MXGP: Slovenci sezono zaključili na izjemen način

17. 9. 2017
Deli
MXGP: Slovenci sezono zaključili na izjemen način (foto: hondaproracing.com, AMZS, Peter Kavčič)
hondaproracing.com, AMZS, Peter Kavčič

Ta vikend je v Franciji potekalo zadnje dejanje, kar se tiče MXGP karavane v tem letu in tudi tokrat so bile slovenske barve zastopane z odliko.

Dirka se je odvijala v Villars Sous Escot-u, kraju, ki so ga celoten vikend spremljale padavine. Že tako razgibana in zahtevna proga je zaradi obilo dežja postala še veliko težja. Dirka ni odločala o svetovnem prvaku, saj je naslov v žep že na prejšnji dirki v Assnu pospravil Antonio Cairoli.

Gajser se je poleg težavne proge ukvarjal še z drugim problemom, saj na dirki ni bilo njegovega očeta, ki se je pred kratkim poškodoval na treningu. Tokrat Tim ob sebi ni imel očeta in hkrati trenerja, a svetovnega prvaka to ni vrglo iz tira, saj je z izjemno vožnjo dobil prvo dirko, a to ni bila lahka naloga, saj mu je skozi celotno dirko za vrat dihal Romain Febvre, ki je zaključil kot drugi. Svetovni podprvak Jeffrey Herlings pa je po malo slabšem štartu v cilj pripeljal kot tretji. Za zanimivost se lahko izpostavi, da je Gajser v tej vožnji za cel krog prehitel 9-kratnega svetovnega prvaka, Antonia Cairolija. Poleg zmage Gajserja pa smo se Slovenci lahko veselili tudi uspeha Jerneja Irta, ki je z osemnajstim mestom odščipnil tri nove točke.

Pred drugo vožnjo so se razmere spremenile, saj je bilo na progi manj blata, vendar je proga na nekaterih delih ostala spolzka. Povedel je angleški tekmovalec Max Anstie, sledila sta mu Herlings in Gajser. V drugi polovici dirke se je nad prizoriščem znova zneslo deževje, ki je razmere obrnilo na glavo. Gajser je vztrajal na tretjem mestu, Anstie in Herlings pa sta pridelala ogromno prednost in se skozi celotno dirko borila za zmago. Razlike med tekmovalci so bile vse večje. Zmaga Herlingsa v drugi vožnji je vplivala na skupni rezultat dirke. Nizozemec je postal zmagovalec francoske preizkušnje, Gajser, ki je bil po zmagi v prvi vožnji v drugi na tretjem mestu, pa je v skupnem seštevku dirke z enakim številom točk kot Herlings, osvojil drugo mesto. Tretji je bil Max Anstie. Jernej Irt je v drugi vožnji osvojil točko in bil skupno enaindvajseti. Novopečeni svetovni prvak Antonio Cairoli pa je dirko neslavno končal z odstopom.

V letošnji sezoni smo imeli Slovenci tri predstavnike med dobitniki točk. Tim Gajser je sezono, v kateri so ga poleg zmag in uspehov spremljale poškodbe in odstopi, sklenil na skupnem petem mestu, osvojil je 530 točk, kar je 201 točko manj kot v lanski zmagovalni sezoni. Jernej Irt je zbral deset točk in je sedemintrideseti, Peter Irt je s štirimi točkami triinpetdeseti. Točke je letos v svetovnem prvenstvu osvojilo devetinšestdeset motokrosistov, skupaj pa jih je na devetnajstih dirkah tekmovalo več kot sto.

Jan Pancar do štirinajstega mesta v EMX 250

Poleg paradnih dveh kategorij, so v Franciji nastopali tudi vozniki razreda EMX 250. Slovenci smo imeli tudi v tem razredu svojega predstavnika, mladega Jana Pancarja, ki se je tokrat v blatu izjemno znašel. V prvi vožnji Jan ni imel športne sreče, saj mu je že v prvem krogu zaradi kontakta s sotekmovalcem iz zadnje zavore izteklo olje. Pancar je bil primoran odstopiti, odločen, da se bolje odreže v drugi vožnji, kar mu je z osmim mestom odlično uspelo. Skupno je na dirki osvojil štirinajsto mesto, v letošnjem prvenstvu, v katerem se je med dobitnike točk vpisal trikrat pa je zasedel dvaintrideseto mesto. Evropski prvak je postal Italijan, Morgan Lesiardo.

Prihodnji vikend bodo motokrosisti v Šentvidu pri Stični tekmovali na finalni dirki državnega prvenstva, za tem pa slovensko reprezentanco v postavi Tim Gajser, Jan Pancar in Jernej Irt v Veliki Britaniji čaka še "Olimpijada motokrosa" - dirka za pokal narodov.


Jaka Završan

Foto: hondaproracing.com, AMZS, Peter Kavčič

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"