Stanovnik bo dirkal na Abu Dhabi Desert Challenge 2013

2. 4. 2013
Deli

Slovenski dirkač se bo po nesrečnem zaključku relija Dakar in uspešni preizkušnji na domačem prvenstvu v panogi crosscountry odpravlja v Abu Dhabi, kjer bo dirkal na petdnevnem reliju Abu Dhabi Desert Challenge.

Miran Stanovnik bo uresničil svoje želje, ki jih je izrazil po predčasni vrnitvi z relija Dakar. Januarja je v intervjuju po prezgodnjem prihodu na ljubljansko letališče dejal, da komaj čaka, da bo spet dirkal. Naj spomnimo, da je na Dakarju po vsakodnevnem stopnjevanju tempa odstopil na peti etapi zaradi tehnične okvare.

»V Južni Ameriki sem sam sebi dokazal, da se na motociklu odlično počutim in da sem sposoben dirkati kvalitetno in varno, zato sem bil po okvari motorja trdno odločen, da se čimprej preizkusim na drugih dirkah. Razmere za trening v Sloveniji od takrat niso bile najboljše, a na prvi dirki slovenskega crosscountry prvenstva SXCC v Vrtojbi sem v dvourni dirki zasedel drugo mesto, poleg tega sem kondicijo vzdrževal na snegu,« je v torek, 2. aprila 2013, tik pred odhodom v Abu Dhabi dejal Miran Stanovnik.

Puščavski reli na arabskem polotoku za voznike motociklov, štirikolesnikov, avtomobilov in tovornjakov se prične 6. aprila ob 15.00 po tamkajšnjem času s prologom v bližini znamenitega Ferrarijevega zabaviščnega parka in konča 11. aprila z etapo med Qasr al Sarabom in Abu Dhabijem. Etape so dolge med 308 in 492 kilometri ter tako postavljajo dirko na zemljevid pravih puščavskih relijev, ki lahko v začetku sezone nakažejo, katera ekipa utegne poseči po vrhu Dakarja. Dirka je sicer ena od šestih, ki štejejo za FIM svetovno prvenstvo v cross-country relijih.

Naj omenimo še eno pomembno novico: KTM-ova tovarniška ekipa in petkratni zmagovalec relija Dakar, Cyril Despres, sta pred kratkim objavila, da končujeta skupno pot. Francoz je dejal, da bo z dirkanjem nadaljeval, a zaenkrat še ni razkril za katero ekipo in ali se morda po vzoru drugih uspešnih dirkačev seli v avtomobil. Tovarniška ekipa KTM-a bo tako na dirki Desert Challenge nastopila le z enim voznikom, s Špancem Marcom Como.

Več informacij o dirki je na voljo na spletni strani www.abudhabidesertchallenge.com.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"