Dvokolesne igre prestolov

18. 11. 2019 | Primož Jurman
Deli

Devetnajsta, zadnja dirka razreda MotoGP v letošnji sezoni, ni prenesla presenečenj, čeprav so se ta napovedovala. V sobotnih kvalifikacijah je bil ponovno najhitrejši Quartararo (Yamaha), ki pa prvega najboljšega štartnega mesta v dirki ni vnovčil. Zmagal je Marquez (Honda). Lorenzo je zaključil kariero, namesto njega bo naslednje leto v ekipi tovarniške Honde Alex Marquez. S testiranji v Valenciji se v torek začenja že nova sezona 2020.

Letošnje sezone je torej konec. Z zadnjo dirko ter z večernim tradicionalnim sprejemom in podelitvijo priznanj se je sklenila že ena sezona. Kaj je prinesla? Veliko in malo. Prvaka imamo, junakov pa je več. Prvi junak je prvak: Marc Marquez (Honda). Letos si je z dvanajstimi zmagami v devetnajstih dirkah privozil že šesti naslov, z zmago v Valenciji je ekipi Honde zagotovil še naslov letošnjega najboljšega moštva. Skupaj je zbral 420 točk, prvič v zgodovini. Prevladoval je. Je k statistiki, in njegovemu stilu vožnje preko meja, potrebno dodati še kaj več?

Kot kaže mu bo družbo v moštvu naslednje leto, po odločitvi, da Jorge Lorenzo obesi usnje na klim, delal kar njegov brat Alex. Zadeva je malce presenetljiva, če vemo, da je bil v igri za izpraznjen sedež Johann Zarco. Francoza je podpiral Ezpeleta, šef Dorne, no, pri Hondi so se mu odrekli zaradi težav pri odnosih v ekipi KTM. Nekoliko manj verjeten kandidat je bil Cal Crutchlow. Prste, vsaj posredne, pri izbiri je imel vmes tudi Marc, čeprav ta to zanika. Hondi se mudi – po naslednjem letu se bo trg dirkačev sprostil, a je jasno, da Honda ne more računati na kakšno obetavno mlado moč.

Quartararo in Morbidelli bosta ostala pri Yamahi, Rins in Mir pri Suzukiju, Miller in Bagnaia pri Ducatiju, KTM stavi na mladce iz nižjih kategorij - v Valencii je tako že nastopil Lacuona iz razreda Moto2. Naslednje leto bo tako za Alexa testno leto, Japonci bodo videli kako se bo obnesel, v boju za naslov bo kril hrbet bratu, Marcu pa bo lažje delati z njim kot s karakterno težavnim Zarcojem. Ezpeleta je tako v posrednem boju (Zarco proti A. Marquez) izgubil, kar dokazuje kakšno moč ima ta trenutek Marc Marquez.

Ni samo prvak junak

Naj se za trenutek ustavimo še pri ostalih. Pravzaprav so junaki vsi dirkači. Res  je, da za junaka ni potreben naslov svetovnega prvaka; potrebno je veliko srce, karizma. In drzne odločitve, tudi tiste, ki niso lahke. Prav zato je eden izmed junakov Jorge Lorenzo. Kljub očitnemu trpljenju je letos vztrajal do konca, pri tem pa mu načrt vrnitve ni uspel. Motivacije preprosto ni bilo (več). Padec na Nizozemskem, kjer je poletel v pesek, podobno kot nekoč Wayne Rainey, ki je po padcu ostal hrom, je bil pika na i. Ne, Jorge ni nekdo, ki bi se bal – spomniti se velja tistega padca, ko je z zlomljeno in nato preko noči v operaciji s privijačeno ključnico v solzah bolečine odpeljal dirko na Nizozemskem. Letos si je po padcu dejal: »Jorge, je vredno?« Odgovor je bil na dlani. Samo veliki športniki so si to sposobni priznati in se na tak način umakniti. Lorenzo odhaja z dvignjeno glavo, pet naslovov svetovnega prvaka mu ne more vzeti nihče.

Kjer se na eni strani nekaj končuje, se na drugi poraja nekaj novega. Letošnja sezona je porodila novega čudežnega dečka kraljevskega prvenstva, Fabia Quartararoja, ki je z drznimi vožnjami in odličnimi rezultati novinec leta. Res, ni še zmagal, je pa meteorski vzpon kronal s šestimi najhitrejšimi časi v kvalifikacijah, sedemkrat je stal na najvišji stopnički, zabeležil je tudi dva najhitrejša kroga. Yamahi je vrnil (izgubljeno) samozavest in oba tovarniška dirkača, Rossija in Vinalesa s svojimi predstavami »prisilil«, da sta proti koncu sezone postajala vse boljša.

V končnem seštevku je sezono končal pred Rossijem. Hah, Rossi! Še ena sezona, ki je v resnici izzvenela v prazno in iskanju nenehnih optimalnih nastavitev motocikla, ter ob negodovanju izgubljenih priložnostih. Nasprotno pa je Miller s vse boljšimi predstavami v prihodnosti morda kandidat za tovarniški sedež pri Ducatiju. To bi si vsekakor zaslužil!

Zastor sezone je padel preteklo nedeljo, v Valencii pa se bo zastor nove sezone 2020 dvignil že ta torek, ko so na sporedu prva testiranja.

VN Valencie, Valencia, 17.11.2019  

Rezultati

1. Marc MARQUEZ, Repsol Honda Team, 41'21.469
2. Fabio QUARTARARO, Petronas Yamaha SRT, +1.026
3. Jack MILLER, Pramac Racing, +2.409
4. Andrea DOVIZIOSO, Ducati Team, +3.326
5. Alex RINS, Team SUZUKI ECSTAR, +3.508

Končni vrstni red sezone (19 dirk /19)

1. Marc MARQUEZ, Honda, 420 točk
2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati, 269 točk
3. Maverick VIÑALES, Yamaha, 211 točk
4. Alex RINS, Suzuki, 205 točk
5. Fabio QUARTARARO, Yamaha, 192 točk
6. Danilo PETRUCCI, Ducati, 176 točk
7. Valentino ROSSI, Yamaha, 174 točk
8. Jack MILLER, Ducati, 165 točk
9. Cal CRUTCHLOW, Honda, 133 točk
10. Franco MORBIDELLI, Yamaha, 115 točk

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja