Skubic s smolo v Brnu

Boštjan Skubic, član Inotherm Yamaha Teama, je ostal brez uvrstitve na nedeljski dirki motociklistov za svetovno prvenstvo razreda supersport v Brnu na Češkem. Razlog: dvakrat je odpovedal motor.

12. 7. 2011

Slovenec, ki je dobil povabilo organizatorja za nastop med svetovno elito, je imel že v petek težave, ko je razneslo motor na njegovem motociklu. Z rezervnim agregatom je tako Skubic nastopil na včerajšnjih kvalifikacijah in kljub izpuščenemu treningu uspel odpeljati dovolj hiter krog, da se je uvrstil na nedeljsko dirko.

Današnjo preizkušnjo bi tako moral začeti s 30. štartnega mesta, a mu je njegov drugi nastop v karieri na svetovnem prvenstvu ponovno preprečila smola. Že na jutranjem ogrevanju je tudi rezervni agregat pričel oddajati čudne zvoke in po dveh odpeljanih krogih je Skubic z okvaro ponovno obstal ob stezi. Ob povratku v garažo so se mehaniki lotili popravila in kaj kmalu je bilo jasno, da se je na njegovem motociklu odlomila glavna gred, kar načeloma pomeni konec upov za nadaljevanje.  A fantje v moštvu Inotherm Yamaha niso vrgli puške v koruzo, temveč so zavihali rokave in se lotili dela. Iz dveh uničenih agregatov so v vsega dveh urah in pol sestavili delujoč motocikel, vendar jim je do štarta dirke zmanjkalo le nekaj minut.

Boštjan Skubic
, Inotherm Yamaha:

"Res ne vem zakaj se me letos drži smola. Po diskvalifikaciji v Daytoni sem tudi danes v Brnu ostal brez uvrstitve, pa čeprav je še včeraj kazalo dovolj dobro. Ko sem odpeljal prve kroge jutranjega ogrevanja sem zaslišal čuden zvok iz motorja in hip zatem je le-ta ugasnil. Obstal sem ob stezi in kasneje se je izkazalo, da je tudi drugi pogonski agregat odpovedal. Fantje iz moštva so naredili čudež in v dveh urah in pol, kolikor nas je ločilo do dirke, so iz dveh uničenih agregatov sestavili novega. Neverjetno! Motor je celo vžgal, a da bi z njim lahko peljali dirko, bi potrebovali le še nekaj minut za nastavitve. Da je ekipi uspelo razdreti dva pogonska agregata in sestaviti enega v tako kratkem času je neverjetno, a žal smo bili vseeno nekoliko prepozni.

Ob koncu dneva seveda ostaja grenak občutek in razočaranje, saj smo trdo delali za to dirko, zapravili goro denarja in časa in na koncu ostali praznih rok. Ni mi jasno, kako sta lahko odpovedala kar dva pogonska agregata, saj sta bila ob povsem na novo pripravljena v Nemčiji, kjer skrbijo za moje motocikle. Čudi me dejstvo, da je bilo napako v obeh primerih nemogoče predvideti, saj je šlo za napako v materialu. Pri prvem motorju se je odlomil motorni ventil, pri drugem pa je počila glavna gred. Dva motoroloma v enem vikendu dirkač ne doživi ravno pogosto.” je po dirki povedal Boštjan Skubic, ki si je obračun najboljših tako ogledal s tribune in navijal za edinega preostalega slovenca na v dirki. Marko Jerman s Triumphom je namreč začel odlično, a po vsega nekaj krogih, ko je vozil na 19. mestu padel in odstopil.

Slovenski navijači tako danes v Brnu niso imeli prav veliko razlogov za slavje. Marka Jermana  čaka naslednji nastop na dirki svetovnega prvenstva razreda Supersport na dirkališču Silverstone v Angliji, Boštjan Skubic pa se bo čez 14 dni pomeril na dirki v ZDA, kjer v Kalifornijski Laguni Seci nastopa v  razredu Daytona Sportbike v istem dirkaškem vikendu skupaj z dirkači razreda Moto GP.