Sam Sunderland: "V Mongoliji sem odpeljal najhitrejše etape v svoji karieri"

16. 7. 2019 | Tina Torelli
Deli

Sam Sunderland (KTM) je postal prvi zmagovalec relija Silk Way Rally od Sibirije do Kitajske. Na štirih kolesih je bil najhitrejši aktualni prvak Dakarja Nasser Al Attiyah. 'Na Vzhodu nič novega' bi lahko rekli sodeč po naslovu, pa ni čisto res: za največjo senzacijo je poskrbel Andrew Short (Husqvarna) s svojimi prvimi svetovnimi reli stopničkami.

Tretje mesto v najprestižnejši kategoriji si je z vrhunskim dirkanjem v zadnjih etapah prislužil zmagovalec letošnje Merzouge Adrian Van Beveren (Yamaha). "Danes sem imel zmagovalni ritem, žal pa ne skozi celo dirko," je povedal eden najhitrejših reli dirkačev, vseeno zadovoljen s svojim bronastim tigrom (trofeja relija).

Trenutno vodeči z dvema zmagama v svetovnem pokalu Sunderland je v cilju povedal: "To je res kul, zelo sem vesel zmage. Ponosem sem tako nase kot na ekipo, ki je opravila brezhibno delo. Za sabo imamo res zanimivo izkušnjo; Rusija, Mongolija in Kitajska so nam pripravile izkušnjo, ki je ne bomo nikoli pozabili. Če potek strnem v nekaj besed, bom rekel, da sem imel zelo dober prvi teden, vmes sem malo zbolel, nato močno padel v drugem delu, se pobral in taktično zaključil dirko."

Rookie na svetovnih reli podijih Andrew Short pa je na vprašanje, kako se počuti, dejal: "Včeraj sem doživel svojo prvo etapno zmago, kar pomeni, da sem danes prvikrat v svojem življenju odpiral pisto. Pričakoval sem, da bo psihično težko, ne pa, da se mi bo tako dobro izšlo. Današnjo etapo sem celo zaključil na tretjem mestu. Vsa pot me je prijetno presenetila, toliko divje narave na kupu je bilo velik izziv. Sam reli je bil izjemno hiter, a v drugem delu mi je uspelo ujeti ritem in rezultat je tu."

V ženski kategoriji je tradicionalno slavila Laia Sanz (KTM), ki domov v Španijo odhaja z neverjetnim sedmim skupnim mestom. V kategoriji Junior si je zlato pridirkal Luciano Benavides (KTM). Njegov brat, Kevin Benavides (Honda) je dirko zaključil na četrtem mestu. Sledili so mu Luciano Benavides, Oriol Mena (Hero), Laia Sanz, Adam Tomiczek (KTM), in Joan Barreda (Honda).

Nasser Al-Attiyah in Matthieu Baumel (Toyota) sta bila nepremagljiva od začetka do konca, saj sta zmagala čisto vse etape in bila slehernih 5000 km dirke daleč pred zasledovalci. Malo je pomagalo, da se ekipa Svena Quandta s Peterhanslom, Despresom in Kubo Przygonskim ni odločila za nastop na dirki, malo je pomagalo, da sta si pred dirko privoščila izdatno savnanje, med dirko pa pila konjsko mleko, kot je to v navadi v Mongoliji, veliko pa je pomagal Nasserjev talent. Drugo mesto v kategoriji avtomobilistov je zasedla kitajska posadka Wei Han - Liao Min (SMG buggy), tretje pa Jerome Plichet - Pascal Larroque (Optimus). V kategoriji tovornjakov se je zmage veselil Anton Shibalov (Kamaz), medtem ko je bil med vozniki štirikolesnikov najboljši Rafal Sonik (Yamaha).

Naslednji reli za svetovno prvenstvo bo v Atakami v začetku septembra, zdaj pa se reli karavana seli na počitnice. 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"