Motoristi in zavarovalnica Triglav zbrali 6000 evrov na preventivnem treningu

Zavarovalnica Triglav je v AMZS-jevem Centru varne vožnje na Vranskem pripravila izobraževalno-dobrodelni dogodek »Motoristi za motoriste«. Namenjen je bil osvežitvi vozniškega znanja in preizkusu sposobnosti voznikov na dveh kolesih v različnih kritičnih situacijah. Ob tem je največja slovenska zavarovalnica, ki nenehno osvešča voznike o pomenu odgovornega ravnanja do sebe in drugih udeležencev v prometu, predala donacijo motoristom reševalcem iz Zdravstvenih domov Maribor in Koper ter postaje UKC Ljubljana. Sredstva v skupni vrednosti 6.000 EUR bodo služila za nakup opreme, s katero motoristi reševalci pomagajo ponesrečencu do prihoda reševalnega vozila.Prireditev je združila več kot 200 ljubiteljev motociklov in motoristov, ki s svojim delom skrbijo za varnost na cesti in rešujejo življenja.

Motoristi in zavarovalnica Triglav zbrali 6000 evrov na preventivnem treningu (foto: Uroš Podlogar) Uroš Podlogar
7. 4. 2014

Vsak pravi motorist ve, da je motor mnogo več kot le hobi in za marsikoga je začetek motoristične sezone vsakoletni izziv, ki ga nestrpno pričakuje. Večina jih že pozimi načrtuje poti, se psihofizično pripravlja in neguje motocikel, spomladi pa med drugim poskrbi za menjavo pnevmatik, pogonske verige, uredi kombinezon, čelado in nestrpno pričakuje prvi sončni vikend. Pri vsem tem je pomembno, da motorist umiri svoja pričakovanja in mirno ter premišljeno opravi prve kilometre.

Vožnja z motorjem je nevarnejša kot z avtomobilom, a s previdnostjo in predvidevanjem vseh mogočih situacij je lahko vožnja precej varnejša. Vsakoletna praksa in statistike še vedno kažejo, da so motoristi najbolj ranljiva populacija v prometu, ki so prevečkrat žrtve hudih prometnih nezgod. Vaje na poligonu lahko v veliki meri dvignejo raven vožnje. »Dogodek na Vranskem je bil namenjen motoristkam in motoristom, ki so se seznanili s pomembnimi dejavniki, s katerimi se prepleta njihova varnost, in z osnovami prve pomoči ter se udeležili brezplačnih delavnic varne vožnje. Spoznali so osnovne veščine previdne vožnje ter se poučili  o zaščitni obleki, čeladi, pnevmatikah in vzdrževanju motocikla.Poleg tega so spoznali delo in vlogo policista motorista ter še posebej delo in pomen motoristov reševalcev, ki ne glede na kraj, čas, vreme in druge ovire rešujejo človeška življenja,« je dejal mednarodni inštruktor varne vožnje Brane Legan.

Motoristi reševalci s svojo hitro odzivnostjo in strokovno usposobljenostjo nesebično pomagajo v primeru nezgod. Njihove odlike pridejo do izraza predvsem tam, kjer se povečuje odstotek preživetja. Thomas Germ, reševalec motorist z reševalne postaje v Mariboru: »Reševalec na motorju ima običajno pet minut prednosti pred reševalnim vozilom. To pomeni, da je na primer možnost preživetja pri srčnem zastoju večja za kar 50 odstotkov.V letu 2013 smo v Mariboru reševalci na motorjih opravili 345 intervencij, od tega smo 188-krat posredovali zaradi internističnih obolenj, zastrupitve s prepovedanimi substancami, hudih pljučnih bolezenskih stanjih, alergijskih reakcij in srčnega zastoja.«Domen Vodopivec, reševalec motoristz reševalne postaje UKC Ljubljana, pa je dodal: »Motoristi reševalci delo opravljamo z veliko odgovornostjo, saj se zavedamo posledic nespametnosti na cesti. Donacij za nakup potrebne reševalne opreme smo zato še kako veseli in se zanjo Zavarovalnici Triglav iskreno zahvaljujemo.«

Več kot 200 udeležencev se je na poligonu na Vranskem med drugim preizkusilo v obvladovanju motocikla, vožnji v ovinku z usmerjanjem pogleda, zaviranju v sili in vožnji s TRIAL motorji. Poleg tega so v pestrem spremljevalnem programu svoje zavedanje o početju v prometu lahko okrepili na simulatorju vožnje in simulatorju prevračanja. Brez dvoma pa je vsak obiskovalec izkusil dan, ko bo modra odločitev postala neprecenljiva izkušnja.

PEK

Foto: Uroš Podlogar