Razkrita Ducatijeva skrivnost? Govori se o skriti žiroskopski napravi.

Tisto, kar naj bi bila po ugibanjih duhovitih komentatorjev širom sveta lahko posoda za solato, sendvič in prvo pomoč, utegne biti nekaj dosti bolj sofisticiranega.

Razkrita Ducatijeva skrivnost? Govori se o skriti žiroskopski napravi. (foto: Dorna) Dorna
2. 2. 2017

V Sepangu so pri Ducatijevi tovarniški ekipi preizkušali nenavaden, škatlasto oblikovan zadek. Čemu naj bi služil, ni bilo jasno. Ugibanja so šla v smer, da se v tej škatli, šaljivo imenovani 'posodi za solato', skriva obilje elektronike, drugi so ugibali, da zadeva nekako nevtralizira poplesovanje nemirnega zadka pri zaviranju. No, teža na repu motociklu je smrt za njegovo stabilnost. Ampak ...

Pri Ducatiju, jasno, izjav niso dajali, so se pa zadnji dan testiranj pri konkurenci pojavila namigovanja, da je nemara tam skrita nekakšna žiroskopska naprava, izdelana iz hudičevo težkega volframa, ki naj bi se z visoko hitrostjo vrtela v smeri vožnje in tako vsaj do neke mere preprečevala pretirano dvigovanje motocikla pri pospeševanju, pri zaviranju pa skrbela za stabilnost. Tako naj bi pri Ducatiju nadomestili zdaj prepovedana krilca. Huh, znanstvena fantastika?

Odprto ostaja tudi vprašanje kaj (če jo) to zadevščino žene? Mehanski pogon verjetno ne, izpušni plini tudi ne, napajanje z elektroniko pa ni dovoljeno. Je pretkani Gigi Dall'Igna zopet našel luknjo v pravilih?

Primož Jurman
Foto: Dorna

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri