MotoGP: Skrivnost Honde

2. 3. 2011
Deli
MotoGP: Skrivnost Honde

Hondina prevlada na uradnih testiranjih konkurenci ni pustila spati, pojavila pa so se celo namigovanja o goljufiji.

'Poznavalci' so hitro začeli špekulirati, da je Honda uporabila menjalnik z dvojno sklopko, ki pripomore k hitrejšemu prestavljanju in posledično boljšim rezultatom.

Honda seveda ni dolgo čakala in te špekulacije označila za bizarne, saj bi v primeru uporabe nedovoljene tehnike sledile stroge sankcije. So pa japonci povedali, da dejansko imajo nov menjalnik, ki pa je v skladu s pravilnikom MotoGP in je povsem regularen.

Razlagajte si to kakor hočete, a Honda pravi, da so medtem ko so se drugi ukvarjali s ciklistiko in podobnim, sami razvijali nov menjalnik, ki prestavlja tako hitro kot tisti z dvojno sklopko. Več o novem menjalniku Hondin šef dirkaškega oddelka g. Nakamoto ni želel povedati, saj niti sam ni dobro seznanjen s to tehnično noviteto.

Če vse zapisano dejansko drži, potem je preostanek karavane celo zimo svoje motocikle razvijal v napačno smer in s tehničnega vidika v primerjavi s Hondo otipljivega napredka ni dosegel. Hkrati pa se pojavlja tudi vprašanje ali še drži trditev, da v motorističnih dirkah večino dela opravi dirkač in ne tehnika.

Ne glede na špekulacije pa se bomo v prihajajoči sezoni morali privaditi tudi temu, da morebitni neuspeh Rossija in Ducatija nekateri ne bodo najbolje prenesli. Še težje pa bodo priznali, da so Stoner, Dovizioso in Pedrosa letos zelo hitri. Zanimivo bo torej tudi v zakulisju.

MaT

(na sliki: Hondin dvosklopčni menjalnik, kakršen NI vgrajen v dirkalnik MotoGP! ! )

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol