VERD Extreme Enduro Race 18/19.6. 2016

10. 6. 2016
Deli

Ekstremni enduro je ena najbolj mladih panog motošporta in ker Slovenci slovimo po tem, da radi počenjamo stvari na meji mogočega, smo seveda takoj zraven. Čez dober teden, natančneje 18. in 19. Junija, se tako na Verdu pri Vrhniki obeta pravi spektakel, ko se bo več kot 100 tekmovalcev iz osmih držav pomerilo, kdo je večji mojster premagovanja najbolj norih strmin z motorji.

Po lanskoletni prvi dirki, ki se je pokazala kot odlična popestritev dogajanja na področju ekstremnih športov je bilo organizatorjema Aljoši Gromu in Severinu Sajevcu jasno, da bo druga dirka še težja, daljša in predvsem bolj nora.

Izmed prijavljenih tekmovalcev moramo izpostaviti profesionalna voznika Philipa Bertla, avstrijskega voznika z bogatimi izkušnjami z Erzberga in angleškega specialista Bena Hemingwaya, ki seje kot mladinec kalil v trialu. Obema favoritoma pa bo vsekakor najtrši oreh naš junak Miha Špindler, dirkač, ki ima za sabo največ končanih ekstremnih enduro dirk pri nas.

Organizatorji so poskrbeli za pester spremljevalni program. Lahko se boste zagugali na 30 metrov visoki gugalnici, plezali na plezalni steni, se sprehajali po slackline vrvi, najmlajši pa bodo šli v šolo motokrosa in triala. Zabave za velike in male torej ne bo manjkalo ne v soboto, ko tekmovalce čakata kvalifikacijski prolog in 'Vertical ride' ali po naše navpični vzpon ter v nedeljo, ko bo na vrsti VERD Extreme Enduro dirka.

Sobota 18.6.

Sobotne kvalifikacije se bodo začele ob 10. uri in končale ob 15. uri, ko bo skozi cilj zapeljal še zadnji tekmovalec na hitrem, 4 kilometre dolgem prologu. Najhitrejši si bodo priborili najboljše štartno izhodišče za nedeljsko veliko dirko.

A sobotnega dogajanja s tem še ne bo konec, ob 16.30 uri bo na sporedu tradicionalna šprinterska preizkušnja z zloglasnim imenom 'Vertical Ride', kar pomeni, da se bodo s skupinskim štartom pognali v najbolj strm klanec na območju kamnoloma Verd, na vrhu obrnili in se nato po vratolomnem klancu še spustili nazaj v cilj. Tekmovalec z najmočnejšim motorjem in največ 'jaj...' kghm... poguma bo veliki zmagovalec te prestižne lovorike. Zaključek tekmovalnega dela bo v znamenju skupinske vožnje skozi Vrhniko, kjer bodo na glavnem prizorišču tradicionalnega velikega rajanja v sklopu dogodkov 'noči na Vrhniki' tekmovalci prejeli tudi štartne številke za nedeljsko dirko.

Zvečer sledi koncert metalcore/djent skupine Held by Atlas, ki bodo tudi sklenili sobotno dogajanje.

Nedelja 19.6.

V nedeljo je dan za dirke in na Verdu se bodo najbolj drzni motoristi spopadli točno ob 12. uri. Najdaljši dovoljeni čas za prihod skozi cilj bo 4 ure. Torej 4 ure trpljenja, znoja, žuljev, in adrenalina!

Tekmovalci v kategoriji 'Pro' bodo morali odpeljati en izredno zahteven krog, medtem, ko bodo 'amaterji' najtežje dele izpustili, kar pa bo vse prej kot lahka naloga. Krog bo dolg kar 30 kilometrov, vseboval pa bo naravne in umetne ovire, torej skale velike kot avto, hlode, vertikalne vzpone in spuste ter vožnjo s polnim plinom po meliščih kamnoloma.

Podelitev priznanj najboljšim bo takoj po končani dirki.

V soboto in nedeljo bosta za dobro voljo skrbela DJ Bayro in najbolj športni radijec Miha Deželak.

PEK

FOTO: ORGANIZATOR

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"