MXGP: Trentino - Gajser do novih stopničk

16. 5. 2016
Deli

Tim Gajser je na dirki za svetovno prvenstvo MXGP v Italiji osvojil tretje mesto, Peter Irt je z dvajsetim mestom v drugi vožnji prišel do točke.

Dirka, ki jo je večina poimenovala kar slovenski MXGP, je bila v znamenju slovenskih navijačev, ki so minuli vikend dodobra napolnili obrobje motokros proge v Pietramurati. V Italiji je za naše motokrosiste navijalo preko tisoč slovenskih navijačev, Gajserjeve značilne rumene majice pa so vse bolj popularne tudi pri navijačih iz tujine. Med navijači je bil tudi Klemen Gerčar, ki okreva po operaciji ramena in je italijansko dirko spremljal v družbi navijačev.

Pred kvalifikacijami se je vlilo, proga je postala zahtevnejša in start je bil zelo pomemben, česar se je Gajser zavedal. Zato je startal odločno in si je že v prvem krogu kvalifikacijske dirke privozil nekaj prednosti. Vodil je vse do konca in še enkrat osvojil najboljši startni položaj. Peter Irt je bil osemindvajseti.

Na dan dirke je posijalo sonce in bili smo priča izjemnim dvobojem najboljših motokrosistov na svetu. Na startu prve vožnje so se že v prvem in drugem ovinku zvrstili padci, ki se jim je Gajser k sreči izognil, ni pa bil povsem spredaj. Dirko je začel z devetega mesta in s postavljanjem najhitrejših časov je v svojem slogu pridobival mesta. Napredoval je do četrtega mesta, do prve trojice pa mu je na koncu zmanjkalo časa. Peter Irt je bil v prvi vožnji petindvajseti. Zmagal je domačin, Italijan Antonio Cairoli in več tisoč glava množica je ponorela.

V drugi vožnji je Gajser začel izjemno in je povedel pred Cairolijem. Vsakič, ko je Gajser zapeljal mimo številnih slovenskih navijačev, so ga ti pospremili z glasnim navijanjem in baklami. Nato pa je Gajser poskrbel za trenutke tišine ob progi, saj je ob vodstvu tik pred svojimi mehaniki in člani ekipe padel in nazadoval na šesto mesto. Do konca dirke je z odločno vožnjo prišel na četrto mesto. Svojo prvo točko v prvenstvu MXGP je v drugi vožnji osvojil Peter Irt, ki je z borbeno vožnjo osvojil dvajseto mesto in je bil z doseženim zelo zadovoljen. Zmagovalec druge vožnje je bil Francoz Febvre.

V seštevku obeh voženj je italijansko dirko dobil domačin Cairoli, Febre je končal skupno drugi, Gajser pa je za las še osvojil skupno tretje mesto, Irt je bil triindvajseti.

»Nad vikendom sem nekoliko razočaran, saj sem včeraj suvereno dobil kvalifikacije in sem pričakoval boljšo dirko. V prvi vožnji nisem dobro startal, potem sem še padel. V drugi vožnji sem v ovinku zapeljal previsoko in zapeljal izven linije ter padel, zato sem spet nazadoval in sem se moral pošteno potruditi, da sem pripeljal na četrto mesto. Rad bi se zahvalil vsem navijačem, ki so prišli v Italijo in so me spodbujali v takem številu. Ustvarili so izjemno vzdušje in imel sem občutek, kot da tekmujem doma,« je razložil Gajser.

Peter Irt je o svoji dirki povedal: »V prvi vožnji sem po dobrem startu naredil napako in izgubil nekaj mest. Z dobrim tempom sem končal na petindvajsetem mestu. V drugo sem startal slabše, vendar sem v prvih krogih uspel pridobiti nekaj mest. Z vožnjama sem zadovoljen, saj sem bil precej bolj sproščen, kot na prejšnji dirki v Nemčiji.«

V skupnem seštevku svetovnega prvenstva Gajser še naprej vodi, prednost pred drugo uvrščenim Febvrejem pa se je zmanjšala na štiri točke.

Naslednja dirka svetovnega prvenstva bo čez dva tedna v Španiji.

Poleg tekem svetovnega prvenstva MXGP in MX2 so v Italiji svojo drugo dirko sezone odpeljali tudi motokrosisti evropskega prvenstva EMX 125. Luka Milec (APJ Racing Team), Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični) in Luka Crnković (APJ Racing Team) so si v močni konkurenci kar sedemdesetih tekmovalcev z uspešnimi kvalifikacijami zagotovili svoj nastop na dirki. Pancar je bil v prvi vožnji na visokem enajstem mestu. Pred drugo vožnjo mu je kazalo še bolje, saj je bil najhitrejši na jutranjem ogrevanju. Vendar je imel že pred startom precej smole, saj mu je v krogu za ogrevanje kamen zablokiral motor in ni mogel na start. Ob izpadu točk je osvojil skupno sedemnajsto mesto. Luka Milec je v drugi vožnji osvojil točke za šestnajsto mesto, skupno je bil na koncu dvaindvajseti. Luka Crnković ni osvojil točk in je bil na koncu šestintrideseti. Zmagal je Francoz Stephen Rubini.

REZULTATI MXGP:

1. vožnja: 1. Antonio Cairoli (Ita), 2. MaximilianNagl (Nem), 3. Kevin Strijbos (Bel), 4. Tim Gajser (Slo), ... 26. Peter Irt (Slo)

2. vožnja: 1. RomainFebvre (Fra),2. Antonio Cairoli (Ita), 3. EvgenyBobryshev (Rus), 4.Tim Gajser (Slo), ... 20. Peter Irt (Slo)

Skupno na dirki: 1. Antonio Cairoli (Ita) 47 točk,2. RomainFebvre (Fra) 40 točk, 3. Tim Gajser (Slo) 36 točk, ... 23. Peter Irt (Slo) 1 točka

Skupno v seštevku SP: 1. Tim Gajser (Slo) 335 točk, 2. RomainFebvre (Fra) 331 točk, 3. Antonio Cairoli (Ita) 310 točk

PeK

Foto: AP

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja