računali na uspeh, a ta je v Španiji izostal. Zdaj je tudi jasno, da bo Tech3 od leta 2019 satelitska ekipa Avstrijcev, kamor prihaja Oliveira iz razreda Moto2, Tech3 pa bo tudi v srednjem razredu nastopala s KTM-i. Suzukijeva satelitska ekipa naj bi bila Marc VDS, kar pa še ni potrjeno.

Stvari se zapletajo pri Lorenzu na relaciji Suzuki-Ducati, od njegove odločitve je namreč odvisno, kje bo naslednje leto vozil mladi up razreda Moto2 Bagnaia, ki je sicer že podpisal za Almo Pramac ekipo Ducatija. Če Lorenzo res odide k Suzukiju, bi se lahko zgodilo, da bo Peco sedel kar na tovarniški sedež Ducatija. Ob tem pa bo zobe stiskal Petrucci, ki tudi računa nanj.

Rezultati VN Španije, Jerez, 6. 5. 2018

1. Marc MARQUEZ Repsol Honda Team 41'39.678
2. Johann ZARCO Monster Yamaha Tech 3 +5.241
3. Andrea IANNONE Team SUZUKI ECSTAR +8.214
4. Danilo PETRUCCI Alma Pramac Racing +8.617
5. Valentino ROSSI Movistar Yamaha MotoGP +8.743

Skupni vrstni red (4 dirke/19)

1. Marc MARQUEZ Honda 70
2. Johann ZARCO Yamaha 58
3. Maverick VIÑALES Yamaha 50
4. Andrea IANNONE Suzuki 47
5. Andrea DOVIZIOSO Ducati 46

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja