MX DP: V Šentvidu pri Stični slavil Peter Irt, Gajser peti!

Šesta dirka AMZS državnega prvenstva v motokrosu je postregla z dirkami polnih presenečenj in preobratov. Nekaj tega gre gotovo na račun muhastega vremena, ki je sicer poskrbel, da se ni prašilo a z blatom dodobra otežil pogoje na sicer odlično pripravljeni stezi v Dolini pod Kalom. V kraljevi kategoriji MX Open je slavil Peter Irt v kategoriji MX2 pa domačin Jan Pancar.

MX DP: V Šentvidu pri Stični slavil Peter Irt, Gajser peti! (foto: PEK) PEK
19. 9. 2016

Na stezi 'Cukrca' je 8000 obiskovalcev v fantastičnem vzdušju pozdravila novega svetovnega MXGP prvaka, ki je v pri vožnji takoj po štartu povedel in pokazal svojo suverenost. Toda le dva kroga pred koncem izteka uradnega časa prve vožnje, mu je tehnična okvara na motociklu preprečila, da bi prišel do maksimalnega izkupička točk.

V drugo je Gajser z novim agregatom v motociklu odpeljal popolno dirko in z veliko prednostjo zmagal, vmes pa nekajkrat pozdravil navdušeno publiko, ki je z ovacijami odgovarjala na vsak njegov 'whip' med skokom. Tim je na koncu sicer zasedel skupno peto mesto. Na dirki so obeležili 70 letnico društva in kar 40 let organiziranja dirk v motokrosu in se spomnili letos preminulega Jožeta Zidarja, ki je bistveno pripomogel pri razvoju motokrosa v dolini pod Kalom. Ob tej priložnosti so v duhu tradicije vse tekmovalce – teh se je zbralo kar 118 povabili na ciljni skok pred glavno tribuno kjer je vsak izmed njih prejel rdeči nagelj. Kot se za prihod kralja razreda MXGP spodobi so ga pripeljali na prizorišče z vsemi častmi. Svetovni prvak Tim in njegov oče, ki je tudi njegov trener sta se namreč pripeljala pred publiko na novem Fiatovem terenskem poltovornjaku Fullback. Pri Fiatu so to dirko namreč izkoristili kot uradno predstavitev za domačo javnost in začetek prodaje za avto, ki je sicer uradni partner prvenstva MXGP.

Dirka je imela tudi dobrodelni značaj. Tim in Bogo Gajser sta skupaj z organizatorjem, društvom AMD Šentvid pri Stični podelila 1000 evrov za družino, ki je v finančni stiski in jim bo ta denar pomagal prebroditi težke trenutke. Bogo je v svojem značilno čustvenem slogu povedal nekaj spodbudnih besed tako družini kot obiskovalcem, za kar je seveda prejel bučen aplavz.

Takoj po tem uradnem otvoritvenem programu so se na stezo še drugič podali najmlajši, nato je sledil nastop tekmovalcev v razredu MX2 in MX Open. Tim Gajser seveda ni razočaral in krepko povedel do prvega zavoja in v visokem tempu nizal hitre kroge. Nekaj krogov po štartu se je močno ulilo in progo spremenilo v blatno drsalnico. Ko je že kazalo, da bo Tim tudi tokrat nepremagan pa je zatajila tehnika. Odstopil je le nekaj krogov pred koncem. Zmago je tako vknjižil Peter Irt pred bratom Jernejem. V prvi vožnji je veliko tekmovalcev odvrglo zaščitna očala kar pa za marsikoga ni bila najbolj pametna rešitev v boju z vidljivostjo. Po končani vožnji je namreč izgledalo kot, da smo na boksarskem dvoboju, ne pa na motokros dirki. Modrice po obrazu, vijolični kolobarji okrog oči, videli smo celo nekaj krvi. Najhuje jo je skupil domačin Luka Kutnar, ki je moral na urgenco v Ljubljano s prevezo preko desnega očesa. Tudi mladi Jan Pancar, ki je sicer zmagal v kategoriji MX2 jo je močno skupil a stisnil zobe in z zmago tudi v drugi vožnji dirko končal z maksimalnim številom točk. Drugo mesto je osvojil Anej Doplihar, tretje mesto pa Miha Bubnič. V kategoriji MX Open je tehnično okvaro na Gajserjevem motorju najbolje izkoristil Peter Irt z zmago v prvi vožnji, v drugi pa je cilj prevozil kot drugi. Drugo mesto je osvojil Toni Mulec, povratnik na motokros steze in dokazal, da je še vedno neverjetno hiter kljub temu, da sedaj več časa kot motorju posveča obveznostim v domačem prevozniškem podjetju. Enako število točk z enakim rezultatom (3. in 4. mestom – a v obratnem vrstnem redu) je bilo dovolj, da je na tretjo stopničko stopil Aljoša Molnar, ki se podobno kot Toni tudi sam posveča predvsem delu, medtem ko mu za treninge zmanjkuje časa a to mojstrsko nadoknadi s tehničnim znanjem in borbenostjo. Četrto mesto je na koncu osvojil Jernej Irt, ki se je v drugi vožnji zapletel v prvem vzponu in nato lovil tekmece iz zadnjega mesta.

V kategoriji MX 125 je Luka Milec vnovič pokazal zakaj sodi med najboljše mlade tekmovalce v Evropi na dvotaktnem 125 kubičnem motorju in z atraktivno in tekočo vožnjo tudi v blatnih razmerah pokazal dve mojstrski vožnji. V boju za drugo in tretjo stopničko so se v obeh vožnjah izenačeno borili Jan Hribar, Matej Fakin in matic Gregorka. Na koncu je drugo mesto osvojil Gregorka, tretje pa Fakin.

Kategorija MX 85 je v odsotnosti Maksa Mausserja, ki je tekmoval v nemškem ADAC prvenstvu slavil hrvaški tekmovalec Nikola Hranić, drugo mesto je osvojil Aleks Ronzullo in tretje Gašper Polajžer, ki je v drugi vožnji takoj po štartu padel, preko njega pa je celo zapeljal sotekmovalec. Gašper je stisnil zobe in kljub bolečinam pripeljal dovolj visoko, da je še ujel stopničke. Z nič manj drame niso potekali boji za vrh v razredu MX 65. Tu je na koncu slavil domačin Jaka Peklaj, ki se je v prvi vožnji prebijal iz ozadja do drugega mesta, v drugi vožnji pa zanesljivo prevozil prvi skozi cilj. Z enakim številom točk je presenetil Matija Šterpin, za skoraj popolne 'hrvaške stopničke' pa je poskrbela še tretje uvrščena Mija Ribić. Med najmlajšimi na 50 kubičnih dirkalnikih je za točko ugnal se tekmece Žak Oblak, ki navdušuje z izjemno lepim stilom vožnje. Drugo mesto je osvojil hrvaški tekmovalec Dario Plantaš, tretje pa Maj Pleško Rus.

Za popestritev dneva so nedvomno poskrbeli veterani. Ker so tekmovali tako slovenski kot hrvaški motokrosisti, smo imeli na trenutke občutek kot, da smo zavrteli čas nazaj v obdobje nekdanje Jugoslavije, ko je uradni napovedovalec omenjal nekoč slavna imena jugoslovanskega motokrosa. Med veterani nad 50. letom starosti je z dvema zmagama slavil Bogomir Gajser, drugo mesto je osvojil domačin Alojzij Fortuna in tretje Gorazd Vidic. Med mlajšimi veterani je ob tehnični okvari na motociklu Boruta Koščaka v prvi vožnji, zmagal Leon Ferš, ki je z drugim mestom v drugi vožnji nabral največ točk za skupno zmago. Drugo mesto je osvojil domačin Igor Pancar in tretje Danko Braim. Domačin Borut Koščak, je sicer zmagal v drugi vožnji a to je zadostovalo le za končno 5. mesto.

Med tekmovalci pokalnega tekmovanja v razredu R3 se Žan Žaler ni pustil zmesti in je z dvojno zmago na koncu tudi slavil, drugo mesto je osvojil Denis Jakša, tretje pa Davor Perič.

Tima Gajserja, Jana Pancarja in Jerneja Irta že prihodnji teden čaka ekipna dirka, kjer bodo v italijanski Maggiori branili barve Slovenije na tradicionalnem pokalu narodov.

Sedma in s tem tudi finalna dirka za državno prvenstvo bo v Orehovi vasi, na kraljici slovenskih stez, kjer bomo 1. in 2. oktobra videli pravi festival motokrosa, saj se bo prvi dan odvijalo pokalno tekmovanje, drugi dan pa finale državnega prvenstva. Tim Gajser je obljubil da pride!

Rezultati 6. dirke za AMZS motokros državno prvenstvo Slovenije, Šentvid pri Stični:

DP 50 JUN: 1. Oblak Žak, 2. Plantaš Dario; 3. Pleško Rus Maj,...

DP 65 JUN: 1. Peklaj Jaka, 2. Šterpin Matija, 3. Ribič Mia,...

DP 85: 1. Hranić Nikola, 2. Ronzulo Aleks, 3. Polajžer Gašper,...

DP 125 2T: 1. Milec Luka, 2. Gregorka Matic, 3. Fakin Matej,...

DPMX2: 1. Pancar Jan, 2. Doplihar Anej, 3. Bubnič Miha,...

DP VETERANI 50: 1. Bogomir Gajser, 2. Fortuna Alojzij, 3. Vidic Gorazd, ...

ODP VETERANI 40: 1. Ferš Leon, 2. Pancar Igor, 3. Braim Danko, ...

DP OPEN: 1. Irt Peter, 2. Mulec Toni, 3. Molnar Aljoša,...

PP R3: 1. Žaler Žan, 2. Jakša Denis, 3. Perčič Davor,...

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr in na www.amzs.si

Koledar preostalih dirk za AMZS državno prvenstvo Slovenije v motokrosu 2016

2.10. – Orehova vas

PEK

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri