Videoreportaža: Redbull Romaniacs 2008

26. 9. 2008
Deli

Saj ne vem, kdo je bolj nor. Organizator, ki si zamisli pot speljati tam, kjer je treba plezati peš po vseh štirih, ali dirkači, ki se po takih poteh vozijo pet dni zapored. Erzberg in Hell's Gate sta proti tej dirki v Romuniji mala malica.

Enduro reli, ki sta se ga letos prvič udeležila tudi dva Slovenca, v romunskem mestu Sibiu in njegovi okolici pod glavnim pokroviteljstvom Redbulla organizira sicer učitelj telovadbe Martin Freinademetz. Letos so petič zapored dokazali, da pridevnik 'najtežji' na letakih ni pripisan kar tako. Dirka se začne s prologom v samem mestnem središču, kjer za promet zaprejo ulico in z dvema glavnima 'gradbenima materialoma', lesom in avtomobilskimi gumami, naredijo progo za endurokros, na kateri se določijo startna mesta za naslednji dan.

Na preizkušnji, kjer bi bolj kot enduro prišel prav motocikel za trial, je blestel Paul Bolton na Husqvarni WR 250. V 20 minutah je naredil neverjetnih osem krogov, kar je za dva več od drugega Gerharda Forsterja na 450-kubičnem BMW-ju. Miha Špindler (Husaberg FE 550) je odpeljal štiri, Blaž Legiša (KTM EXC-F 250) pa dva, kar je bilo dovolj, da ni dobil pribitka. Prologa se namreč ni obvezno udeležiti, toda potem dobi voznik 45-minutni pribitek in naslednji dan starta zadnji, če pa ne prevozi enega celega kroga, sledi 10-minutna kazen.

Nato sledijo štirje peklenski dnevi, ko je treba okrog sedme ure zjutraj, enkrat pa celo v trdi temi, zapustiti Sibiu in slediti GPS-u do nekaj deset kilometrov oddaljenega starta, ki je vsak dan drugje. Prevoziti je treba okrog 150 kilometrov neprehodnih terenov, povezanih s kratkimi transferji po planinah, makadamskih poteh, cestah in gorah.

Tretji dan so dirkači v megli in temperaturi blizu ledišča vozili po skalnatih predelih 2.200 metrov nad morjem! Pot je deloma označena s tablami in trakovi, najpomem­bnejši pripomoček pa je GPS, v katerega dirkačem vsak dan znova naložijo traso, ki jih čaka.

Že prvi dan se je na 162-kilometrski etapi izkazalo, kateri vozniki utegnejo stopiti na stopničke. Sledenje zaslončku navigacijske naprave, pritrjene na krmilo, je šlo najbolje Gerhardu Forsterju pod okriljem BMW-jeve športne ekipe. Graham Jarvis na Shercu in Chris Birch na KTM-u sta s pridom izkoriščala Nemčevo orientacijo, saj sta ga večkrat prehitela in v karpatskih gorah izgubila pravo smer ter zopet nadaljevala za voznikom novega 450-kubičnega bavarca, Jarvisu pa ga je pred ciljem le uspelo prehiteti za dve minuti.

Slovenska ekipa nad začetkom ni bila preveč navdušena, saj sta bila oba voznika primorana zapustiti dirko predčasno na eni izmed kontrolnih točk – Blaž na drugi, Miha na šesti. Vodilni na prologu Paul Bolton se je izgubil že na poti iz mesta do starta in zato začel s polurno zamudo.

Drugi dan je isti voznik zaradi močnih bolečin stare poškodbe v nogi sprožil klic v sili in končal tekmovanje. Na samem vrhu so ostali isti dirkači, le v drugačnem vrstnem redu, sonce pa je posijalo v slovenski tabor (če že ne na Romunijo). Oba voznika sta namreč uspešno opravila s celotno traso in končala na 12. in 18. mestu. Legiša je zaradi bolečin v utrujenih zapestjih končal svojo udeležbo, Špindler pa je tretji dan s pomočjo Kanadčana Shana Cuthbertsona (Husaberg), s katerim sta večji del vozila skupaj in si pomagala na najtežjih predelih, z devetim mestom napredoval v skupni razvrstitvi. Svojo prvo udeležbo na dirki Romaniacs je končal na 12. mestu.

Zadnji dan je deževalo, toda organizatorji so na srečo pripravili tehnično lažjo in krajšo traso. V zapuščeno stavbo sredi mesta Sibiu, kjer je bil cilj zadnje etape, je prvi pripeljal Frans Verhoeven pred znano trojico, Jarvisom, Forsterjem in Birchem, kar pa ni spremenilo razvrstitve v skupnem seštevku. Tako so na stopničke in v objem Redbullovih deklet stopili vozniki iz treh držav na treh enduro dirkalnikih različnih znamk.

Smisel tako krute dirke? Za gledalce v prvi vrsti šov, za dirkače pa, ne boste verjeli, zabava in dokazovanje samemu sebi, da zmorejo več. Ker, resnici na ljubo, če ne bi tako ukazal GPS na dirki, po takih terenih ne bi vozil nihče. Prag zmogljivosti vseh dirkačev se je nedvomno dvignil in vse lažje je kar naenkrat postalo otročje lahko.

Rezultati Romaniacs 2008, razred profi

1. Graham Jarvis (Velika Britanija) Sherco 23:40, 06

2. Gerhard Forster (Nemčija) BMW 23:50, 27

3. Chris Birch (Nova Zelandija) KTM 24:05, 09

4. Craig Stone (Južna Afrika) KTM 28:42, 55

5. Geoff Aaron (ZDA) KTM 2x2 29:59, 24

12. Miha Špindler (Slovenija) Husaberg 35:25, 35

besedilo in video: Matevž Hribar, foto: Redbull photo files, Matevž Hribar

MM_Romaniacs