SXC 3. dirka: Kraglju 'peklensko' vroča dirka

1. 7. 2012
Deli

Vročinski val, ki je zajel Slovenijo ni prizanesel niti dirkačem v 'crosscountryju', ki so se to soboto pomerili v Škednju. Znano motokros stezo, so jo za to priložnost spremenili in prilagodili zahtevam 'crosscountryja'. Zmago je slavi Sašo Kragelj, nekdanji motokrosist in 18-kratni državni prvak, ki je vedno hitrejši na brezpotjih.

 

Na dirki se je v trinajstih kategorijah pomerilo 130 tekmovalcev, ki so se tokrat odpeljali v nekoliko skrajšani izvedbi. Zaradi vročine se je organizator odločil, da dirki motoristov skrajšajo iz dveh ur na uro in pol. To se je kasneje pokazalo kot izredno modra odločitev, saj so tekmovalci kljub krajši dirki prihajali v cilj izredno izmučeni. Kljub vsemu smo lahko videli odlično dirkanje in atraktivne vožnje na razgibani stezi pod avtocestnim viaduktom. Silvin Vesenjak, promotor SXC-ja je pozdravil pametno odločitev organizatorja, ki je namestil še dva velika soda z vodo za ohlajevanje. Ta sta mnogim tekmovalcem med samo dirko močno olajšala spopadanje z vročino. 'Povsem nova in razgibana steza je bila odlična a precej utrujajoča. Ko imaš na sebi vso zaščitno opremo se v taki vročini dobesedno kuhaš. Mislim da je razplet najboljši možen, čestitke organizatorjem', je strnil svoje misli po tretji dirki in 'mehko' kuhanih tekmovalcih.

V kraljevi kategoriji profi E2 je od štarta do cilja vodil Sašo Kragelj in dokazal, da postaja vedno boj domač tudi na terenu. Niti gost iz sosednje Avstrije Werner Muller, sicer eden najhitrejših enduro voznikov v absolutni kategoriji ni imel pravega odgovora na vožnjo razpoloženega Kraglja. Muller je sicer v svoji kategoriji Profi E3 zmagal in ugnal Miho Špindlerja. Po dirki je avstrijski šampijon priznal, da vedno rad pride na slovenski crosscountry zaradi odličnega vzdušja in prog, ki so mu vedno zanimive in zabavne za vožnjo. V najšibkejšem razredu profijev E1, je po dvoboju z Jakom Selesem slavil Gregor Milošič.

Med mlajšimi veterani je kljub odsotnosti še vedno poškodovanega Mirana Stanovnika zanimivo. Zmagovalec Boštjan Kermavnar je namreč dobil novega tekmeca, inštruktorja fitnesa Francija Jakliča. Avstrijec Michael Hirschmugl je med starejšimi veterani (nad 50 let) ponovno zmagal, slovensko čast je sicer uspešno branil Franco Petronio z drugim mestom, za popoln mednarodni vtis pa je na trejo stopničko stopil Italijan Dario Lunder.

Med štirikolesniki sta zopet blestela dva jeklena moža. Gorenjski 'hribolazec' Miha Špindler je po dirki z motociklom odpeljal iz zmagal še dirko s športnimi kvadi. 'Čestitke tistemu, ki se je spomnil, da dirko zaradi vročine skrajša za pol ure! Organizatorji so s tem pokazali, da razmišljajo z glavo in se znajo vživeti v vlogo nas tekmovalcev', je svoje misli po dirki Sklenil Špindler, ki sicer velja za enega najbolje telesno pripravljenih voznikov. Njegov klubski kolega, 'savinjski hrust' Marko Jager, ki prav tako dirka na dveh in štirih kolesih, je bil s svojim ATV bombnikom neulovljiv in tako kot vedno atraktiven. Gledalce je navduševal z vožnjami na meji po dveh kolesih in dolgih skokih. Jager, tako kot Špindler sodi v sam vrh evropskega dirkanja s štirikolesniki kar dokazujeta z odličnimi uvrstitvami v nemškem 'crosscountry' prvenstvu, ter ekstremnih dirkah kot so Erzberg rodeo in vztrajnostni reli po Albaniji, s katerega se je prav Jager ravno vrnil kot veliki zmagovalec.

Ljubitelje terenske vožnje sedaj čaka dolg poletni premor saj je dirka v Boltiji odpovedana. Naslednja dirka bo torej 1. septambra v Orehovi Vasi, na stezi, ki ji mnogi pravijo kar kraljica motokrosa. To bo nedvomno zanimiva dirka, saj bo Sašo Kragelj naredil vse, da zmaga na domačem terenu, ki ga bo prvič v svoji karieri  poizkusil v crosscountry predelavi. A konkurenca ne bo popuščala tako, da se obetajo zanimivi boji na razgibani stezi z atraktivnimi umetnimi ovirami.

 

 

Zmagovalci 3. Dirke SXC – Slovenske Konjice:

Profi E1: Milošič Gregor

Sport E1: Ostervuh Rok

Profi E2: Kragelj Sašo

Sport E2: Golob Uroš

Profi E3: Muller Werner

Sport E3: Naveršnik Matic

Veterani 40: Kermavner Boštjan

Veterani 50: Hirschmugl Michael

Juniorji: Rus Rok

Amater: Kaube Matej

Profi Quad: Špindler Miha

Sport Quad: Kranjc Mitja

ATV 4x4: Jager Marko

 

Koledar  dirk za Slovenski 'cross country' pokal:

 

Koledar dirk SXC 2012

1. 21.4. Lemberg

2. 19.5. Ajdovščina-Vipava

3. 30.6. Slovenske Konjice

4. 1.9. Orehova Vas

5. 29.9. Šentvid pri Stični

6. 6.10. Semič

7. 20.10. Dragonja

 

 

Vse rezultate najdete na www.speed-timing.hr, dodatne informacije pa na: www.crosscountry.si in www.amzs-sport.com

 

SXC Press

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"