Supermoto DP: Vransko, 22. 8. 2010

Dirkači v supermotu in s starodobniki so pretekli vikend dokazali, da je poligon varne vožnje lahko tudi (varno) dirkališče kljub 'trudu' organizatorjev, da naredijo dirko nevarno. Prva mesta so zasedli Nastran, Pleško, Lošdorfer in Karanyotov.

24. 8. 2010

Da ne bomo krivični – organizatorji in člani Avto moto zveze Slovenije so se kot vedno trudili dirko izpeljati varno (tudi fotografi zaradi neljubih dogodkov v preteklih letih nismo smeli fotografirati na samem dirkališču ampak le izza ograje), ampak tokratna poteza pa vseeno ni bila dovolj premišljena. Zaradi natrpanega urnika so se odločili združiti vse supermoto razrede (Open, Open Junior, Amater, Alpe Adria, Evropski pokal) v skupno dirko, kar je bilo z vidika gledalcev sicer zanimivo (toliko dirkačev ni prav velikokrat skupaj na štartu), a dirkači so bili po dirki složni, da je bila taka dirka nevarna.

Si predstavljate – istočasno so bili na (izključno asfaltni, kar je še en minus tokratne dirke) pisti profesionalci, ki posegajo po samem evropskem vrhu in pa amaterji, ki se za zabavo vozijo s popolnoma serijskimi motocikli. Ali ni 'štos' amaterskega prvenstva ravno v tem, da si lahko manj izkušeni dirkači pridobijo znanje za napredovanje v razred Open oziroma da si lahko privoščijo poceni dirkaške vikende in ob tem ne ovirajo profijev?

Tako je bila dirka polna mahanja z modrimi zastavami, nevarnih prehitevanj za krog počasnejših in ker je bila to zadnja dirka za državno prvenstvo, smo bili priča tudi nekaj vročekrvnim debatam po koncu dirke na račun nedovoljenega prehitevanja ob modri zastavi. Nekaterim dirkačem je pač jasno, da krivda ni v neizkušenih amaterskih kolegih, spet drugim ne – in so jezni.

Ob tem opravičila, da so razrede združili zaradi premajhnega števila tekmovalcev, ne gre sprejeti, saj je v razredih Open in Amater tekmovalo v vsakem po osem dirkačev. Zakaj pa smo potem lahko gledali dolgočasno dirko treh bulgarskih mulcev na 80-kubičnih strojih?

No, dirka je sicer minila brez večjih padcev. Najbolj odmeven je bil zaplet dveh izjemno hitrih bolgarskih tekmovalcev, ki sta tako s skupnim padcem predse spustila Uroša Nastrana na nekonkurenčni Husqvarni (bolgarska KTM-a sta bila na ravninah opazno hitrejša). Uroš je tako prvo dirko zmagal, v drugo pa bil tretji in si je tako privozil skupno drugo mesto v konkurenci Alpe Adria in zmago v domačem prvenstvu. Po dirki je povedal: "Z dirko sem res zadovoljen, saj sem dokazal, da se lahko tudi z rezervnim motorjem peljem odlično. Svoj tekmovalni motor sicer varčujem za pomembne tekme evropskega prvenstva in svetovni pokal narodov. Ob osvojitvi dveh naslovov prvaka bi se rad zahvalil vsem sponzorjem, staršem in punci, ki mi v letošnji sezoni stojite ob strani in mi pomagate pri mojih rezultatih. Zahvalil pa bi se tudi mehanikoma v ekipi, Bogdanu Zidarju in Silvu Kocetu, oba opravljata svoje delo res odlično. V letošnji sezoni mi je ostal samo še en cilj in to je evropsko prvenstvo."

V ozadju se je bilo še kar nekaj bojev med mlajšimi tekmovalci. Luka Pleško (Husqvarna) je bil dvakrat uspešnejši v boju z Janom Habatom (Honda) in je zmagal med juniorji. Med amaterji je bil dvakrat najboljši Simon Lošdorfer (KTM), drugo mesto pa je v prvi vožnji zasedel Žiga Pugnartnik (Honda), v drugi pa Anže Blejc (tokrat je svojo ljubljeno Yamaho zamenjal za KTM-a).

Po tej dirki na Vrani (tako se imenuje proga) se je zaključilo tudi državno prvenstvo v supermotu. Rezultate si lahko ogledate spodaj, sicer pa si točkovanja s posameznih dirk lahko ogledate tule, popolne rezultate z dirke s časi krogov pa tule.

Mimogrede, naš Marko Vovk o njegovi prvi sezoni v supermotu pripravlja daljše poročilo. O odnosu pristojnih ob pridobivanju dirkaške licence sredi sezone, o pomoči dirkačev, vzdušju v boksih in o tem, kako je zaradi dirkanja opustil adrenalinske vožnje po cesti. Kmalu . .

Matevž Hribar

foto: Matevž Hribar, Marko Vovk

REZULTATI Vransko, 22. 8 .2010

OPEN

1. NASTRAN UROŠ HUSQVARNA AMD Sitar racing

2. PLEŠKO LUKA HUSQVARNA AMK Atom

3. MIHELCIC ROK HONDA MK Fire group

4. HABAT JAN HONDA ŠD HMC team

5. PAVŠIC MATIJA KTM AMD Tolmin

6. MLAKAR ANŽE HONDA AMD Domžale

7. GOMBOC JERNEJ Yamaha ŠTERN RACING

8. FRELIH ROK HUSQVARNA AMD Radovljica

OPEN JUNIOR

1. PLEŠKO LUKA HUSQVARNA AMK Atom

2. HABAT JAN HONDA ŠD HMC team

3. MLAKAR ANŽE HONDA AMD Domžale

4. FRELIH ROK HUSQVARNA AMD Radovljica

AMATER

1. LOŠDORFER SIMON KTM ŠD HMC team

2. PUNGARTNIK ŽIGA HONDA AMD Trebnje

3. BLEJC ANŽE Yamaha AMD Radovljica

4. KNIFIC GAŠPER HUSQVARNA Enduro klub Koper

5. GRDEN MATEVŽ HUSQVARNA AMK Atom

6. GRILJ MARTIN HUSQVARNA AMD Orjaki

7. SVETINA RADO HUSQVARNA MSK Notranjska

8. VOVK MARKO Aprilia AMK Atom

EVROPSKI POKAL

1. KARANYOTOV ANGEL

2. NASTRAN UROŠ

3. GEORGIEV ALEXANDER

4. PLEŠKO LUKA

5. MIHELCIC ROK

6. TONCHEV ROSEN

7. HABAT JAN

8. FRELIH ROK

ALPE ADRIA OPEN

1. NASTRAN UROŠ SLO HUSQVARNA

2. PLEŠKO LUKA SLO HUSQVARNA

3. MIHELCIC ROK SLO HONDA

4. HABAT JAN SLO HONDA

5. PAVŠIC MATIJA SLO KTM

6. MLAKAR ANŽE SLO HONDA

7. GOMBOC JERNEJ SLO Yamaha

8. FRELIH ROK SLO HUSQVARNA

SKUPNA RAZVRSTITEV 2010

OPEN

1. Uroš NASTRAN AMD SITAR RACING TEAM HUSQVARNA 300

2. Rok MIHELCIC MK FIRE GROUP HONDA 244

3. Jan HABAT ŠD HMC TEAM HONDA 230

4. Luka PLEŠKO AMK ATOM HUSQVARNA 214

5. Jernej GOMBOC ŠTERN RACING KLUB YAMAHA 192

6. Anže MLAKAR AMD DOMŽALE HONDA 170

7. Rok FRELIH AMD RADOVLJICA HUSQVARNA 167

8. Alen MALNAR AMD ŠTEFAN KOVAČ HUSQVARNA 64

9. Matija PAVŠIČ AMD TOLMIN KTM 30

OPEN JUNIOR

1. Jan HABAT ŠD HMC TEAM HONDA 277

2. Luka PLEŠKO AMK ATOM HUSQVARNA 256

3. Anže MLAKAR AMD DOMŽALE HONDA 227

4. Rok FRELIH AMD RADOVLJICA HUSQVARNA 224

AMATER

1. Žiga PUNGARTNIK AMD TREBNJE HONDA 247

2. Simon LOŠDORFER ŠD HMC TEAM KTM 238

3. Anže BLEJC AMD RADOVLJICA YAMAHA 222

4. Matevž GRDEN AMK ATOM HUSQVARNA 181

5. Martin GRILJ AMD ORJAKI HUSQVARNA 170

6. Boštjan KRANJC AMD RADOVLJICA KTM 149

7. Rado SVETINA MSK NOTRANJSKA HUSQVARNA 138

8. Gašper KNIFIC ENDURO KLUB KOPER KTM 116

9. Janez SEL AMD PTUJ HUSQVARNA 85

10. Damjan PARAGI AMK ATOM HUSQVARNA 82

11. Marko VOVK AMK ATOM APRILIA 78

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri