MX pokalno prvenstvo: Lemberg

8. 6. 2011
Deli

Člani TRK Tajfun šport so v nedeljo 05. junija na dirkališču Motokros center Lemberg pri Šmarju priredili četrto dirko za Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu 2011.

111 tekmovalcev je tudi tokrat tekmovalo v desetih različnih kategorijah, spremljalo pa jih je 500 obiskovalcev, ki so si to sončno in kasneje vetrovno ter deževno nedeljo rezervirali za najmnožičnejše tekmovanje v slovenskem motošportu.

V kraljevski kategoriji MX Open R1 je po dolgem času slavil Aleksander Žafran (AMD Slovenske konjice). Na drugem mestu je bil še vedno vodilni v prvenstvu domač tekmovalec Erik Slavec (TRK Tajfun Šport) in tretji Borut Koščak (AMD Šentvid pri Stični). Luka Kutnar (ŠD Kegeljček), ki je tekmoval v konkurenci kategorije MX 125 R1 je bil najhitrejši na progi, ki je bila zelo blatna na treningu in posušena v prvi vožnji ter spet namočena v drugi vožnji.

Kategorija MX OPEN R1 – 4 tekmovalci

V maloštevilni konkurenci je že na treningu z najbolšim časom kategorije MX Open R1 Aleksander Žafran (AMD Slovenske Konjice) napovedal, da resno misli z naskokom na prvo mesto. Čeprav mu štarta nista najbolje uspela, ni delal napak in uspel zmagati. Drugo mesto je zasedel domač tekmovalec Erik Slavec (TRK Tajfun Šport), ki ni imel najboljši dan, saj tudi na treningu ni pokazal svoje hitrosti. Tretje mesto je dosegel Borut Koščak (AMD Šentvid pri Stični). Koščak je na treningu dosegel drugi čas in v drugi vožnji štartal prvi. Theo Urbas (AMD Slovenske Konjice) je imel veliko smole z motociklom in zaradi tehnične napake odstopil že v prvi vožnji.

Po dirki je Aleksander Žafran komentiral svoj rezultat: »Na treningu so bili težki pogoji, saj je bilo gosto blato zaradi katerega se je zvozila le ena linija. Ta je ostala tudi med prvo vožnjo, le da je bila proga suha in lažje prevozna. V drugi vožnji je bila spet malce namočena zaradi dežja vendar z njo nisem imel težav. Tokrat se je vse obrnilo po mojih željah. Kljub slabima štartoma, sem zelo hitro prišel v vodstvo in brez napak odpeljal obe dirki.«

Kategorija MX 125 R1 – 7 tekmovalcev

Luka Kutnar (ŠD Kegeljček) je odpeljal dve odlični vožnji s katerima je zmagal v Motokros centru Lemberg. Z blatnim treningom ni opravil najhitreje, izkazal pa se je v obeh štartih, ko je obakrat potegnil prvi. V prvi vožnji je po polovici dirke malce spustil tempo in končal kot drugi. V drugi vožnji je z boljšimi linijami ostal v vodstvu do cilja. Dejan Zver (Motomirči MX Monster) je bil v blatu zjutraj najhitrejši. Na dirki se ni izkazal s štarti in to ga je stalo zmage. V prvi vožnji se je uspel prebiti do Kutnarja in ga hitro prehitel, a takoj za tem padel. Še enkrat ga je ujel in prehitel ter zmagal. V drugi vožnji je imel povsem ponesrečen začetek in v njem poškodoval dirkalnik. Z zlomljeno ročico sklopke je z agresivnim nadaljevanjem prehitel veliko tekmovalcev a do same zmage ni več mogel. Tretje mesto je zasedel domačin Aljoša Molnar (TRK Tajfun Šport).

Kategorija MX Open R2 – 17 tekmovalcev

Amaterji so se na raznoliki podlagi zbrali v standardnem številu, najsrečnejši pa je bil Peter Leber (AMD Slovenske Konjice), ki je odnesel zmago. Na treningu je napravil tretji čas. V prvi vožnji je povedel že na samem začetku. V drugi vožnji pa imel dvoboj z Gašperjem Adamljetom (MK ZAI) in bil uspešnejši. Jerman Jože (MK Bela Krajina) je bil dvakrat tretji in končal na skupnem drugem mestu. Adamlje je na treningu najhitreje opravil z blatnim krogom, na dirki pa končal tretji s petim mestom v prvi vožnji in drugim v drugi vožnji. Na treningu je dobro kazalo tudi Mihi Halzerju (MK Slovenj Gradec), ki je postavil drugi najboljši čas kroga. Tudi v prvi vožnji je bil uspešen z drugim mestom, uvrstitev pa je pokvaril že v štartu druge vožnje in končal na skupnem petem mestu.

Kategorija MX 125 R2 – 21 tekmovalcev

Žaler Mitja (AMD Slovenske Konjice) je po dobri borbi uspel iztisniti zmago v Lembergu. Na treningu se je s progo spoznal kot četrti najhitrejši. V prvi vožnji je končal na solidnem drugem mestu in to kljub slabemu startu, ko je bil šele na sredini konkurentov, vendar se izkazal s prehitevanji. V drugi vožnji je štartal odlično in uspel zadržati prvo mesto. Z istim številom točk je bil na drugem mestu Tom Kastelic (MK ZAI). Najhitrejši je bil na treningu in pa prvi vožnji, v drugi pa je moral priznati boljšo vožnjo Žalerju. Tretje mesto je osvojil Bine Špendl (Geodrill racing team), ki je bil dvakrat tretji.

Kategorija MX R3 – 24 tekmovalcev

Po nekaj uspešnih štartih v tej sezoni, je na najvišjo stopničko zmagovalnega odra v Lembergu stopil Rueben Macrae (AMD Sitar racing). Tekmovalec iz Indonezije, ki letošnje leto prebiva v Sloveniji, je po skromnem šestem mestu v blatu na treningu uspel zmagati z drugim mestom v prvi vožnji in prvim mestom v drugi vožnji, ko je vodil vse od starta. Drugo mesto je zasedel Jan Petrič (AMD Lukovica), ki je bil najhitrejši na treningu in zmagal v prvi vožnji. V drugo pa končal šele na četrtem mestu. Tretje mesto je zasedel Blaž Karba (AMD Štefan Kovač). Branko Bobnar (AMD Slovenske Konjice) je prvi potegnil v prvi vožnji in končal skupno na četrtem mestu.

Kategorija MX 85 – 4 tekmovalci

Anej Braniselj (SK Notranjska) je tokrat zmagal brez konkurence, po tem ko sta se zapletla

Miran Kovačič (AMD Trebnje) in Miha Bubnič (MK Beli Kamen) in je bil Kovačič zaradi pomoči mehanika diskvalificiran. Drugo mesto je osvojil Nejc Čuk (AMD Gorica). Tretji je bil Žan Vaupotič (MK Notranjska). Na treningu je bil najhitrejši Kovačič pred Branisljem in Čukom.

Kategorija MX 85 podmladek – 13 tekmovalcev

Po dirki se je najbolj veselil Urban Ražman (MK Rihemberk), ki je odnesel zmago. Na treningu je dosegel drugi najboljši čas, z zmago v prvi vožnji in drugim mestom v drugi vožnji pa stal na stopnički št. 1. Tudi drugouvrščeni Jan Kralj (AMD Orehova vas) je bil vesel svojega uspeha. Na treningu mu ni tako dobro kazalo, obe vožnji pa je odpeljal na tretjem mestu. Skupno tretje mesto je zasedel Denis Vačovnik (ŠK Spodnja Muta) z drugim in petim mestov v posameznih vožnjah. Miha Bubnič (MK Beli kamen) je bil najhitrejši na treningu in v obeh štartih ter drugi vožnji. Žal je moral odstopiti v prvi vožnji zaradi udarca v nogo in tako končal na skupnem petem mestu.

Kategorija MX 65 – 9 tekmovalcev

Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je bil tokrat brez konkurence in je gladko odpeljal obe vožnji in trening na prvem mestu. Na drugem mestu je bil Maks Mausser domačin (TRK Tajfun Šport), ki se vozi sam na drugem mestu. Tretje mesto je bilo odprto za boj med dekleti. Uspešnejša je bila Staša Braniselj (MSK Notranjska), ki je v prvi vožnji osvojila tretje mesto v drugi pa jo je prehitela Maja Šketelj (MK ZAI). Maja je končala na skupnem četrtem mestu.

Kategorija Veterani R1 – 13 tekmovalcev

Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) je bil tudi v Lembergu neulovljiv in prepričljivo zmagal. Domačin Alojz Vogrinc (TRK Tajfun šport) je vedel, da je Pancar hitrejši, a v drugi vožnji vseeno pritiskal da bi ga ujel, kar pa mu žal ni uspelo in zadovoljen je končal na skupnem drugem mestu. Tretji je bil Dietmar Maier iz Avstrije.

Kategorija Veterani R2 – 3 tekmovalci

Tudi v Lembergu so bili le trije tekmovalci starejši od 50 let. Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični) je bil še enkrat najhitrejši. Drugi je bil Milan Žvan (AMD Šentvid pri Stični) in tretji Miloš Sojer (AMD Lukovica).

Tudi članom TRK Tajfun Šport je uspelo speljati dirko serije pokalnega prvenstva. Naslednja je na koledarju napovedana za 19. junij na dirkališču v Stranski vasi v organizaciji NIX Semič.

besedilo in foto: Matjaž Košir

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja