Moto GP: Kdo bo domov odpeljal 'em trojko'??

2. 11. 2009
Deli
Moto GP: Kdo bo domov odpeljal 'em trojko'??

Ta vikend bo na sporedu še zadnja letošnja dirka prvenstva MotoGP na kateri se ne bo odločalo o naslovu, pričakuje pa se, da bo v nedeljo zares nora dirka.

Dirkači se bodo med seboj pomerili še zadnjič letos in ker tokrat praktično nimajo kaj izgubiti. prav vsi napovedujejo dirko na vse ali nič, brez taktiziranja in drugih kalkulacij. V skupni razvrstivi v ozadju še vedno ni vse odločeno, teoretično lahko Stoner še vedno prehiti Lorenza, samo 11 točk zaostaja za Avstralcem zaostaja Dani Pedrosa, vroč pa bo zagotovo tudi boj za skupno sedmo mesto, saj ima možnost, da z dobrim nastopom prehiti ostale kar nekaj dirkačev, med njimi Melandri, Hayden, Capirossi, DeAngelis, Elias in drugi.

Brez dvoma bo na polno vozil tudi Rossi, ki v lovu na edini še neosvojen rekord, to je osvojiti največ zmag, za legendarnim Agostinijem, ki jih je nanizal kar 122, Italijanu manjka še 19 zmag (v vseh razredih). Če bo po poteku pogodbe konec prihodnjega leta Rossi motocikel parkiral v garažo, bo rekord najverjetneje obdržal Agostini, če pa bo Rossi pogodbo podaljšal, bo v prihodnjih letih zagotovo padel tudi ta prestižni rekord.

Ne samo rekord, mamljiva je tudi nagrada nemškega BMW-ja, ki zadnjih 11 let sodeluje z organizatorjem prvenstva in s posebno evidenco uspehov na kvalifikacijah vsako leto najboljšemu podari avto iz svoje prestižne športne palete, enega pa podari tudi prvemu na zadnjh uradnih testiranjih pred začetkom sezone, letos je model 130 dobil Stoner.

Ključi sanjskega M-3 -ja s 420-'konjskim' motorjem tokrat lahko pristanejo v žepu Lorenza ali Rossija. Lorenzo je v prvi vrsti stal na vseh dirkah z izjemo tiste v Katarju, Rossi pa je iz prve vrste štartal vse od dirke v Barceloni naprej, vmes pa podrl še rekord steze v Maleziji.

Če si Lorenzo zares želi novo BMW-jevo Trojko, mora osvojiti pole position, Rossiju pa zadostuje že četrti štartni položaj. Rossi je v preteklosti v svojo garažo tako že zapeljal dva modela Z4, 645 Ci in Z4 M coupe. V letih 2007 in 2008 pa je v svojo garažo dva BMW-ja zapeljal Casey Stoner.

MaT

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"