MXGP: Herlings ostaja na vrhu, Slovenci do trojnega slavja

Na petnajsti dirki svetovnega prvenstva v motokrosu v Švici smo imeli Slovenci tri predstavnike in prvič v zgodovini, so vsi trije prišli do točk.

MXGP: Herlings ostaja na vrhu, Slovenci do trojnega slavja (foto: hondaproracing.com, KTM, AMZS) hondaproracing.com, KTM, AMZS
13. 8. 2017

Po sobotnih kvalifikacijah Slovenci nismo imeli veliko razlogov za srečo, saj je bil v skupinski padec že takoj po štartu vpleten tudi Tim Gajser, ki je moral zaradi poškodovanega prvega kolesa zapeljati v bokse in kvalifikacije posledično zaključiti šele kot dvaintrideseti. Najuspešnejši Slovenec je bil Jernej Irt, ki se je z odlično vožnjo zavihtel na 18. mesto, medtem ko je njegov mlajši brat Peter končal kot šestindvajseti.

Kljub temu, da je imel Gajser zelo slabo štartno pozicijo, se je v prvem zavoju obakrat znašel med najboljšo deseterico, tam je v prvi vožnji ostal do konca dirke in v cilj zapeljal kot 7. Hud boj za zmago je na veselje občinstva dobil Arnaud Tonus, takoj za njim pa sta v cilj pripeljala Max Anstie in Antonio Cairoli. Brata Irt sta se s tekočo in hitro vožno dolgo časa borila za točke, a na koncu končala kot 22. in 23. odločena, da se v drugi vožnji pripeljeta do točk.

V drugi vožnji so vsi trije Slovenci še izboljšali svoj rezultat in poskrbeli za senzacijo. Tim Gajser je štartal še bolje kot v prvo, saj je prvi krog končal kot 7. in se do konca dirke s tekočo vožnjo povzpel na 5. mesto. Brata Irt sta večino dirke prevozila en za drugim in z borbeno vožnjo zasedla osemnajsto (Jernej) in devetnajsto (Peter) mesto.

Zmagovalec švicarske dirke je postal Jeffrey Herlings, drugi je bil Francoz Gautier Paulin, tretji pa Italijan Antonio Cairoli. Tim Gajser je bil skupno šesti in je seštevku dodal novih, pomembnih trideset točk, Jernej Irt je bil enaindvajseti, Peter Irt pa dvaindvajseti. Gajser v seštevku svetovnega prvenstva ostaja peti.

Jernej Irt po dirki:

»Glede na osemnajsto mesto v kvalifikacijah in na hitre čase, ki sem jih dosegal na prostih treningih, sem pričakoval uvrstitev med prvih dvajset. V prvi vožnji mi kljub odličnemu dirkanju ni uspelo, zato sem bil kar malo razočaran. Kljub vsemu se je v drugo vse izšlo in sem osvojil točke. Izredno sem zadovoljen z vožnjo in rezultatom, saj se je pokazal velik napredek, ki sem ga dosegel s težkimi treningi v zadnjih treh tednih,«

Motokrosisti iz Švice potujejo na Švedsko, kjer jih že naslednji vikend čaka nova dirka svetovnega prvenstva.

EMX 250

Tudi tokrat smo imeli Slovenci na evropskem prvenstvu do 250-kubičnih centimetrov svojega predstavnika. Jan Pancar je v Švici tekmoval na predzadnji dirki evropskega prvenstva v kategoriji EMX 250. Pred njim je bila znova zahtevna naloga, saj je bilo na dirko prijavljenih kar oseminšestdeset dirkačev. S kvalifikacijami je Jan opravil z odliko in jih v svoji skupini zaključil kot 11. Na dirki je z 28. in 27. mestom zaključil kot enaintrideseti. Zmagal je Tristan Charboneau iz Združenih držav Amerike.

Rezultati MXGP:

1. vožnja

1.) Arnaud Tonus (Švi)

2.) Max Anstie (VBR)

3.) Antonio Cairoli (Ita)

...

7.) Tim Gajser (Slo)

...

22.) Jernej Irt (Slo)

23.) Peter Irt (Slo)

2. vožnja

1.) Jeffrey Herlings (Niz)

2.) Gautier Paulin (Fra)

3.) Romain Febvre (Fra)

...

5.) Tim Gajser (Slo)

...

18.) Jernej Irt (Slo)

19.) Peter Irt (Slo)


Skupno na dirki:

1.) Jeffrey Herlings (Niz) - 40

2.) Gautier Paulin (Fra) - 40

3.) Antonio Cairoli (Ita) - 38

...

6.) Tim Gajser (Slo) - 30

...

21.) Jernej Irt (Slo) - 3

22.) Peter Irt (Slo) - 2


Skupno v SP 15/19

1.) Antonio Cairoli (Ita) - 605

2.) Jeffrey Herlings (Niz) - 508

3.) Gautier Paulin (Fra) - 486

4.) Clement Desalle (Bel) - 483

5.) Tim Gajser (Slo) - 406


Jaka Završan

Foto: hondaproracing.com, KTM, AMZS