Red Bull Romaniacs: zlati prestol zasedel Manuel Lettenbichler, železnega Anna Schmölzl

3. 8. 2019 | Tina Torelli
Deli

Za 571 ekstremnih kilometrov je veliki zmagovalec dirke Manuel Lettenbichler potreboval natanko 20 ur, 39 minut in 20 sekund. 21-letni sin slavnega očeta Lettija se je za zmago srdito udaril z Gomezom in Jarvisom.

Zmagovalec šeste edicije dirke Red Bull Romaniacs, Andreas "Letti" Lettenbichler, je bil danes na ciljni ravnini pod Gusterito v Sibiu zagotovo nabolj ponosni oče na svetu. Njegov sin Manuel, ki se je v svetovnem vrhu ekstremnega endura dokazal že pri šestnajstih - bil je najmlajši finišer Erzbergrodea v zgodovini, si je danes priboril zmago na sladki - šestnajsti ediciji druge najbolj ravzpite brezpotne dirke na svetu, Romaniacsov.

 

Traso četrtega oziroma zadnjega off-road dneva dirke je odprl prav Manuel Lettenbichler, zmagovalec tretjega dne. V času starta, torej ob sedmih zjutraj, je silovito deževalo, srce etape pa je predstavljalo 10 kilometrov vrtoglavih vzponov in divjih spustov. Ozke gorske steze so v dežju postale prave drsalnice - saj ne, da jih tekmovalci na Romaniacsih ne bi bili vajeni, a vseeno: dan bi bil zagotovo nekoliko prijetnejši, če bi ga grelo in sušilo sonce. 

 

Skozi etapo sta si Alfredo Gomez in Mani ves čas podajala prvo in drugo mesto - do servisne točke je bil Graham Jarvis tik za njima, nato pa je močno padel in izgubil GPS napravo. Počakati je moral na ostale tekmovalce in se prilepiti nanje, saj je le tako lahko ohranil mesto na stopničkah. Če naprave ne bi izgubil, bi bi bila zmagovalna fotografija morda tudi drugačna, a Mani in Alfredo sta se po nesrečnem dogodku Jarvisa definitivno otresla. Med njima je bila na trenutne tako majhna razlika, zgolj nekaj sekund, da je bila dirka izjemno napeta tudi za gledalce. Mani je zdržal do konca in se dvojno zapisal v zgodovino: ne le kot zmagovalec dirke, temveč tudi kot najmlajši zmagovalec vseh časov. Ko je njegov oče leta 2009 premagal vso svetovno elito v Sibiu, je imel fant rosnih 11 let, danes pa vodi na lestnici WESS pred kraljem endura Jarvisom in Alfredom Gomezom.

 

V cilju najtežjega hard enduro relija na svetu pa se je danes zgodila še ena manjša revolucija: Anna Schmölzl iz Nemčije je namreč postala prva ženska zmagovalka klase. Da bi se povzpela na Železni prestol, je morala premagati kar 110 tekmecev. "Bilo je neverjetno težko, a naslednje leto se vrnem ... v bronasti razred," je povedala v cilju.

 

Rezultati Zlati razred

 

1. Manuel Lettenbichler (KTM)

2. Alfredo Gomez Cantero (Husqvarna)

3. Graham Jarvis (Husqvarna)

4. Taddy Blazusiak (KTM)

5. Jonny Walker (KTM)

6. Billy Bolt (Husqvarna)

7. Mario Roman (Sherco)

8. David Cyprian (KTM)

9. Pol Tarres (Husqvarna)

10. Josep Garcia Montana (KTM)

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja