SXCC: Kragelj bogatejši iz Ajdovščine

19. 5. 2013
Deli

Sašo Kragelj je bil najhitrejši na tretji dirki državnega in pokalnega SXCC prvenstva, ki se je ob lepem vremenu in prijetnem vzdušju odvijala v Ajdovščini. Tekme se je udeležilo 142 tekmovalcev iz Slovenije, Avstrije in Italije.

Proga v Ajdovščini je zelo drugačna od vseh ostalih v SXCC, saj  je brez strmih klancev in dolgih skokov, a kljub temu tehnično zahtevna in zanimiva, tako za tekmovalce kot tudi za gledalce.  Hlodi, gume in nekaj blata, je  občasno povzročalo preglavice nekaterim voznikom, a kljub temu je bila proga tekoča in na nekaterih odsekih zelo hitra, tako da je vsebovala vse kar tovrstna dirka potrebuje.

Prvič v zgodovini cross country dirk pri nas je bila za najhitrejšega v najmočnejši kategoriji Pro Expert razpisana tudi denarna nagrada, kar je privabilo kar nekaj odličnih voznikov, kot so Jaka Može, Sašo Kragelj, Uroš Nastran in podobni. Dirke  se je udeležil tudi vrhunski motokrosist Toni Mulec, ki se s to dirko zaradi poškodbe rame, ki jo je utrpel konec aprila v Avstriji, za nekaj časa poslavlja z dirkališč.

Čeprav je bilo morda pričakovati bolj oster boj pred vsem med Možetom, Kragljem in Mulcem, je bil najbolj razpoložen Kragelj, ki je takoj po startu povedel in vodstva ni izpustil vse do konec dirke.  Može je bil ves čas blizu a vseeno predaleč, da bi lahko napadel za prvo mesto. Toni Mulec se je zaradi poškodbe ves čas vozil bolj previdno, a kljub temu končal na odličnem tretjem mestu.  Četrto mesto si je pridirkal Teo Urbas pred Ušlajem na petem mestu.

V dirki Amater Sport je bilo  tokrat zelo zanimivo, saj je imel najboljši s prejšnje dirke, Franci Jaklič precej težav na progi. Dirko je najbolje začel Miran Stanovnik , a ga je Jaklič v tretjem krogu prehitel ter imel kasneje kar nekaj težav in tudi boleč padec, kar je s pridom izkoristil Marino Velušček in osvojil svojo prvo skupno zmago. Drugo mesto je tako osvojil Franci Jaklič, Miran Stanovnik je končal na tretjem mestu, kljub temu, da je v zadnjem krogu ostal brez goriva.  Četrto mesto si je pridirkal Denis Vetrih, peto pa iz dirke v dirko boljši Matevž Hribar.

Precej napeto je bilo pred dirko 4-kolesnikov, saj so zaradi udeležbe odličnega Italijana Lami Alda padale celo stave, da bo Jager končno premagan.  Takoj po startu je tako celo kazalo, saj  sta najbolje startala Eddy Jerak in Italijan, a je Marko Jager kmalu postavil stvari na svoja mesta in prevzel vodstvo ter dobil tudi tretjo dirko v tej sezoni.   Lami je zaradi napačne izbire gum imel precej težav na progi in že v drugem krogu poškodoval svoj dirkalnik, tako da je moral odstopiti. Napovedal pa je, da se bo naslednjo dirko vrnil po zmago.  Drugo mesto je osvojil Tomaž Lešnik, ki mu je uspelo premagati odličnega Fabianija, Doberška in Jeraka na petem mestu.

V skupnem seštevku Pro Expert vod Sašo Kragelj  s kar 17. točkami pred Urbasom in še eno več pred Špindlerjem. Na četrto mesto se je s tekmo manj povzpel Jaka Može.

V Amater Sport vodi Franci Jaklič pred Veluščkom in Stanovnikom.

V ATV/Quad  vodi Marko Jager pred Fabianijem in Doberškom.

Naslednja dirka bo 29. junija v Slovenskih Konjicah.

Zmagovalci po kategorijah:

ATV/quad amater :  Klemen Seidl

ATV 4×4 : Marko Jager

Quad sport: Zdovc Gašper

Quad expert: Tomaž Lešnik

Amater: Nik Čekada

Junior: Matija Grahek

Sport   E1: Hribar Matevž

Sport   E2: Denis Vetrih

Sport   E3: Marin Velušček

Sport PRO E1: Rok Rus

Sport PRO E2: Aleks Mlekuž

Sport PRO E3: Uroš Nastran

Veterani 40: Franci Jaklič

Veterani 50: Franko Klančnik

Expert A: Sašo Kragelj

Expert B: Miha Špindler

Koledar naslednjih dirk SXCC 2013

29.6.2013 – Slovenske Konjice  7.9.2013 – Brnik28.9.2013 – Slovenj  Gradec

Vse dodatne informacije najdete na www.sxcc.si  in www.amzs-sport.com, rezultate pa na www.speed-timing.hr

SXCC Press

Foto: ESPA pictures

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol