MXGP: Tim Gajser zmagal na Švedskem, naslednjo nedeljo bo dirkal v Orehovi vasi

20. 8. 2017 | Peter Kavčič
Deli

Tim Gajser je na dirki svetovnega prvenstva v motokrosu na Švedskem z zmago in drugim mestom stopil na najvišjo stopničko. Poleg zdravljice nas je razveselil še Jernej Irt, ki je osvojil dve veliki točki. Njegov brat, Peter je žal po padcu v drugi vožnji odstopil.

Tim Gajser se je veselil dirke v Uddevalli, saj mu trda švedska proga ustreza. Kvalifikacijsko dirko v soboto je sicer dobil Nizozemec Jeffrey Herlings. Gajser je kvalifikacije končal na tretjem mestu ter si s tem zagotovil odlično izhodišče za start na nedeljski dirki. Jernej Irt je bil v kvalifikacijah dvajseti, Peter Irt pa šestindvajseti. Vodilni motokrosist v prvenstvu, Italijan Antonio Cairoli, se že v kvalifikacijah ni najbolj znašel, njegove težave pa so se dan za tem nadaljevale še na dirki.

Gajser je v prvi vožnji že takoj po startu postavil stvari na svoje mesto in se je odpeljal v vodstvo. Najmanjši zaostanek sta si za Gajserjem pridelala Nizozemec Glenn Coldenhof in Rus Evgeny Bobryshev. Vodilna trojica se je v prvem delu dirke otresla konkurentov, za tem pa je tempo iz ozadja stopnjeval Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je ujel vodilne in se je prebil na drugo mesto. Toda Gajserja mu ni uspelo dohiteti, saj je imel Makolčan v drugi polovici že zavidljivo prednost in je zmagal. Jernej Irt je v prvi vožnji točke zgrešil le za eno mesto, bil je enaindvajseti, Peter Irt pa je bil štiriindvajseti.

V drugi vožnji je Gajser ponovil hiter start, boljši je bil le francoski tekmovalec Romain Febvre, sicer Gajserjev največji tekmec v boju za peto mesto v skupnem seštevku prvenstva. Gajser je celotno drugo vožnjo pretil Francozu, ki je vso dirko spretno reševal svoje vodstvo in je držal stik z vodilnim, a je bil Febvre na koncu vseeno hitrejši. Jernej Irt se je tik pred koncem druge vožnje prebil na devetnajsto mesto in je osvojil novi dve točki v svetovnem prvenstvu. Peter Irt je v drugi vožnji padel, zaradi česar mu je odpovedala zavora in je odstopil.

Gajser je s prvim in drugim mestom postal zmagovalec švedske dirke in se je po nekaj zanj povprečnih dirkah in okrevanju po poškodbi, v svojem slogu vrnil na vrh. »Zelo sem vesel današnje zmage. Druga vožnja je bila zelo zanimiva, saj sva se s Febvrejem ves čas borila za zmago. Z ekipo smo ves čas trdo garali in zdaj smo ponovno zmagali. Rad bi se zahvalil očetu, družini, svoji ekipi in seveda najzvestejšim navijačem v Sloveniji, ki mi stojijo ob strani tako v težkih kot v lepih trenutkih,« je z nasmehom na obrazu po dirki povedal Gajser. Na zmagovalnem odru sta mu družbo delala francoska tekmovalca. Drugi je bil Romain Febvre, tretji pa Gautier Paulin.

Italijan Cairoli je dirko končal na sedmem mestu, v seštevku svetovnega prvenstva pa je kljub temu prednost povečal na 101 točko, saj je Jeffrey Herings v drugi vožnji odstopil zaradi strgane verige ravno v trenutku, ko sta se za drugo mesto udarila s Timom. Gajser ostaja skupno pesti in je prednost pred Febvrejem povečal na dvanajst točk.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo 3. septembra v Združenih državah Amerike. A pred odhodom če 'veliko lužo' ga čaka teden priprav na domačem terenu. Že v nedeljo 26. avgusta, bo nastopil na predzadnji dirki državnega prvenstva v Radizelu, kjer se bo pomeril z ostalimi najboljšimi domačimi motokrosisti. 

REZULTATI MXGP

1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Gautier Paulin (Fra), … 21. Jernej Irt, 24. Peter Irt (oba Slo)

2. vožnja: 1. Romain Febvre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Gautier Paulin (Fra), … 19. Jernej Irt, 29. Peter Irt (oba Slo)

Skupno na dirki: 1. Tim Gajser (Slo) 47, 2. Romain Febvre (Fra) 40, 3. Gautier Paulin (Fra) 40, … 24. Jernej Irt 2, 31. Peter Irt (oba Slo)

Skupno v SP 16/19: 1. Antonio Cairoli (Ita) 631 točk, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 530, 3. Gautier Paulin (Fra) 526, … 5. Tim Gajser (Slo) 453, 37. Jernej Irt (Slo) 5

Peter Kavčič

Foto: Moštva

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"