Sezona amaterskega motokrosa se nadaljuje

Letošnje Pokalno prvenstvo Slovenije v motokrosu se bo ta mesec nadaljevalo. Serija osmih dirk se je s spomladanskim delom končala v Slovenj Gradcu in tam se bo 23.8.2009 tudi nadaljevala.

19. 8. 2009

Dve dirki sta za nami. Tretja je bila odpovedana. Tako tekmovalce čaka jesenski del. Uvodne Slovenske Konjice in kasnejša dirka v Slovenj Gradcu sta bili fenomenalni, saj je bilo udeleženih veliko tekmovalcev in tudi vreme je bilo zelo vzpodbudno, tako za dirkanje, kot tudi za spremljanje tega adrenaliskega moto športa. Skupno je nastopilo točno 204 motokrosistov v devetih kategorijah. To je vsekakor podatek, da to prvenstvo združuje največ privržencev moto športa v Sloveniji. Če prištejemo še vse člane njihovih spremljevalnih ekip se številka še vsaj podvoji.

Poglejmo si kategorije in dosedanje dogajanje.

Kategorija MX 65 junior / 9 tekmovalcev

V tej kategoriji sodeluje tudi deklica Staša Braniselj (MSK Notranjnska) 67 točk, ki je rangirana na zelo dobro tretje mesto in dokazuje da se lahko kosa z fantiči svojih let. Drugo mesto zaseda zelo perspektivni Luka Milec (MTD racing team) 86 točk, na prvem mestu pa je s 88. točkami Jan Pancar (AMD Šentvid pri Stični), ki tako brani čast svojega očeta Igorja, katerega srečamo med veterani.

Kategorija MX 85 junior – MX 85 / 26 tekmovalcev

Letos je do sedaj 16 fantičev štartalo v konkurenci MX 85 junior, seveda na štartni rampi in kasneje na progi skupaj s člani v 85 kubični kategoriji. Juniorji imajo trenutno najboljšega Luko Križnika (Hrvaška) 90 točk, za njim na lestvici pa sta Nejc Čuk (GAS Vrtejba) 80 točk in Anej Braniselj (MSK Notranjska) 70 točk. Anej je starejšoi brat zgoraj omenjene Staše in motokros v družini vodi oče Boštjan, katerega bomo prav tako srečali med veterani.

Luko Kutnarja (AMD Šentvid pri Stični) med člani MX 85 na poti do naslova pokalnega prvaka lahko ustavi samo poškodba, odpoved motorja, nenadna prijava tekmovalcev, ki jih nekako ni pričakovati na tem prvenstvu. Kutnar je letos zadnje leto v tej kategoriji in ima veliko željo postati prvak. Tudi znanja ima dovolj in njegovo trenutno prvo mesto je povsem pričakovan rezultat. Vodi z osvojenimi 100 točkami, kar je tudi 100 procentni izkupiček. V njegovi kunkurenci je do sedaj tekmovalo še 10 motokrosistov. Za njim zaostajajo; Miran Kovačič (AMD Trebnje) 80 točk in z istim izkupičkom še Matevž Jerebic (Geodrill racing team). Oba zasledovalca sta v tej članski ekipi letos nova, le nekaj mesecev po letih prestara za junior konkurenco. Vseeno pa že stara znanca motokros dirk in zatorej ni nobeno presenečenje, da sta uvrščena tik pod vrh. V ta vrh se vmešata še dva tekmovalca, četrto uvrščeni Aljaž Lampret (AMD Šentvid pri Stični) s 74 točkami, ki se je že boril za mesta med najboljšo trojico in pa Jaka Juvan (Geodrill racing team), ki ima 38 točk z samo eno odpeljano dirko.

Kategorija MX 125 R1 / 17 tekmovalcev

Aljoša Molnar (AMD Feroda Celje) je z 87 točkami prvi na tej lestvici. Molnar že dolga leta sodeluje na tem prvenstvu in je okusil že veliko zmag. Letos poleg tega prvenstva dirka še Državno prvenstvo in pa Evropsko mladinsko prvenstvo. Sploh v slednjem dosega zelo dobre rezultate, tudi med dobitnike odličij se je že pripeljal. Na pokalnem prvenstvu pa ga sledi Deni Ušaj (GAS Vrtejba) 76 točk, ki se po poškodbi že vrača na treninge in ga lahko pričakujemo da bo še naprej resen konkurent za skupno zmago. Tretje uvrščen je Borut Bele (TRK Tajfun šport) 68 točk.

Kategorija MX 125 R2 / 52 tekmovalcev

Najštevilčnejša kategorija. Tekmovalci štartajo iz dveh vrst. Novo letošnje pravilo, da je moralo prvih pet rangiranih napredovati v R1 kategorijo je popestrilo dogajanje na lestvici. Tako imamo prvo uvrščenega z 71 točkami. To je Sebastjan Filej (GAS Vrtejba). Na drugem mestu in tretjem sta z 86 točkami Staš Goričar (AMD Šentvid pri Stični) in Tine Štumpf (AMD Orehova Vas). Filej ni ravno znan po svoji konstantni vožnji, Goričar pa je v zadnji vožnji staknil poškodbo. Štumpf trenutno spet začenja s treningi, po prestani bolezni. Sreča bo odločala o najvišjih mestih in pa seveda tudi nekateri tekmovalci povratniki ali pa tujci, ki se znajo pripeljati na ta mesta in zmešati vrstni red. Na četrtem mestu je Žiga Petrič (ŠD Inoterm racing team) 67 točk. Matej Štusaj (MK Slovenj Gradec) na petem mestu z 58 točkami pa je že zadnjo dirko pokazal, da se tudi lahko bori za stopničke in bo na domači progi v Slovenj Gradcu spet motiviran za dober rezultat.

Kategorija MX Open R1 / 17 tekmovalcev

Damjan Smrekar (AMD Šentvid pri Stični) vodi pričakovano z 90 točkami. Lanskoletni prvak iz kategorije MX 125 R1 Aleksander Žafran (Geodrill racing) je na drugem mestu z 78 točkami. Tretje mesto z 64 točkami zaseda Danijel Božič (Hrvaška). Lanski prvak iz kategorije MX OPEN R2 Dejan Podgornik (AMD Tolmin) 58 točk, zaseda odlično četrto mesto. Peti pa je motokros povratnik, bivši državni prvak iz kategorije 125 ccm Aljoša Jelovšek (AMD Brežice) s 55 točkami. V tej kategoriji lahko spremljamo vožnje nekaterih najhitrejših motokrosistov, kar jih vozi po bližnjih dirkalnih stezah. Tako je eno dirko odpeljal Jaka Može (AMD Trebnje) slovenski Vice prvak v odprtem razredu. Tudi hrvaški matador št.1 Nenad Šipek se ob prostih terminih udeležuje dirk pokalnega prvenstva.

Kategorija MX Open R2 / 47 tekmovalcev

Še ena amaterska kategorija, ki je zastopana v velikem številu, tokrat z močnejšimi agregati. Poglejmo najhitrejše; Peter Šilc (AMD Šentvid pri Stični) 92 točk, pred Martinom Skelo (TRK Tajfun Šport) 80 točk. Sledijo Sebastjan Stubelj (MK Rihenberg) 76 točk in Leon Ferš (MTD Racing team) 64 točk ter Matej Kimovec (MK ZAI) 60 točk. To je prva peterica, ki so resni kandidati za naslov prvaka. Janez Ceglar (MK ZAI) 47 točk je s po eno na vsaki dirki na osmem mestu, vendar se ob športni sreči oz. nesreči lahko marsikaj zgodi. Za njim še povratnik Roman Cerar (AMD Lukovica) 44 točk, kateremu gre iz vožnje v vožnjo bolje. V tej kategoriji bo vroče prav do zadnjega kroga v prvenstvu.

Kategorija MX Veterani 35 - 45 / 35 tekmovalcev

Prvih pet najstarejših slovenskih voznikov, ki se po letih delijo v dve skupini pa so razvrščeni po naslednjem vrstnem redu: Mlajši katerim pogoj je da so starejši od 35 let; Branko Peršoh (AMD Slovenske Konjice) 92 točk, Igor Pancar (AMD Šentvid pri Stični) 86 točk, Urošem Ilcem (MK Bela Krajina) 61 točk, Stanislav Drobne (HMP Lemberg) 57 točk in Bogomir Gajser (AMD Feroda Celje) 50 točk ki ima eno izpuščeno dirko. Ter starejši nad 45 let; Ciril Jeraj (AMD Kranj) 86 točk, Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični) 86 točk, Tomaž Hren (ŠD Inotherm racing team) 80 točk, Vojko Križan (MK Notranjska) 62 točk in Miloš Sojer (AMD Buhc) ter Milan Žvan (AMD Šentvid pri Stični) po 58 točk.

Gostitelji naslednjih letošnjih dirk pa so naslednja društva; 23.08. MK Slovenj Gradec, 13.09. AMD Slovenske Konjice, 20.09. AMD Brežice, 11.10. AMD Šentvid pri Stični in 18.10. NIX Semič.

Besedilo in foto: Matjaž Košir

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri